Yapılan ihmalkârlık bir cana mal oluyordu

Yapılan ihmalkârlık bir cana mal oluyordu

Bitlisin Adilcevaz ilçesine bağlı Göldüzü (Arın) köyünde doktorların ihmalkârlığı yüzünde 13 yaşındaki çocuk ölümden döndü. Aile, yetkilileri göreve davet ederek ihmalkâr davrananlar hakkında soruşturma başlatmasını istedi.

BİTLİS-Bitlisin Adilcevaz ilçesine bağlı Göldüzü (Arın) köyünde doktorların ve yetkililerin ihmalkârlığı yüzünde 13 yaşındaki Serhat Oti ölümden döndü. Serhat Oti'nin ailesi yetkilileri göreve davet ederek ihmalkâr davrananlar hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. Arın köylüleri ayrıca köylerinde su sorunu olduğunu belirterek su sorununun bir an önce çözüme kavuşması talebinde bulundular.

Serhat Oti'nin ailesi çocuklarının içtiği sudan, sülüğün boğazına kaçtığını, çocuklarını doktora götürdüklerini doktorların ise, defalarca çocuklarının hiçbir şeyi olmadığını söyleyerek ihmal edildiğini iddia etti.


"Köy çocuklarının sağlığı tehlike altındadır"
Serhat Oti'nin babası Erkan Oti, 450 hanelik köylerinde su sıkıntısının hat safhada olduğunu belirterek, köylerinde bulunan kaynak sulardan küçükbaş ve büyük baş hayvanların da su içtiğini, bu kaynak sularının içinde farklı türden hayvanların bulunduğunu, bundan dolayı kaynak sularının büyük bir tehlike arz ettiğini ifade etti.


Çocuğunun bu sudan içerken boğazına suda yaşayan sülüğün kaçtığını ve bu sülüğün yuva yaptığını sözlerine ekleyen baba Erkan Oti, "Oğlumun yatağında sürekli kan görünce şüphelendim. Hemen oğlumu Adilcevaz Devlet Hastanesinin Acil Polikliniğine götürdüm. Burada muayene edildikten sonra doktorlar çocuğun sadece boğazında iltihaplanma olduğunu söyleyerek bir şeyi olmadığını söylediler." dedi.

"Doktor büyük bir ihmalkârlık yaptı"
Çocuğu eve getirdikten sonra çocuğunun yatağında kan olduğunu ve bir anda fenalaştığını sözlerine ekleyen Erkan Oti, daha sonra, "Ağabeyim ile beraber yine çocuğu alarak Adilcevaz'a gittik. Benim çocuğum gün geçtikçe zayıfladı. Bundan hem doktorlar hem de yetkililer sorumludur. Çocuğum bu hale düştü başkasının çocukları bu hale düşmemesi için yetkililerden köyümüzün su sıkıntısının çözülmesi ve hastanelerde bulunan doktorların daha dikkatli bir şekilde muayene yapmalarını istiyorum" ifadelerine yer verdi.

" Boğazına sülük kaçan çocuğa bademcikleri şişmiş denildi
Çocuğun fenalaşması üzerine tekrardan Adilcevaz devlet hastanesine götüren amca Felemez Oti İse, " Daha önce babası tarafında hastaneye götürülen çocuğa bademcikleri şişmiş deyip ilaç yazarak geri göndermişlerdi. Eve geldiklerinde biraz zaman geçti çocuğun annesi boğazının şiştiğini ve kokudan yaklaşılmadığını söyledi. Bende çocuğu alarak tekrar Adilcevaz Acil Polikliniğine götürdüm. Nöbetçi doktor yine aynı doktordu. Bana 'çocuğun bademcikleri şişmiş yazdığım antibiyotiği içememiş ona şimdi şurup yazacağım' dedi." İfadelerini kullandı.

Yeğenini eve götürdüklerinde tekrar fenalaştığını ve tekrar acile götürdüğünü sözlerine ekleyen amca Felemez Oti, ." Doktor ağız kısmında bir şey yok ne varsa boğazda olur bir şey yapamam bende alet yok dedi. Onlar muayene ederken çocuğun boğaz kısmında siyah bir şey gördüm." Şeklinde konuştu

Ambulans istedim verilmedi
Daha sonra doktora, "Yeğenimi başka bir hastaneye sevk edin dedim doktor ise bana, 'hayır bir şeyi yok eve götürün dinlensin iyileşir' dedi. Gördüğüm o siyahlığı izah edince doktor kan olduğunu söyledi. Niye kandır sorduğumda 'bademcikleri şişmiş ondandır kusarsa gider' diye cevap verdi. Ben çocuğu sevk edin dedim. Doktor 'ben ambulans vererek çocuğu sevk etmem' dedi. Bende 'kendisine bu çocuğa bir şey olursa mesuliyeti sizsiniz deyince 'hayır dedi mesuliyet almam' dedi. Biraz bekledikten sonra çocuğu alarak Tatvan Devlet Hastanesi kulak burun boğaz polikliniğine getirdim."

Zamanında müdahale edilseydi çocuk bu hale düşmezdi
Tatvan Devlet hastanesinde çocuğun boğazında sülük olduğunu tespit ettiklerini söyleyen amca Felemez Oti, "Daha sonra yeğenimi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesine götürdük. Muayene edildikten sonra bizlere ameliyata alacaklarını söylediler. Ameliyatının da riskli olacaklarını ve bizim dua etmemiz gerektiği söylendi." Şeklinde ifadelere yer verdi.

Bugüne kadar köylerinde sağlıklı su olup olmadığı kontrol edilmediğini ifade eden 71 yaşındaki dede Cemal Oti ise, "Bu köyde doğdum büyüdüm. Bu güne kadar bu köye yetkili kurumlar tarafında hiçbir hizmet yapılmamıştır. Köyün su sorunu mevcuttur. Var olan su da sağlıksızdır köylülerin hayatı tehlike altındadır. Sondaj vurarak çıkardığımız sularda çamurlu su akmaktadır. Yetkili ve etkili kişiler kim varsa onları göreve davet ediyoruz. Burada oluşacak bir olumsuzluktan yetkililerin sorumluluk altında olacaklarını belirtmek istiyorum" diyerek olup bitenlere tepki gösterdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.