Yüzme eğitmenleri: Baraj ve sulama kanallarına değil havuzlara gidin

Yaz mevsimiyle birlikte nehir, baraj gölü ve sulama kanallarındaki boğulma vakalarının artışına dikkat çeken yüzme eğitmenleri, sulama kanallarındaki tehlikeleri anlatarak vatandaşları yüzme havuzlarına çağırdı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle de Şanlıurfa'da bunaltıcı sıcaklıklar boğulma vakalarını beraberinde getirdi.

40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle serinlemek isteyen bazı vatandaşlar, sulama kanalı, göl ve nehirlere akın etti. Suya fazla açılmalar ve yasak olmasına rağmen sulama kanallarına girilmesi acı sonuçlar getirebiliyor.

Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da suda boğulma vakaları yaşanıyor.

Şanlıurfa'da yaşanan boğulma vakaları ile ilgili konuşan yüzme eğitmenleri, vatandaşları uyardı. Ailelere çağrı yapan eğitmenler, velilerin çocuklarını yüzme havuzlarına getirmesini istedi.


Boğulma vakalarının genelde piknik amaçlı gidilen yerlerde ve sulama kanallarında yaşandığına dikkat çeken eğitmenler, vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

Sosyal medyanın da boğulma vakalarını artırdığını ifade eden eğitmenler, sulama kanalındaki şiddetli akıntının sürükleyip götürdüğünü söyledi.

"Kanal ve nehirlerin ne kadar tehlikeli olduğu çocuklara anlatılmalı"


Yüzme Eğitmeni Ömer Polat

Ailelerin çocuklarını kanallara değil de yüzme havuzlarına getirmesi gerektiğini belirten Yüzme Eğitmeni Ömer Polat, "Bütün yaz yaşadığımız sorunlardan birisi de boğulma vakalarıdır. Sulama kanallarında, Fırat ve Dicle Nehri'nde sürekli boğulma vakaları yaşanıyor. Bu nedenlerden dolayı Türkiye'nin birçok yerinde yüzme kursları açıldı. Vatandaşları yüzme havuzlarına yönlendirme amaçlanıyor. Çocukları havuza getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Aile bireyleri çocuklarını kanala değil de havuzlara götürmeleri gerekir. Urfa'nın birçok yerinde yüzme havuzu var ama uzaktır. Uzak olduğu için aile çocuğunu elinden tutup yüzme havuzuna götürebilir. Ailenin piknik için gittiği kanal ve nehirlerin ne kadar tehlikeli olduğu çocuklara anlatılmalı." dedi.

Vatandaşların sulama kanallarındaki ve nehirlerdeki tehlikelere karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Polat, "Boğulma vakalarının bazıları da sosyal medyadan kaynaklanıyor. Ne kadar tehlikeli olduğu konusunda bilinçlendirme yapılmalı. Bununla ilgili birçok projenin çizilmesi gerekir. Hem çocukların hem de gençlerin kanal gibi tehlikeli yerlerden uzak durmaları için kim olursa olsun elinden geleni yapması gerekir." diye konuştu.

"Akıntı olduğu için de boğulmalar kaçınılmaz oluyor"


Yüzme Eğitmeni Reşat Soydemir

Yaz aylarında boğulmaların önüne geçmek için yüzme kurslarının olduğunu belirten Yüzme Eğitmeni Reşat Soydemir, "Okulların kapanmasıyla başlayan yaz kurslarımız, okullar açılıncaya kadar sürüyor. Çocuklarımız gelip buradan faydalanabilir ve serinleyebilirler. Hem yüzme öğrenebilir hem de aktivite

olur. Sulama kanallarımızda akıntı var. Akıntı olduğu için de boğulmalar kaçınılmaz oluyor. Sulama kanallarına girilmesini tavsiye etmiyoruz, zaten de girmek de yasaktır." şeklinde konuştu.

"Ailelerin ve çocukların bilinçli olması gerekiyor"

Yüzme bilenlerin sulama kanallarına girerek akıntıya kapıldığını ifade eden Soydemir, "Yüzme bilenler de yüzme bildiklerine güvenip kanallara girip akıntıya kapılıyorlar. Akıntının etkisiyle yüzen kişiye krampta girebilir çünkü akıntı çok şiddetlidir. Ailelerin çocuklarını sulama kanallarına götürdüğünü düşünmüyorum. Çocukların kendisinin gidip kanallara girdiğini düşünüyorum. Aileler, çocuklarının boğulabileceğinin bilincinde olmaları gerekir. Akıntının ne kadar hızlı olduğunu çocuklar bilemez. İnsanlarımızın biraz bilinçli olması gerekir. Yetkililer gerekli tedbirleri alıyor. Sulama kanalları buradan Suriye ve İran'a kadar gidiyor. Ailelerin ve çocukların bilinçli olması gerekiyor." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler