Zamlar halkın belini büküyor

Zamlar halkın belini büküyor

Pandemi süreciyle birlikte işsizlikle birlikte hayat pahalılığının giderek artmasından yakınan halk, artan vergi oranları, faturaların yüksek gelmesi ve gıda ürünleri başta olmak üzere art arda yapılan an zamlardan şikâyetçi oldu.

Araç sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yüzde 9.11 civarında artış yapıldı. 1-3 yaş aralığında olan otomobillerin 2021 yılındaki motorlu taşıtlar vergisi motor silindir hacmi 1300 cc ve aşağısında olanlar için 964 liradan 1051 liraya çıktı.

Aynı yaşta motor silindir hacmi 1301-1600 cc arasında olan otomobiller için MTV, 1678 liradan 1830 liraya, 1601-1800 cc arasında olanlar için 2 bin 964 liradan 3 bin 234 liraya, 1801-2000 cc arasında olanlar için 4 bin 670 liradan 5 bin 95 liraya ve 2001-2500 cc arasında olanlar için ise 7 bin 3 liradan 7 bin 640 liraya yükseldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021 yılında elektrik ve doğalgazda uygulanacak hizmet bedellerini açıkladı. Kesme-bağlama hizmetlerinde indirim yapan EPDK, diğer tüm hizmetlerde ise yaklaşık yüzde 14 zam yaptı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ), ocak ayına ilişkin tarife tablosunu yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, aralıkta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1264 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1414 lira olarak belirlendi.

Bina, arazi ve arsalar için her yıl ödenmek zorunda olan emlak vergisi için 2021'de geçerli olacak zam oranı 4.55 artış uygulanacak.

2020’de 751,70 lira olan B sınıfı ehliyet harcı 2021 yılında 820,10 liraya çıktı. A sınıfı ehliyet harçları ise 249,30 liradan 272 liraya yükseldi. 2021 yılında pasaport ve ehliyet dahil bazı vergi ve harç tutarlarında, yüzde 9,11 zam yapıldı.

En yoksul kesimin harcamalarının en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda harcamaları bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında arttı. Gıda harcamalarında 2020 yılının tümünde bir önceki yıla göre ise yaşanan fiyat artışı yüzde 29,9 olarak gerçekleşti. 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması aralık ayında 3 bin 146 liraya çıktı.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatları da bir önceki aya göre, yüzde 5,2 oranında arttı. Süt ve süt ürünleri, yumurta fiyatlarında, yumurtadaki olağan dışı artışlar nedeniyle yüzde 2,6 oranında artış kaydedilen aralık ayında katı ve sıvı yağ fiyatlarındaki artış da yüzde 4,4 oldu.

Meyve fiyatlarının yüzde 6,2 oranında arttığı aralık ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 7,8 oranında oldukça hızlı bir yükseliş yaşandı.

Türkiye ekonomik açıdan zorlu bir yılı daha geride bıraktı. Covid-19 pandemisi ile birlikte ekonomik sıkıntılardan olumsuz etkilenen halk, elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, vergi oranlarının artması başta olmak üzere birçok alanda gelen zamlara tepki gösteriyor.

Doğalgazdan, elektriğe, emlak vergisinden motorlu taşıtlar vergisine kadar hayatın her alanında art arda yapılan zamlar, pandemi nedeniyle zor günlerden geçen halkı daha çok mağdur ediyor.

Zamlara tepki gösteren Gaziantep halkı, hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığına dikkat çekerek yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

“Hayat şartları çok zorlaştı”

Yapılan zamların vatandaşları daha da zor duruma düşürdüğüne dikkat çeken Coşkun Yıldırım, “Hayat şartları çok zorlaştı. Enflasyon başını aldı gitti. Enflasyonun yüzde sıfır olduğu söyleniyor ama enflasyon yüzde 40’lara yaklaştı. Bugün aldığımız ürünü yarın alamıyoruz. Asgari ücret 2 bin 825 lira oldu. Bu maaş market alış verişimizi bile karşılamıyor. Çocuklarımıza kıyafet alamayacak duruma geldik. Sürekli ürünlere üst üste zam yapılıyor. Dün 26 liraya aldığım çocuk bezini bugün 30 liraya alıyorum. Zamlar başını almış gidiyor.” dedi.

