Zeynep Gazali (r.anha)

Zeynep Gazali (r.anha)

Vefatından çok müteessir olduğumuz Annemiz Gazalinin onca denizden damla hayatını sunarak yad etmek görevimizdir.

Allah'a hamd olsun. Resulüne, âline ve ashabına ve bu yolun yolcularına salât u selam olsun. Onların davetini sürdürüp o yolda zulümleri korkusuzca göğüsleyip başına gelenlere sabır içinde şükretmeyi şiar edinip de ruhunu rahmeti rahmana teslim edenlere de Rabbimizin sonsuz rahmeti olsun. Zeynep Gazali bacımızın ve aynı zamanda Annemizin de üzerine olsun.

Vefatından çok müteessir olduğumuz Annemiz Gazalinin onca denizden damla hayatını sunarak yad etmek görevimizdir.

Zeynep El Gazali miladi 2 Ocak 1917 Hicri 8 Rebiül Evvel 1335 tarihinde Meyyit Yaiş köyünde (ki Kahire'den takriben 75 km uzakta) doğar. Babası Ezher üniversitesinin saygın ilim adamlarımdan olup aynı zamanda pamuk ticaretiyle de uğraşırdı. Zeynep El Gazali 20 yaşında iken Müslüman kadınlar birliğini kurar.

1938 de Hasan El Benna hazretleriyle görüşür tanışır hemen teşkilata katılır ve aktif rol alır.

1951'den 1958'e kadar -Müslüman kadınlar birliği- adında haftalık bir dergi çıkarır. Muasır Firavun, Musa ve Harunların hadimlerine hırçınca saldırır. Diş sırıtıp salya akıtan bu fecere, Müslüman kardeşler teşkilatına saldırır. Özelikle el Gazalinin teşkilat mallarına el koyar. Özel evindeki kendisine ve kocasına ait tüm mallara da el koyar. İçeri atılan ihvanın tutuklularına ve tutuklu ailelerine yardımda bulunur. 1959 tutuklamalara hız verildi. Nihayet El Gazalinin de içinde bulunduğu çok sayıda insan zindanın eziyetlerinin yanında nimetlerinden de faydalandırıldı. Yedi yıllık zindan hayatı boyunca her türlü işkence ve acıyla karşılaştı. Her seferinde imanı daha da güçlenmiş olarak bu aşamalardan geçti. Abdunnasır'ın zindanlarında vahşilerle boğuşmuş hatta birisini de zindanda eliyle cehenneme gönderen fazilet sahibi bir insandı. Bu yolda kan dökmüş yara almış gözyaşı dökmüş ama tümünde sabretmiş. Bununla beraber Mısır Firavununun bekçilerini her fırsatta hakka davet ediyordu. Böylelikle zindanda bir müddet sonra saygı duyulan görüşüne başvurulan bir kişilik olarak ortaya çıktı. Tabi bu özelliği ona davasına olan samimiyet ve ihlâsı kazandırmıştı. 1965 yılında El Gazali 7 yıllık zindan hayatının ardından hakkında idam kararı verildi. Ancak takdir−i ilahi Suudi Arabistan Kralı Faysal'ın yardımıyla serbest bırakılır.

Birçok dünya ülkelerinde özel irşad vazifesini yürüten Gazali kıymetli eşhastan Âlim Zahit Hafız e’t−Ticani ile evlenir. Bu kardeşimiz vefat edince Maddi durumu gayet iyi olan hayırsever Seyyid Muhammed Salimle evlenir. İkisinden de çocuğu olmayan El Gazali Ağustos 2005'de Rahmeti Rahmana teslim eder mübarek ruhunu.

"Sen de öleceksin onlar da öleceklerdir." (Zümer Suresi 30.)

Rabbim bu annemize rahmet etsin. Yakınlarına ve dava kardeşlerine de sabırlar versin. Rabbim onun yerini doldurmayı diğer bacılarımıza nasip etsin.

Tüm ümmetin başı sağ olsun. Mümin ve Mü'mine kardeşlere rabbim sabırlar versin. Büyük bir yıldızımızı kaybettik nur içinde yatsın.

Bu annemizin bazı eserlerini aşağıya alıyoruz.

* Eyyam min hayati   

* Müşkilatüşşebab vel Feteyat

* İla ibneti   

* E1 Erbaun Enneveviyye

* Ennehu bahsun cedid 

* Min havatiri Zeynep el Gazali fiden vel hayat

* Mükalat    

* Nazarat fikitabillah

İnzar Dergisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.