"Yangın dikkatsizlikle başlar panikle büyür"

"Yangın dikkatsizlikle başlar panikle büyür"

Bingöl’ün Solhan ilçesinde Devlet Hastanesi personellerine deprem ve yangın semineri veren Ferhat Çalışkan, yangının dikkatsizlikten çıktığını ve panikle büyüdüğünü söyledi.

Solhan Belediyesinde, Deprem ve Yangın Uzmanı Ferhat Çalışkan tarafından Devlet Hastanesi idaresi ve personellerine yönelik "Yangın ve Deprem Eğitimi" verildi.

Halkı bilinçlendirmek amacıyla gönüllü olarak seminer veren Deprem ve Yangın uzmanı Ferhat Çalışkan, Devlet Hastanesi idare ve personellerine deprem eğitimi ve yangın tatbikatı hakkında bilgiler verdi.

"Yangın dikkatsizlikle başlar panikle büyür" diyen Çalışkan, "LPG ile çalışan şofben gibi cihazlarınızı ortamdaki oksijeni azaltıp havasızlıktan ölüme sebebiyet verebileceği için bacaya bağlamadan kullanılması uygun değildir. Boğulmalar, yanan şofbenin içerdeki oksijeni tüketmesi sonucu meydana gelmektedir. LPG Kaçağı durumunda, ateş yakmayınız, elektrik anahtarlarına telefon ve zile dokunmayınız, buzdolabının kapısını açmayınız. Tüpü açık havaya emniyetli bir yere çıkartınız. Kapı ve pencereleri açınız. Zeminde birikmiş olan gazı açık havaya doğru süpürünüz.” şeklinde alınacak önlemleri anlattı.

Deprem bilinci, depremden önce alınacak tedbirler, deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklar hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Çalışkan, "Binaların usulüne uygun inşa edilmesi, kalorifer, doğalgaz ve su borularının kaliteli malzemeden yapılmış olması, amacına uygun yerleşim yapılması ve kullanılması, yangın önleyici tedbirlerin alınması, deprem sırasında devrilebilecek eşya ve malzemelerin sabitlenmesi, oluşabilecek risklerin değerlendirilmesi, alternatif çıkış yollarının belirlenmesi (yangın merdiveni gibi), güvenli toplanma yerinin belirlenmesi, planlara uygun tatbikatların düzenlenmesi gerekir." dedi.

Çalışkan, “Kavga, kaçış, donup kalma bunların hepsi panik belirtileridir. Panik olmamak için tepkilerimizi planlamalıyız. Deprem tatbikatları yapmalıyız. Deprem sarsıntısını sırasında sakin olmasını öğrenmeliyiz. Sakin olun ve sarsıntı dalgalarının ritmini takip edin.” ifadelerini kullandı.

Seminerin iyi anlaşılması için yaptığı sunumda, resim ve videolarla görsellikten yola çıkarak deprem ve yangın anına ait fotoğraf kareleri ile depremin nasıl sonuçlar doğurduğunu ve neler yapılabileceğini anlatan Çalışkan, deprem ve yangın hakkında yeterli derecede bilinçlendirilme yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.