Yayla yasağının kaldırılması hayvan sahiplerinin yüzünü güldürdü

Yayla yasağının kaldırılması hayvan sahiplerinin yüzünü güldürdü

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın "yayla yasakları kalkacak" açıklamalarına sevinen hayvan sahipleri, bu kararın ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söylediler.

Şırnak’ın Silopi ilçesi Çalışkan Beldesi’nde hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar, yayla yasaklarının kaldırılmasının ülke ekonomisine faydalı olacağını dile getirdiler. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan göçerler, yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasının sevincini yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilkbahardan itibaren güvenlik nedeniyle uygulanan yaylalara çıkma yasağının kaldırılacağını açıklamasıyla umutlanan göçerler yeniden yaylalarda yetiştirdikleri binlerce koyun ve keçiyle ülkedeki hayvancılık sektörüne katkı sunacaklarını belirttiler.

"Terörle mücadelede" kapsamında alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde yayla ve meralar için alınan 'Özel Güvenlik Bölgesi' kararları kapsamında vatandaşların belirlenen bölgelere gitmesi yasaklı durumdaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "önümüzdeki bahardan itibaren güvenlik nedeniyle uygulanan yaylalara çıkış yasağını kaldıracağız" açıklamalarını olumlu bulduklarını belirten hayvan sahipleri, bu kararın hem ülke hem de vatandaş açısından olumlu bir karar olduğunu belirttiler.

Hayvan sahiplerinden Hasan Mete, "Alınan bu kararla hem süt verimi artar hem de et kilosu ucuzlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi yayla yasakları kalkarsa hayvancılığımız daha çok genişlenir. Ülkemize de çok katkısı olur. Süt, peynir, et ve balı yaylada yapıyorduk. Bu yasaklardan önce her nüfusun 3 bin 4 bin koyunu vardı. Terör belası geldi koyunların hepsini satmak zorunda kaldık. Şimdi her evde 50 koyun var. Daha önce her ailenin bin bin koyun vardı. Bu yasaklar kalkarsa tatbikî daha çok koyun alırız. Koyunlarımız daha da çoğalır. Hem süt verimimiz artar hem de et kilosu ucuzlar. Yayla açılırsa bu koyunları yaylaya götürürsem daha verimli olur. Hem ülkeme hem de bana çok katkısı olur." dedi.

Yaylalardan kalkacak yasağın et verimini artıracağını söyleyen hayvan sahiplerinden İrfan Timur İse, "Yasak iyi bir şey değildir. Cumhurbaşkanımız, 'yaylalar her tarafa serbest olacak’ dedi. Eskiden biz yaylaya gidiyorduk, yayla serbest olursa çok güzel olur. Hayvancılık gelişir, hayvan yoksa, et çok pahalı olur. Yasak kalktığından dolayı çok memnun olduk. ifadelerini kullandı.

"Dışardan et, süt ve peynir ithal edeceğimize kendi peynirimizi kendi etimizi kendi sütümüzü biz karşılayalım. Hem halkımız faydalanır hem devletimiz faydalanır." diyen Çalışkan Beldesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Huseyin İnal, yayalardan kalkacak yasağı olumlu gördüğünü söyledi.

İnal, "Bu hayvancılık konusunu çok faydalı görüyorum. Milletimiz daha önce hayvancılıkla uğraşıyordu. Hayvancılığın faydalarını daha önce hem devlet olarak hem de millet olarak gördük. Yalnız bu son zamanlarda ovaların yasağı çıktı. Bu nedenden dolayı millet hayvanlarını satmaya başladı. Ailesinin geçimi için kimisi kamyon kimisi de taksi alarak Irak'a gitti. Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği gibi ovaların yasağı kalkacak, Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz. Hayvancılıkla uğraşsak hepimiz açısından çok daha iyi olur. Yayla yasağının kalkmasını faydalı görüyorum." dedi. (Ahmet Uçar – İLKHA) 


































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.