Yolumuzdaki Parıltılar

Yolumuzdaki Parıltılar

Kur’ân-ı Kerim’de insan “Eşref-i Mahlûkat” olarak zikredilmektedir. Yani yaratılmışların en şereflisi.

“Biz insanı en güzel bir şekilde yarattık” (Tin:4)

Kur’ân-ı Kerim’de insan “Eşref-i Mahlûkat” olarak zikredilmektedir. Yani yaratılmışların en şereflisi. Bu ifadeyle Cenab-ı Hak, varlığımıza önemli bir değer katmaktadır. Burada erkek olarak değil insan olarak zikredilmiştir. Dolayısıyla kişi ister erkek ister kadın olsun; ister evli, ister bekâr olsun, daima kendini değerli bir varlık olarak algılamak ister.

İslam’da “İzzeti Nefis’, Psikolojide ise “Self Esteem” denilen (Benlik Değeri) kavramı vardır. (Bu “ego” ya da “ene” olarak algılanmasın.) Bundan ötürü adınlar; evlilikleri içinde kişi olarak varlıklarını ortaya koyamadıklarından, eşlerinin kendilerine istedikleri oranda değer vermediği zehabına kapılır ve o konuda yakınırlar. Bunu fark edebilmeli ve kendisinin yanıldığını ona hissettirmeliyiz.

Unutulmamalıdır ki her davranışımız, karşı tarafa bize nasıl davranması gerektiği konusunda birer mesajdır. Dolayısıyla mesajlarımızın doğru algılanması ve karşı tarafın “benlik değerine” değer katabilmesi için titiz ve faydalı dokularla dokuma yapmalıyız.

Farkındalığımızı artırmamız gereken davranışlarımızdan biri de “Muhatabıma kendi şahsını nasıl hissettiriyorum?” diyerek kendi davranışlarımızı tetkik etmektir. Muhatabımıza sevgi, şefkat, değer, güven verdiğimizde, kişi kendini özel, benliğini değerli hissedecektir.

Eşler arasındaki iletişim de belli başlı sorunlardandır. Eşler problemlerini çözüme ulaştırmadan ilişkilerine devam etmeye çalıştıklarından, sık sık tartışmalar ve birbirlerine zıtlıklar ortaya çıkar. Böylesi ilişki içindeki eşler ortak bir amaç uğruna birlikte ve beraber hareket edemezler. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değinelim:

* Eşler birbirlerini sonuna kadar dinlemelidirler. Bu bir değer vermedir.

* Eşimizle empati kurabilmeliyiz. Yani ne hissettiğini anlamaya çalışmalıyız.

* Fizikî yapımızla da karşı tarafın söylediklerini dikkatle dinlediğimizi belli etmeliyiz.

* Var olan problemler için çözümünü de beraber düşünmeliyiz.

* Gerektiğinde özür dilemeyi bir erdem bilmeliyiz.

* En önemlisi de güzel, huzurlu ve bereketli bir yaşam için sık sık Rabbimizle olan rabıtamızı gözden geçirmeli ve beraberce bu bağımızı takviye etmek için düzenli derslerimiz, Kur’an-ı Kerim halkamız, zikir halkamız, dua halkamız olmalıdır. O zaman göreceğiz ki her şey kendiliğinden oluveriyor.

Yüce Mevlam herkese birbirini anlama, algılama ve aklıselimle, iz’an ve imanla hareket etmeyi nasip ve müyesser eylesin.

İnzar Dergisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.