Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çelik: “Coronavirus ile ilgili halkımızı bilgilendiriyoruz”

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çelik: “Coronavirus ile ilgili halkımızı bilgilendiriyoruz”

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, Yeşilay’ın,Coronavirus salgını ile ilgili yaptığı çalışmalarla vatandaşları aydınlattığını ifade etti.

Coronavirus salgını ile ilgili alınan tedbirlere kesinlikle uyulması gerektiğini vurgulayan Çelik, bu süreçte insanların kalabalık yerlerden uzak durmasının, beslenmesine ve temizliğine dikkat etmesinin önemine değindi.

Coranavirus’ün, bağımlılık yapan diğer maddeler gibi akciğeri hedef aldığını belirten Çelik, bağımlılık yapan maddelerin Coronavirus’e zemin hazırladığını savundu.

Coronavirus’un en çok seyahatler yoluyla yayıldığını işaret eden Çelik, Şanlıurfa’nın da büyük bir risk altında olduğuna dikkat çekti.

Hassas bir dönemde vatandaşları doğru bilgilendirdiği için İLKHA’ya teşekkür ederek sözlerine başlayan Çelik, “Coronavirus’ün hızla yayılmasının temelinde, temizlik alışkanlığı, tütün ve tütün mamulleri, alkol vb. olduğura inanıyoruz. Coronavirus, insanların bir araya gelmesi ve tedbirsizlikten dolayı yayılıyor.” diye konuştu.

“Seyahatler yoluyla virüs her tarafa yayıldı”

Coronavirus’un hızla yayılmasının ana sebeplerinden birinin seyahat etmek olduğunu ifade eden Çelik, “ Coronavirus’ün dünyada çok hızlı yayılmasının sebebi, teknolojik imkânların kullanılarak seyahat yapılmasıdır. Bugün iki ülke arasında gidiş gelişler çok basit yapılıyor.  Genellikle uçakla yapılan seyahatlerle bu virüs taşınmış oluyor. Bu şekilde insanlar gittikleri ülkelere virüsü yayıyorlar. Coronavirus tehdidi bütün ülkeleri saran bir sorun haline geldi.” şeklinde konuştu.

“Coronavirus direk olarak akciğere etki ederek ölümlere neden oluyor”

Bağımlılık yapan her türlü maddenin ve Coronavirus’un akciğeri hedef aldığını belirten Çelik, “ Yeşilay, 100 yıl önce kurulurken başta alkol bağımlığının zararları üzerinde duruyordu. Akciğeri direk hedef alıp, etkisiz hale getiren en önemli sebeplerden biri alkoldür. Alkolden sonra tütün mamulleri ve uyuşturucu madde gelir. Coronavirus de direk olarak akciğere etki ederek ölümlere neden oluyor.  Bu sebeple Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Coronavirus tehlikesine karşı hep bu konunun üzerinde durdu.  İnsanların hem temizliğine ve beslenmesine dikkat etmesi hem de bağımlılık yapan tütün, alkol ve uyuşturucu maddeden uzak durması gerekiyor. Yeşilay, bu konuları insanların hedefine koyarak sağlıklı bir hayat sürdürülmesini tavsiye ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Yeşilay bu süreçte toplumu bilgilendiriyor”

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı hakkında bilgi veren Çelik, “ Yeşilay, bu salgınla ilgili bilgilendirme çalışmalarını son hızla devam ettiriyor. Bunun öncesinde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programlarımızda (TBM) ana sınıf, ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkinler olsun sağlıklı beslenme ile ilgili programımız oldu. Bunun ne kadar önemli olduğunu bu süreçte bir kez daha görmüş olduk.  Çocuk ne kadar yiyecek? Nasıl yiyecek? Nasıl beslenecek?  Nasıl uyuyacak? Neye dikkat edecek? Yeşilay, herkes için bu süreçte neye dikkat etmemiz konusunda sosyal medya olsun, televizyon aracılığı ve görsellerle toplumu bilgilendirmeye çalışıyor.” diye konuştu.

“Sağlığınız, geleceğiniz için evde kalın”

Yeşilay olarak Coronavirus salgınına karşı yapmış oldukları çalışmalara değinen Çelik, Coronavirus’ten korunmamız için ne yapılması gerekiyorsa bu çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle 'Evde Kal Türkiye' çağrısını vurguluyoruz.  Şube olarak da üyelerimiz ile birlikte videolar hazırlayarak her gün sosyal medyadan paylaşımlar yapıyoruz.  Evde kal, Niçin Evde Kal, Nasıl Evde Kal? Bu sorulara yönelik bir dakikayı geçmeyen videolar paylaşıyoruz.  Evde çocuklarınla birlikte kitap oku, çocuklarınla evde aktif zaman geçir, tiyatro yap, canlandırma yap, ibadet ve dua yap gibi şeklinde videolar paylaşıyoruz. ‘Evde kal Türkiye’ diyoruz çünkü sağlığınız, geleceğiniz için evde kalın. Temizliği çok önemsiyoruz. Bu videolarımızdan onu da anlatıyoruz. Temizlik özellikle belli bir zamanda değil sürekli hayatımızın bir vazgeçilmezi, olmazsa olmazı ve kesin temel ihtiyacımızın olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“İlimiz risk altındadır, bu durumu basite alamayız”

Şanlıurfa’nın Coronavirus salgınına karşı risk altında olabileceğine dikkat çeken Çelik, “İlimiz gerçekten risk altındadır. Niye risk altında? Çünkü biz büyükşehiriz, ticaret şehriyiz, aynı zamanda yurt dışına buradan seyahatler oluyor. TIR şoförleri sürekli Arap ülkeleri gibi birçok ülkeye gidiyorlar, savaş mağdurları aramızda, değişik insanlar sürekli giriş ve çıkış yapıyor. Göbeklitepe Yılı olarak ilan edildiği için dünyanın farklı ülkelerinden insanlar ilimize geliyorlar. Bu anlamda ilimiz risk altındadır. Biz bu durumu basite alamayız.   Burada vatandaş çok bilinçlenmelidir. Hayat bizim hayatımızdır. Temizliğimize dikkat edeceğiz, evimize misafir almayacağız ve misafirliğe gitmeyeceğiz, evin hava değişimini önemseyeceğiz ki hep beraber el birliğiyle bu hastalığı ilimizde, ülkemizde ve dünyada yok edelim. İnşallah hem bu dikkatlere uyararak hem de inanarak Allah’ın yardımıyla bu süreci de atlatabiliriz, diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Basın bir öğretmen ve cami hocası görevi yapmalıdır”

Bu süreçte basına büyük bir görev düştüğüne değinen Çelik, “Basın, tedirginlik yapmadan çocukların gelişim sürecini de göz önünde bulundurarak bir öğretmen ve bir camii hocası gibi görev yapmalıdır. TV’ler bu yönde programlar düzenlemeli; evde motivasyonu sağlayacak, aktif zamanı geçirmek için ve toplumun tam manada bilinçlenmesi için programlar yapılmalıdır. Burada zamana çok dikkat edeceğiz, bu süreci çok önemseyeceğiz, temizliğimize dikkat edeceğiz ve birbirimizi uyarma konusunda da üzerimize düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.

“Yaşlılarımız bizim değerlerimizdir”

Bu süreçte evden çıkmaları yasaklanan yaşlılara çok iyi davranılması gerektiğini ifade eden Çelik, “ Kesinlikle ve kesinlikle yaşlılarımızı dışlamayacağız. Yaşlılar çok önemli, bizim olmazsa olmazlarımızdır. Yaşlılarımızla ilgili alaycı videolar paylaşarak onları küçük düşürmek, komiğe almak kadar basit hareket olamaz. Yaşlılarımız bizim değerlerimizdir. Biz, devlet büyüklerimiz, yöneticilerimiz onlara evden çıkmayın diyorsak onların güvenliği içindir, cezalandırmak için değildir. Onlar daha sağlıklı ve uzun yaşasınlar diye çıkmayın diyoruz. Biz burada; toplum olarak bu durumu karıştırdık sanki Urfa’da da bunu çok komiğe alan davranışları da gördüm. Onun için yaşlılara hürmette saygısızlık etmeyeceğiz. Onlara telefon ile psikolojik destek vereceğiz.” diye konuştu.

Çelik sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Hep beraber dikkatli olursak İnşallah, Allah’ın yardımıyla, temizlik kurallarına uyarak, Devlet büyüklerinin önerilerine dikkat ederek; Sağlık Bakanımız, İçişleri Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Milli Eğitim Bakanımızın çağrılarına dikkat ederek ve uyarak inşallah bu süreci de birlikte aşacağız.”

İLKHA


Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çelik: “Coronavirus ile ilgili halkımızı bilgilendiriyoruz”

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çelik: “Coronavirus ile ilgili halkımızı bilgilendiriyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler