"Veliler hizmetli parası bağışından şikâyetçi"

"Veliler hizmetli parası bağışından şikâyetçi"

Okullarda hizmetli parası veya yardım adı altında talep edilen ücretleri değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; "Okulların sorunları tespit edilerek çözüm yolu aranmalıdır" dedi.

ERZURUM- Okullarda kayıt dönemlerinde istenen bağış parası özellikle dar gelirli ailelerin cebini yakıyor. Velilerin bağış adı altında alınan paralardan yakındığını dile getiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Nihat Altay, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; "Okulların açılması ile birlikte velilerden istenen bağış parası düşük gelirli ailelerin cebini yakmakta, öğrenci velileri ile idarecileri karşı karşıya getirmektedir. Okullarda hizmetli parası veya yardım adı altında talep edilen ücretlerden veliler yakınmaktadır. Bağış yapmak mecburi değil ancak maddi durumu iyi olmayan veli çocuğunu mahcup durumda bırakmamak veya bağışı yapmasam çocuğuma öğretmenlerin bakışı nasıl olur düşüncesiyle mecburen yardım etmek zorunda kalmaktadır."

Asgari ücretle çalışanların çok az da olsa okula para vermeye gücünün yetmediğini ifade eden Altay, "Asgari ücretle çalışan ve 2-3 çocuk okutan velinin bir çocuğu için verdiği en az 50 ila 100 lira arası ücret/bağış çok gelmektedir. Okul müdürleri konuşmalarında "hizmetli konusunda ödenek verilmiyor ödenek verilmediği için biz bu bağışı istemek zorundayız" diyorlar. Bu konuda ki sıkıntıların Milli Eğitim Müdürlüklerine şikâyette bulunarak dile getirilmesini söylemektedirler. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bu durumu biliyorlar ama çözüm üretilmediği ortadadır. Yapılan sadece her kayıt döneminde yayınlanan genelgeler ve bu genelgelerde velilerden herhangi bir evrak istenmeyeceğini, bağış yapılmayacağını dile getiren açıklamalardır. Konuya okul yönetimi gözüyle bakılırsa onlarda veliler gibi haklı. Çünkü ödenek olmasa, hizmetli olmasa temizliği okul müdürü ve öğretmenlerin yapmasını kimse bekleyemez. Haliyle yüzlerce öğrencinin okuduğu binaların, sınıfların, tuvaletlerin temizliğinin nasıl yapılacağı sıkıntılı bir durumdur." diye açıklamada bulundu.

Yetkililere seslenen Altay, "Ellerini vicdanlarına koyarak kendilerini okul müdürlerinin yerine koymaları, Okulların sorunlarını tespit etmeli, hizmetli, kaloriferci konusunda gerekli çalışmaları yapıp çözüm yolları aramaları gerekmektedir. Asgari ücretle çalışıp da 2-3 öğrenci okutan bir velinin şartları da göz önünde tutulmalıdır." dedi. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.