​Zekat, fitre ve infaklarımızla Allah'ın hoşnutluğunu kazanalım

​Zekat, fitre ve infaklarımızla Allah'ın hoşnutluğunu kazanalım

Zekat ve fitre ibadeti hakkında değerlendirmelerde bulunan Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç, "Zekat, fitre ve infaklarımızla Allah'ın hoşnutluğunu kazanalım" dedi.

Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç, zekat, fitre ve infak hakkında açıklamalarda bulundu.

Zekat ibadetinin, İslam'ın ana temel ibadetlerinden birisi olduğunu belirten İl Müftüsü Genç, "Namazla Cenabı Allah ile irtibatımızı sağlarken, zekat ile hem Cenabı Allah ile olan irtibatımızı sağlıyor ve hem de onun yaratıkları olan kullarıyla gönül birliği sağlamış oluyoruz." dedi.

İslam dünyasının, Türkiye ve Bingöl'deki Müslümanların ramazanı şerifini kutlayan Genç, "Kur'an-ı Kerim'de 70 küsur yerde namazla beraber zekat ibadeti zikredilmektedir ve bazen de tek başına İnfak olarak da zikredilmektedir." diye konuştu.

Genç, "Zekat, zengin olan her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır ve zamanı geldiğinde süresi dolduğu zaman zekatın verilmesi icap etmektedir. Borçlarını ve ihtiyaçlarını malından çıktıktan sonra kalan miktarının kırkta birini veya yüzde iki buçuğuna zekata tekabül etmektedir. Ticaret malları için de böyledir. Elimizdeki ziynet eşyalarımız için Hanefi kardeşlerimiz için söylüyorum böyledir. Şafii kardeşlerimiz olan hanımların ziynet eşyasına zekat terettüp etmemektedir. Ayrıca, hayvanların ise zekatları biraz daha farklıdır. 40 koyuna, 30 sığıra ve 5 deveye zekat düşer. Bu miktarlar üzerinden hesap edildikten sonra birer tane zekat olarak verilir. Yine yetiştirilen nebatattan, mahsullerden doğal olarak yetişiyorsa öşür olarak veriyoruz. Doğal olarak yetişmiyorsa, eğer kendi imkânlarımızla ona sulama, gübreleme ve hizmet ediyorsak o zaman yirmi de birini zekat olarak gelen hasılatımızı veriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kur'an'da zekatın verileceği yerlerin ve kimselerin bellidir"

Kur'an'da zekatın verileceği yerlerin ve kimselerin belli olduğunu ifade eden Genç, şunları söyledi:

"Zekatı vereceğimiz yerleri, Cenabı Allah (Celle Cellalühü) ayeti kerimede ifade buyurmuştur. İslam 7 maddede bunu sıralamıştır. Bunlar, fakirler hiçbir şeyi olmayan, miskin, fakirden biraz daha elinde ufak tefek bir şeyleri olan, yolcuya, yolda kalmış ihtiyacı olan zengine, Allah yolunda mücadele edenlere, zekat toplayan memurlara ve 'müellefe-i kulüp' dediğimiz kalbi İslam'a ısındırılan kişilere zekat dağıtılır."

"Zekatı, kazandığımız yerdeki fakirlere vermemiz lazım"

 Zekatı bir yerden alıp, başka bir yere götürmenin mekruh olduğuna dikkat çeken Genç, "Sadece bir yere hasretmek de mekruhtur. Dolayısıyla nerede kazanıyorsak, kazandığımızın zekatını da orada vermek gerekir. Ayrıca zekatımızı yakınlarımızdan, fakirlere kurban etini dağıttığımız gibi ihtiyaç sahiplerine dağıtmamız daha iyi olmaktadır. Cenabı Allah kabul eylesin inşallah. Ramazanı şerif içerisinde zekat vermeye niye yoğunlaşma yaşanıyor diye sorduğumuzda, çünkü Müslümanlar bire 700'e kadar sevap veriyor Cenabı Allah. Onun için Müslümanlar zekatlarını daha çok ramazanı şerif içerisinde veriyor, bu ibadeti yapmayı iyi bir alışkanlık haline getirmiştir." dedi.

Ramazan ayın içinde verilen fitreye de değinen Genç, "Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımızın bildirdiği sadaka-i fıtır 23 TL olarak belirlemiştir. Fıtır her Müslümanın üzerine farz olup, veliler onu vermeleri gerekir. O da yine zekatın sarf edildiği yerlere verilmektedir. Bayram namazından önceye kadar verilmesi güzel olur. Verilmesi lazım ki fakirlere, ihtiyaç sahiplerine ulaşsın ve bayramı onunla geçirsin." diye konuştu.

"Zekat ve fitrelerin muhtaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmalarımız var"

Bu yıl, Diyanet İşleri Başkanlığının zekatla ilgili ciddi bir çalışma yaptığını ifade eden Genç, şunları söyledi:

"Nasıl ki kurbanla ilgili çalışmalarımız gerek yurtdışındaki ve yurt içindeki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştığımız gibi yine zekatı da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı vakfımız, başkanlık personelimiz, bütün ekibimizle birlikte Müslüman kardeşlerimizin sadaka-i fıtırlarına ve zekatlarına köprü olacak şekilde ihtiyaç sahiplerine aktarmayı vesile kabul etmektedir. Bu sene de bununla ilgili yoğun bir çalışma olacak. Kardeşlerimizin güvenilir, emin, bir kurum olan Diyanet Vakfı vasıtasıyla yurtiçi ve yurtdışındaki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmak üzere zekat ve Sadaka-i fıtırlarını vekaletten yerine ulaştırılmak üzere verirlerse güzel olur. Ayrıca zekatı ve fıtrınızı muhtaç kişiye, yakınlarınıza, akrabalarınıza, komşularınıza kadar verilebilir. Talebelere, ilim ehli olan insanlara zekat verilmesi güzel olur. Cenabı Allah bu ramazanı şerifin hürmetine zekat ve fıtır ibadetlerinizi kabul eylesin."

"İslam dünyasında 3 trilyon dolar bir zekat potansiyeli var"

İslam dünyasında 3 trilyon dolar miktarında bir zekatın olduğunu vurgulayan Genç, "Herkes tam manasıyla zekatını verse 3 trilyon dolar zekat ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir zekat hesap edilerek verilse bu da büyük bir potansiyel Müslümanlar için. Türkiye'de ise 50 milyar dolar zekat var. Türkiye'deki Müslümanlar sağlıklı bir şekilde hesabını kitabını yaparak zekat vermiş olsa 50 milyar dolarlık büyük bir zekat potansiyeli vardır. Dileriz İnşallah bütün kardeşlerimiz zekat ibadetini ihya etmede hassasiyet gösterirler. Fakirin hakkı olan Cenabı Allah'ın emriyle İslam'ın ana ibadetlerinden biri olan bu ibadeti yapmayı herkese nasip eylesin." diye konuştu.

"Zekat, fitre ve infaklarımızla Allah'ın hoşnutluğunu kazanalım"

Müftü Genç, son olarak "Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'İslamiyet 5 ana temel üzerine kurulmuştur' dediği ana temel ibadetlerden birisi de zekat ibadeti önemli bir konudur. Zekat verilen kişilerin, Allah'ın kullarının gönüllerini almaktır. Namaz ise Allah'ın feyzi bereketi ile ruhumuzu arındırmaktır. Bir taraftan Namazla Cenabı Allah'ı memnun ederken, diğer taraftan zekatla, Allah yolunda verdiğimiz infakla, Allah'ın kullarını memnun ederek, Cenabı Allah'ın rızasını arıyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler