Verilen hediye sözü bağlayıcı sayılır mı?

Verilen hediye sözü bağlayıcı sayılır mı?

Fetva Kurulu, bir kimsenin başka birine hediye sözü verdiği halde sonrasında maddi imkânsızlık veya başka bir nedenden dolayı bu sözünü yerine getiremediği durumlarda sorumlu olmayacağını belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Verilen hediye sözü bağlayıcı sayılır mı?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Sözlü olarak yapılan hediye ve benzeri hibelerin hukuki olarak bir bağlayıcılığı yoktur. Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam), Bahreyn'den gelecek olan ganimet malını Cabir'e (radiyallahu anh) vereceğine dair vaatte bulunmuştu. Vaadini yerine getirmeden vefat edince Efendimizin yerine Hazreti Ebubekir gelen malı Cabir'e teslim etti (Buhârî).

İbn Battal bu hadisle ilgili der ki: "Geçmiş âlimlerin hiçbiri va'd edilen hediyenin kazasının bağlayıcı olacağını söylememiştir (İbn Hacer, Fethül-Bârî V, 273)."

Dolayısıyla bir kimse başka birine hediye sözü verip de sonrasında maddi imkânsızlık veya başka bir sosyal nedenden dolayı yerine getiremezse sorumlu olmaz. Bununla birlikte şunu hatırlatmakta fayda vardır; verilen sözde durmak kişinin Müslümanlığının en önemli nişanelerinden biridir. Allah'u Teâlâ Kur'an'ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: "Verdiğiniz sözü yerine getirin, çünkü verilen söz sorumluluk gerektirir (İsrâ 34)." Ayrıca Mü'minûn suresinde zikredilen mü'minlerin sıfatlarından biri de verdikleri ahitleri yerine getirmeleridir." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.