Yeni yerleşimler İsrail`in tazminatıymış

Yeni yerleşimler İsrail`in tazminatıymış

Netanyahu, D. Kudüs`te inşa edilecek bin 500 yeni yerleşim biriminin "serbest bırakılan 26 Filistinli tutuklu karşılığında tazminat" olduğunu söyledi.

Washington`un, Filistinli tutukluların serbest bırakılması süreciyle paralel olarak İsrail`in yerleşim birimi inşaatına yeşil ışık yaktığını iddiaları doğrulanıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs`teki Ramat Şlomo yerleşkesinde inşa edilecek bin 500 yeni yerleşim biriminin "serbest bırakılan 26 Filistinli tutuklu karşılığında tazminat" olduğunu söyledi
İsrail, ABD destekli barış sürecine taahhütleri doğrultusunda bugün 26 Filistinli tutukluyu serbest bırakırken, Doğu Kudüs`te bin 500 yeni yerleşim inşaasına başlanacağını duyurdu.

Başbakan Benyamin Netanyahu`nun inşaat izninin ardından "yeni yerleşimler serbest bırakılan 26 Filistinli tutuklu karşılığında tazminattır" şeklinde açıklama yaptığını aktaran İsrail basını, Filistinli liderlerin de bu anlaşmadan haberdar olduğunu savundu. Filistin Yönetimi aşkanı Mahmud Abbas ise iddiaları kesin bir dille reddetti.

Abbas, "Yerleşimler karşılığında mahkumların serbest bırakılmaları için bir anlaşma olduğunu söyleyenlere susun diyorum" dedi.

İsrail`de yayımlanan Maariv Gazetesi, üst düzey bir ABD`li yetkiliye dayandırdığı haberinde "Washington`un, Filistinli tutukluların serbest bırakılması süreciyle paralel olarak İsrail`in yerleşim birimi inşaatına yeşil ışık yaktığını" ileri sürmüştü.

İsrail ve Filistin tarafı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry`nin yürüttüğü mekik diplomasisinin ardından 3 yıl aradan sonra geçen temmuz ayında Washington`da barış görüşmelerine yeniden başlamıştı. İsrail hükümeti de barış görüşmeleri öncesinde, 1993`te imzalanan Oslo Anlaşması öncesinde tutuklanan 104 Filistinlinin kademeli olarak serbest bırakılacağını açıklamıştı.
İsrail`in yeni yerleşim kararının, uzun bir kesintinin ardından yeniden başlayan barış görüşmelerini tehlikeye atabileceği belirtiliyor.

Filistin Hükümeti Esirler Bakanlığı bilgilerine göre, İsrail cezaevlerinde aralarında çocuk ve kadınların da yer aldığı, 4 bin 800`e yakın Filistinli tutuklunun bulunuyor. Tutuklulardan bin 500`ünün sağlık probleminin olduğu belirtiliyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.