Viral nedir? Sosyal medyada viral olmak ne anlama gelir?

Viral nedir? Sosyal medyada viral olmak ne anlama gelir?

Viral kavramı son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlandı. Peki anlamını ne kadar biliyoruz? Viral nedir? İşte viral olmaya dair bilinmesi gerekenler.

Viral, kelime anlamı olarak virüs yayılması demek. Bu yönüyle aslında viral kavramı, güzel şeyler çağrıştırmamakta. Sağlık alanında ve bilgisayar platformlarında, isteğimiz dışında yayılan virüslere gönderme yapan viral kavramı, pazarlama dünyasında tam tersi olumlu, talep edilen bir davranış olarak karşımıza çıkıyor.

Virüs yayılması anlamındaki “viral” ile, pazarlamadaki “viral” kavramlarının tek ortak noktası kontrolümüz dışında gerçekleşen bir yayılmaya işaret etmesi.

Viral olmak ne anlama geliyor?

Sosyal medya platformları, örneğin bir videonun viral olması yani kontrol dışında kendiliğinden yayılması için önemli bir araç. Bu virallerin bazılarının temelinde pazarlama amacı olabiliyor elbette. Ama genel anlamda, zincirleme paylaşım ile kısa zamanda yüz binlere, milyonlara ulaşmak viral olmak olarak tanımlanıyor.

Viral neden popüler oldu?

Viral, aslında tıbbi bir kelime ve virüslerin yayılması, çoğalması anlamına geliyor. Elbette dijital ortamdaki viral tıbbi amaçlarla kullanılmıyor.

Sosyal medya platformlarında viral, bir içeriğin kontrolsüz şekilde internet ortamında paylaşılması, yayılması anlamına geliyor.

 Viral içeriklerde ürün, hizmet ya da marka geri planda kalır, ön planda ilgi çekici bir hikâye ya da mizansen yer alır. İzleyiciler içeriğin ticari detayını fark etse bile bu rahatsız edici boyutta olmadığından markadan çok hikâyeyi sevdikleri için çalışmanın yayılmasına, yani viral olmasına katkıda bulunurlar. Bu şekilde aslında farkında olmadan marka ve reklamın yayılmasına katkıda bulunmuş olurlar.

Viral içerikler çoğunlukla gönüllülük esasıyla paylaşılır, insanlar söz konusu içeriği ilgi çekici ve eğlenceli bulduğundan birbirine gönderir. Viraller, daha çok video tabanlı sosyal medya platformlarında yayılır.

Viral kavramının, sosyal medyanın gelişmesiyle yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Pazarlamada internetin gelişmeye açık olması ve internetin de günlük hayatımızın bir parçası olması viral tabirini popülerleştirdi. Örneğin şu anda dijital ortamda legal yollarla müzik dinlemek için bazı dijital müzik platformlarını tercih ediyoruz. Bu platformda yer alan viral listeler, dinlenme sayısı olarak hızlı yükseliş trendinde olan şarkıları tanımlamak için kullanılıyor.

Viral olmak ve sosyal medya

Her sosyal medya platformunun hedef kitlesi farklı. Sosyal medyada viral olmanın en önemli koşulu doğru sosyal medya platformunda doğru 'viral adayı'nı paylaşmak.

Viral olma potansiyeli taşıyan bir video ya da görseli, söz konusu sosyal medya platformlarının hedef kitlesine göre belirlemek bu yüzden hayati önem taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.