Yazımda Kardeşlik Var Van Yaz Kampının kapanış programı yapıldı

Yazımda Kardeşlik Var Van Yaz Kampının kapanış programı yapıldı

Ege ve Trakya'daki çeşitli illerden 600 öğrencinin katıldığı "Yazımda Kardeşlik Var" Van Yaz Kampının kapanış programı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen "Yazımda Kardeşlik Var" Van Yaz Kampı Kapanış Programı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla yapıldı.

İki etap şeklinde İstanbul ve Van'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenen kampın Van programına Aydın, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kırklareli, Manisa, Muğla, Tekirdağ illerinden 600 öğrenci katıldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Spor Kompleksi'nde düzenlenen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Van'da olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Van'ın insanlığın tecrübe birikimine ev sahipliği yaparak kadim tarihi, kültürü ve birikimiyle milletin önünü aydınlatan, raşit halifeler döneminden itibaren İslam'la müşerref olmuş bir serhat şehri olduğunu söyledi.

Erbaş, öğrencilere Kur'an-ı Kerim'de "Müminler ancak kardeştir" buyurulduğunu hatırlatarak, "Bu kardeşliğimizi pekiştirmek, aramızda kopmayacak sevgi bağları inşa etmek adına "Yazımda Kardeşlik Var" projesi kapsamında sizleri ağırlamaktan son derece mutluyuz. Göz aydınlığımız, geleceğimizin mimarı, siz yavrularımız da bu davetimizi kırmayarak bizleri onurlandırdınız, gönlümüzde taht kurdunuz." dedi.

"Kur'an'ın bütün güzelliklerinin yaşandığı örnek bir hayat ile tanıştınız"

Yaz kampında öğrencilerin Kur'an-ı Kerim ve Temel Dinî Bilgiler dersleri aldıklarını ifade eden Erbaş, şöyle devam etti:

"Anlam dünyamızı aydınlatan Kur'an ile tanışarak insana yakışan en güzel ziynetin; adalet, merhamet, paylaşma ve yardımlaşma duyguları ile dolu bir kalp olduğunu gördünüz. Peygamberimizi tanıyarak sevgi, saygı, nezaket, zarafet, hak-hakikat, iyilik, ana-baba, akraba ve yakınlara hürmetle ve Kur'an'ın bütün güzelliklerinin yaşandığı örnek bir hayat ile tanıştınız. Mü'minlerin annesi Hz. Âişe annemizin Peygamberimizin ahlakını tasvir ederken; 'O'nun ahlakı Kur'an idi' diyerek ifade ettiği yüce Kitabımızın hakikatlerini ve güzelliklerini öğrenmeye çalıştınız."

Erbaş, yaz kampında öğrencilere Hazreti Peygamberin hayatının, hayatı boyunca bütün insanlığın iyiliği için yaptığı çalışmaları, fedakârlıkları ve O'nun ne büyük bir ahlaka sahip olduğunun anlatıldığını aktardı.

"En yüce idealin, Yaratana itaat ve yaratılanlara merhamet olduğunu öğrendiniz"

Yaz kampında Hazreti Peygamberin müminler için güzel örneklikler olan ashabının da tanıtıldığını dile getiren Erbaş, şöyle konuştu:

"Peygamberimizin hicret ederken yol arkadaşlarının en hayırlısı olan Sıddık Ebu Bekir'in, Resulullaha olan sadakatini yeniden diriltmemiz gerektiğini hissettiniz. Bütün insanların hatta düşmanlarının bile güvenini kazanan Muhammedü'l-Emin'in yatağına gözünü kırpmadan yatan Hz. Ali timsali bir genç olabilmenin hayalini düşlediniz. Dünyamızın böyle güzel insanlara ihtiyacı olduğunu düşündünüz. Adaletin kendisiyle özdeşleştiği Ömer'lerin hâkim olduğu bir dünya hayal ettiniz. Dolayısıyla, burada geçirdiğiniz süre zarfında yeryüzündeki en yüce idealin, Yaratana itaat ve yaratılanlara merhamet olduğunu öğrendiniz. Kızlarımız Hazreti Hatice validemizin sıdkını, Hazreti Ayşe validemizin örnekliğini, ilme katkılarını, Hazreti Fatma validemizin Peygamberimize bağlılığını ve diğer annelerimizin müminlerin hayatına kattıkları güzellikleri öğrendiniz. Ne mutlu sizlere inşallah onlar gibi olmaya çalışırsınız. Onlar gibi müminlerin hayatına güzellik katmaya çalışırsınız."

Erbaş, İslam Medeniyetinde üç eğitim mekânının önemine dikkat çekerek, "Birincisi; toplumun dinî ve kültürel dünyasıyla irtibatı sağlayan en temel eğitim yuvamız ailemizdir. Bu kamp süresince ailenin ne kadar önemli bir müessese olduğunun farkına bir kez daha vardınız. İkinci olarak ilim, hikmet ve marifetin beşiği okullarımız, mekteplerimizdir ve üçüncüsü de Cenâb-ı Hakk'ın katına sığındığımız, huzuruna durduğumuz, hicret yurdumuz camilerimizdir." diye konuştu.

"Şuanda camilerimizde milyonlarca çocuğumuz Rabbini öğreniyor"

Camileri sadece namaz kılmak için açılıp kapanan yerler olarak görmediklerini ifade eden Erbaş, " şuanda 4 milyona yakın çocuğumuzun Rabbimizi öğrendiği, Rabbimizin kelamı Kur'an'ı öğrendiği, Peygamber Efendimizin, ashabının hayatını, temel dini bilgiler dediğimiz inancım, ibadetim, ahlakım, Peygamberim başlıkları altında dersler aldığı mekteplerdir camilerimiz." dedi.

"Sizler; hayatın ve varoluşun gayesini idrak eden, kendine, topluma, çevreye ve Rabbine karşı sorumluluklarının farkında olan, bütün insanlığın huzur ve güvenini isteyen gençlersiniz." diyen Erbaş, şunları söyledi:

"Sizler; can taşıyan bütün varlıklara karşı merhamet hissiyle, eşyaya karşı estetik kaygısıyla, çevreye karşı koruma duygusuyla yaklaşabilen gençlersiniz. Sizler; büyük idealleri olan ama bu ideallerin peşinde koşarken başkalarının haklarını, zarafeti ve saygıyı asla ihmal etmeyen büyük bir ideal ve ahlaka sahip gençlersiniz. Sizler; sevgi ve kardeşliği temel değer bilen, güven veren, güvenilen, şiddetin ve anarşinin uzağında, zulmün karşısında mazlumun her zaman yanında, "Gencin süsü güzel ahlaktır" prensibini ilke edinen güzide gençlersiniz."

Erbaş, inancını kaybedenlerin varlığını, kültürünü kaybedenlerin kimliğini de kaybettiklerinin altını çizerek, "Bunun için geleceği inşa edecek nesil olarak sizlerin, zihniniz bilgiyle, yüreğiniz inançla dolu olacak. En büyük hedefiniz, öğrendiğiniz her bilgiyi, mesleğiniz her ne olursa olsun insanlara faydalı olmak için kullanacaksınız." şeklinde konuştu.

Erbaş, öğrencilere, "Her birinizin gözlerine baktığımızda dini, vatanı, milleti, bayrağı, devleti için çalışacak Allah'ın razı olacağı güzel işler yapacak azim ve heyecanı o güzel gözlerinizde görmek bizi gerçekten mutlu ediyor" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: "Bu program, bizi yeniden özümüzle buluşturan bir programdır"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı konuşmada programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Programa gelmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüştüğünü aktaran Soylu, "Cumhurbaşkanımız, programın hem gençlerimiz için hem geleceğimiz için çok önemli olduğunu, yapanları takdir ettiğini, katılanları da kucakladığını söyledi. Dolayısıyla burada bulunanlara Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını ve muhabbetlerimle iletiyorum." dedi.

Soylu, "Yazımda Kardeşlik Var" programının önemine vurgu yaparak, "Bu program bizi biz yapan bir programdır. Bizi yeniden özümüzle buluşturan bir programdır. Bizim özümüzü tekrar keşfetmenizi, anlamamızı sağlayan bir programdır. Onun için Diyanet İşleri Başkanlığımıza, vakfımıza, bu kardeşliğimizi bir araya getirdiği için, yaz boyunca bir kişi dahi olsa gençlerimizle hem kardeşliği hem bilgiyi hem beraberliği hem kültürümüzü hem cennet vatanımızın güzel yerlerini buluşturduğu için minnetlerimi, şükranlarımı ifade ediyorum. Bu o önemli bir adımdır." diye konuştu.

"Biz bugünün milleti değiliz. Bizim kardeşliğimiz bugün kardeşliği değildir. Binlerce yıldır bu topraklarda ve dünyada bize emr olunan bir kardeşliği anlatmaya çalışıyoruz." diyen Soylu şunları söyledi:

"Biz, size bir kardeşlik Türkiye'si bırakmak istiyoruz. Onun için size söyleyeceğimiz şudur, sayın Başkanımız, hocamız (Diyanet İşleri Başkanı Erbaş) size çok güzel, tembihatlerde ve nasihatlerde bulundu. Ben onların hayatınızın her döneminde sizinle beraber olacağına, kulaklarınızda, zihninizde, belleklerinizde, attığınız adımlarda sizinle birlikte olacağına inananlardanım. Çünkü o sözler sadece söylemek için söylenmiş sözler değildir, o sözlerin her birinin hayrı vardır, o sözlerin her birinin dayandığı bir anlayış vardır. Onun için inanıyorum ki, sizler hem burada gördüklerinizi hem burada size anlatılanlarla birlikte buradan çok büyük bir tecrübeyle bilgiyle, görgüyle döneceksiniz. Ailelerinize selamlarımızı iletmenizi istiyoruz. Her birine sizi buraya gönderdikleri için teşekkürlerimizi iletmenizi istiyoruz."

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaz kampında düzenlenen 15 Temmuz temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

İstanbul ve Van'da düzenlenen "Yazımda Kardeşlik Var" programına katılan bin 200 öğrencinin ulaşımlarını, Türk Hava Yolları sağladı.

Programa, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Van İl Müftüsü Ömer Keskin de katıldı.

Rektörlük ve Müftülük ziyareti

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ayrıca Van İl Müftülüğü'nü ziyaret ederek, yakın zamanda Van Müftülüğüne atanan Ömer Keskin'e hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Keskin'e sarık ve cübbe giydiren Erbaş, "İnşallah bu ulvi görevi emanet bilinciyle yerine getirirsiniz. Din-i Mübin-i İslam'ı milletimize, çocuklarına, gençlerine anlatma noktasında önemli hizmetler yürütürsünüz." dedi.

Müftülük ziyaretinin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne geçen Erbaş, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli'yi ziyaret etti.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler