Yanlış hafriyat dökümü, toprak kaymasına neden oluyor

Yanlış hafriyat dökümü, toprak kaymasına neden oluyor

Elazığ’ın Maden ilçesinde bakır ocağından çıkarılan hafriyatın, ilçenin yüksek kesimlerine dökülmesine tepki gösteren Maden Belediye Başkanı Orhan, önlem alınmadığı takdirde ilçenin büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Maden ilçesindeki bakır ocağından çıkarılan hafriyatın ilçenin üst kısımlarına dökülmesine tepki gösteren Elazığ Maden İlçe Belediye Başkanı Musa Orhan halkın da destek verdiği basın açıklaması açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında ilçenin toprak kayması riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Orhan, Yıldızlar SSS Holding bünyesinde bulunan ilçe merkezindeki bakır fabrikasının çevreye ciddi zararlar verdiğini belirterek, ciddi önlemler alınmazsa ilçe merkezinin büyük bir felaketle baş başa kalacağını söyledi.

Fabrikadaki yanlış yatırımların ve madencilik kurallarının uygulanmaması nedeniyle Maden’in ciddi sorunlarla baş başa bırakıldığını dile getiren Orhan, “Maden, bakırın ana yurdudur. Bugün üzerinde yaşadığımız bu coğrafya M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Bizim amacımız ekmeğimizdir. Başka hiç bir amacımız yoktur. Coğrafyamız tarım ve hayvancılığa çok uygun olmadığı için, bizim tek geçim kaynağımız Ergani Bakır İşletmeleri diye bilinen ilçemiz merkezindeki fabrikadır. Biz bu ekmeğimize sahip çıkmak zorundayız. Son zamanlarda bu fabrikada yapılan yanlış işler ve madencilik kurallarının işletilmemesi nedeniyle, memleketimiz ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Devletimizin bölgemizi cazibe merkezi haline getirmeye çalıştığı bugünlerde, Maden ilçesi cenaze bölgesi ilan edilmek üzeredir. 2007 yılı itibariyle özelleştirilen işletmemiz, dokuz yıl içinde çevreye yatırım yapılmaması ve tahribatçı bir anlayışla işletilmesi nedeniyle, büyük tahribatlara neden olmuştur. Yapılan yanlış hafriyat dökümü, ilçemizde toprak kaymasına neden olmakta ve ilçemizi ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır. Biri tarihi olmak üzere iki köprümüz de tahrip olmuştur.” dedi.

“20 haneyi heyelan tehdidi nedeniyle tahliye etmek zorunda kaldık”

Maden’de bir felaketin yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini söyleyen Orhan, “Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki günlerde ilçe merkezimiz büyük bir felaketle karşı karşıya kalacaktır. Biz resmi yazılarla SSS Yıldızlar Holding bünyesinde çalıştırılan bu fabrikayı, yanlış hafriyat dökümü yaptıkları hususunda uyardık. Fabrika bize hafriyatı kontrollü bir şekilde döktüğünü söyledi. Geçen zaman içerisinde gördük ki bu hafriyatın yaptığı basınç, köprü ayaklarını çatlattı. 20 haneyi heyelan tehdidi nedeniyle tahliye etmek zorunda kaldık. Yakın zamanda başlayacak olan yağışlar ile birlikte atığın yaptığı basınç, daha da artacak ve ilçe çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. İlçe olarak bu hafta içerisinde çıkacak olan raporu beklemekteyiz. Uzun zamandır çalışan bu fabrikanın çalışanları, zamanında maaşlarını alamadıkları için bu işçilerden gelecek olan parayı bekleyen esnaflar da mağdur olmaktadır.  Maden halkı olarak bu fabrikadan dolayı mağdur edilmekteyiz. Maalesef mağduriyetimizi giderecek makam da bulamamaktayız. Biz sonuç olarak diyoruz ki, SSS Yıldızlar Holding artık bu ilçeye daha fazla zarar vermeyin. Yapamıyorsanız devredin.” ifadelerini kullandı.

İLKHA













Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler