Yerine cami yapılması engellenen Gaziantep Valiliği binası yıkılacak

Yerine cami yapılması engellenen Gaziantep Valiliği binası yıkılacak

Gaziantep’teki birçok siyasi parti ve STK’lar ile halkın talebine rağmen Millet Bahçesi’ne yapılmayan ve şehrin başka bir noktasına yapılacak Cuma Camii’nin yeri ile ilgili tartışmalar tekrar başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara’da kendisini ziyaret eden Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Gaziantep’te kent merkezindeki yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine büyük bir Cuma Camii yapılması talimatını verdiği ancak daha sonra ise Millet Bahçesi yapılması kararı verilen stadyumun yeri ve yıkılması planlanan valilik binası ile ilgili bilgi verdi.

Vali Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ile kentte devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve çevre projelerinin son durumunu değerlendirdiklerini ve yeni projelerin başlangıcı için de kararlar aldıklarının belirten Kurum, “Gaziantep Millet Bahçemize Valilik binamızın bulunduğu alanı yeşil yollarla bağlayarak yaklaşık 120 bin metrekare büyüklüğünde bir yeşil alanı şehrimize kazandırıyoruz. Bisiklet ve yürüyüş yollarıyla şehrimiz daha sağlıklı bir yaşam alanına sahip olacak.” dedi.

Ziyarete ilişkin Vali Gül de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokolü Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim ettiklerini belirterek, “Valiliğin yeri yeşil alan olacak. Yolun üzerine yeşil yaya yolu yapılarak millet bahçeleri birleştirilecek. Mevcut otopark yer altına alınarak yerine kütüphane yapılacak.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, geçtiğimiz günlerde meclis toplantısında, valilik binasının yıkılarak Fevzi Çakmak Bulvarındaki Karayollarına yapılacağını söyledi.

Valilik binasının yıkılma kararı alınması kentte tepkilere neden olurken kamuoyu, “Hani valilik binası yıkılmayacaktı?” diye sordu.

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi’nin açılışında Kamil Ocak Stadyumunun yerine 10 bin kişilik büyük bir cami yapılması talimatını  vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cami talebi ise kenti temsil eden büyük bir caminin olmadığı Gaziantep’te halk başta olmak üzere birçok kesim tarafından büyük bir sevinç ile karşılanmıştı.

2015 yılında da Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir yıllık çalışma değerlendirme toplantısında yeni stadyumun hizmete girmesiyle, Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkılıp yerine ise alanla bütünleşen bir cami yapılacağını belirtmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da 2018 yılında bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep'te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine modern bir meydan yapılacağını ve millet bahçesi olacak olan meydana da büyük bir Selâtin caminin inşa edileceğini söylemişti.

Ancak halkta büyük bir sevince neden olan stadyumun yerine cami yapılmasına ilk günden itibaren belli çevreler sürekli itiraz ederek karşı çıkmıştı. Bu çevrelerin tüm itirazlarına rağmen Kamil Ocak Stadyumunun yerine cami yapılması kararlaştırılmıştı.

Buna rağmen kentteki kimi çevrelerin, "Kentte yeterince cami var!" iddiasının arkasına sığınarak cami yapılmasına karşı çıkmaları ve bu konudaki itirazları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bile rahatsız etmişti.

Erdoğan, 2018 yılında partisinin il kongresi için geldiği Gaziantep’te, cami hazımsızlığına ve bu konuda itirazlara tepki göstermişti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talimatına rağmen söz konusu stadyum bir türlü yıkılıp yerine Cuma Camii yapılmadı. Adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı hiçe sayılarak, cami projesi sürekli ertelenmişti.

Bir türlü yıkılmayan stadyumun yerine daha sonra Millet Bahçesi yapılması kararı alındı. Stadyumun yerine Millet Bahçesi, Cuma Camii’nin de yıkılması planlanan valilik binasının yerine yapılması kararı alınmıştı.

Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri öncesi partisinin mitingine katılmak üzere geldiği Gaziantep’te, halka hitaben yaptığı konuşmada, “Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine Millet Bahçesi yapılacak. Bahçenin bir köşesine de güzel bir Cuma Camii yapılacak." demişti.

Camiyi yaptıracak hayırsever Abdulkadir Konukoğlu'ndan söz alan Erdoğan "Bir an önce başlayalım" diyerek söz konusu caminin Gaziantep'e ve Türkiye'ye yakışacağını belirtmişti.

Bu kararın ardından Kamil Ocak Stadyumu, 2018 yılının ekim ayında yıkılmaya başlandı. Cuma Camii her ne kadar yıkılan stadyumun yerine yapılmayacak olsa da Millet Bahçesi içinde yer alacak olması da olumlu karşılandı.

Yine 31 Mart yerel seçimleri öncesi AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen ve seçimlerde tekrar belediye başkanı olarak seçilen Fatma Şahin, Cuma Camii Projesini, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde seçim beyannamesine aldığını açıklamıştı.

Böylece yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine Millet Bahçesi, yıkılması planlanan valilik binasının da yerine Cuma Camii’nin yapılması kararlaştırılmıştı.

Ancak 30 Ekim 2020’de “Millet Bahçesi Projesi" ihalesinin yapılmasına tepki gösteren kimi çevreler, valilik binasının yıkımının "israf olacağı" ve hatta binanın "çürük" olduğuna dair her hangi bir raporun bulunmadığını iddiasında bile bulunmuştu.

Kentte tartışmalara neden olan Cuma Camii’nin yeri ile ilgili Vali Gül, 10 Ocak 2020’de, Millet Bahçesi Projesi kapsamında yıkılması planlanan valilik binasının yıkılmayacağını ve yerine yapılacak olan Cuma Camii’nin de şehrin başka bir noktasına yapılacağını söylemişti.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Millet Bahçesi'nin içinde yer alacak olan Cuma Camii Projesi'ni seçim beyannamesine alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, seçimden sonra ise halka tanıttığı ve halkın talebi olan bu projede değişikliğe gitmişti.

Kentteki birçok siyasi parti, STK ve halkın talebine ve yapılan tüm itirazlara rağmen Gaziantep Millet Bahçesi’ne yapılmayan ve şehrin başka bir noktasına yapılması planlanan Cuma Camii’nin yeri ise 11 Eylül 2020’de valilikte düzenlenen protokol ile netleşti.

Ancak halkın talebinin hiçe sayıldığı Cuma Camii’nin hem yeri hem de ismi değiştirildi. Taşınması planlanan 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığının içine yapılacak caminin Sanko Camii oldu.

Verilen vaatlere göre, yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine Millet Bahçesi, yıkılması planlanan valilik binasının yerine de Cuma Camii'nin yapılması kararlaştırılmıştı.

Ancak halkın talebi hiçe sayılarak yıkılan stadyumda Millet Bahçesi için başlanılan çalışmalar devam ediyor. stadyumun yerine valilik binasının yerine yapılması planlanan Cuma Camii ise yapılan itirazlar üzerine yıkılmayacağı ve güçlendirileceği belirtilmişti.

Gözler; bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat alan AK Parti İl Başkanlığı, AK Parti Gaziantep milletvekilleri, Cuma Camii Projesi'ni defalarca seçim beyannamesine aldığını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve kentteki diğer yetkililere çevrildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.