“Öncelikle işsizliğin bitirilmesi lazım”

Zamlardan dolayı halkın zor durumda olduğunu belirten Zeki Budak, “Yapılan son zamlar acı vericidir. Hükümet istese bu zamları engelleyebilirdi. Asgari ücrete yüzde 25 oranında zam geldi. Şu anda Gaziantep’te bir adet ekmek 1 TL 50 kuruş oldu. İnşatta işçi olarak çalışıyorum. Bir hafta çalışıyoruz ama 10 gün iş olmadığı için çalışmıyoruz. Yaklaşık bir yıldan beri bu şekilde çalışıyoruz. Allah hepimize yardım etsin. Öncelikle işsizliğin bitirilmesi lazım. İşsizlik önlenmediği müddetçe zamlar engellenmez ve halk da rahat etmez. Elektrik, su ve ev kirası ile birlikte sadece aylık bin lira giderim var.” ifadelerini kullandı.

“Yetkililerin küçük esnafa ve asgari ücretle çalışanlara nasıl geçindiklerini sormaları lazım”

Yapılan zamlardan dolayı şikâyetçi olduklarını söyleyen Ali Kalkan, “Vatandaş zaten mağdur. Kaşıkla veriyorlar ama kepçe ile alıyorlar. Şu anda geçim çok zor ve asgari ücretle çalışan biri evi de kira ise Allah yardımcısı olsun. Şu anda hayat Şartları iyiye gitmiyor. Yetkililerin çarşıya çıkıp küçük esnafı ve asgari ücretle çalışanlara nasıl geçindiklerini sormaları lazım. Öyle koltukta oturdukları yerde ‘ekonomi iyi demek’ ile ekonomi iyi olmuyor. Asgari ücretli perişan ve ev kiraları başını almış gidiyor. Ev, araba fiyatları uçmuş. Yumurtanın kolisi 26 lira olmuş. Bu duruma birilerinin artık ‘dur’ demesi lazım. Fakir gittikçe fakirleşiyor, zengin de gittikçe zenginleşiyor.” şeklinde konuştu.

“Zamlardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz”

Dolar düşmesine rağmen yapılan zamlara ve ürünlerin fiyatının düşmemesine anlam veremediğini belirten Mehmet Hocaoğlu ise şunları söyledi:

 “Vatandaş geçimini sağlayamıyor. Zamlardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Pandemi sürecini fırsat bilip ürünlerinin fiyatını yükseltenler var. bu millete yazık. Gerçekten zor durumda olan insanlar çok. Pandemi sürecini fırsata çevirmek doğru değil. Bu konuda devletin de milletin de suçu var. Bu zamların engellenmesi lazım. Fakat artık engellenecek bir durum da kalmadı. Zamları doların yükselmesine bağlıyorlar ama dolar düşünce fiyatlar düşmüyor. Ürünlerin fiyatları yine yüksek. Fiyatlar olduğu yerde kalıyor. Fiyatları düşüren yok.”

“Asgari ücretle çalışan kişi geçimini nasıl sağlıyor?”

Yetkililerin bu zamlara bir an önce çare bulması gerektiğini belirten Abdulkadir Aslan, “Asgari ücretle çalışan birinin geçimini nasıl sağladığını göz önüne alarak hesaplamak lazım. Asgari ücretle çalışan kişi geçimini nasıl sağlıyor? Ailesini geçindirebiliyor mu? bununla birlikte diğer masraflarının hesaplanması lazım. Bu konuda yetkililer başta olmak üzere yüksek maaşlarla çalışan herkesin asgari ücretle çalışan kişinin durumunu göz önüne alması lazım. Aylık 5 bin lira maaş alan memurlar da geçinemediklerini söylüyorlar ama daha düşük maaşla çalışan insanlarda var. bununla birlikte pandemi sürecini fırsata çevirip ürünlere zam yapanlarda var. Bu insanlar gerçekten vicdanen rahatsız olmaları lazım. Sadece bu dünyayı değil, ahretimizi de düşünmemiz lazım. Bu durumu fırsata çevirmemek lazım. Pandemi sürecinden önceki fiyatlar nasıl ise o şekilde devam etmesi lazım.” diye konuştu.

“Hayat pahalılığının önüne geçilmesi lazım”

Ekonominin gidişatı, işsizlik, faturalardaki ciddi fiyat artışları ve hayat pahalılığı gibi birçok konudan yakınan Mustafa Kurt da, “Vatandaşın işi gerçekten çok zor. Kimi vatandaşın parası var kimisinin de hiç yoktur. Sebze ve meyve fiyatları zamlandı. Geçim biraz daha zorlandı. Mandalinanın kilosu 6 lira olduğu yerde geçim kolay olmaz.” dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler