Zor günler geçiren esnaf umudunu bayram alışverişine bağladı

Zor günler geçiren esnaf umudunu bayram alışverişine bağladı

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisi nedeniyle Ramazan Bayramı'nda umduğunu bulamayan esnaf, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yapacakları satışlarla zararlarını gidermeyi umuyor.

Ramazan Bayramı'nda ve ardından normalleşme süreciyle birlikte başlayan düğün sezonunda da beklediğini bulamayan esnaf; umudunu Kurban Bayramı'na bağladı.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisi nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini belirten esnaf, normalleşme sürecinde de işlerinin açılmamasından yakınıyor.

Kurban Bayramı'nda olası sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlaması durumunda mağdur olacaklarını belirten esnaf, mağdur olmak istemediklerini söyledi.

Pandemi sürecinde satış yapamadıklarını ifade eden esnaf, bu süreçte yaşanan mağduriyetin Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla işlerinin normale dönmesini ve satışlarının artmasını bekliyor.

Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı'nda bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını ve bundan dolayı da umutlarını Kurban Bayramı'na bağladıklarını belirten esnaf Mehmet Beyaz, Kurban Bayramı hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

"Bayramda bir hareketlilik bekliyoruz"

Bayram hareketliliğinin henüz başlamadığını belirten Beyaz, "Normal işimizi yapıyoruz, bayrama son bir hafta kala ne olacağını bilemiyoruz. Bir de salgın sürecindeyiz. Şu anda Gaziantep'te vaka sayıları da artıyor. İnşallah bu hastalık hayırlısı ile biterse işlerimiz normale döner. Ama şu an için herhangi bir hareketlilik yok. Düğünler başladı ama bize pek fazla yansımadı. Şu anda normal günlük satışlarımızı yapıyoruz. Şu an piyasanın ne olacağını kimse bilemiyor. İnşallah iyi olur diye umut ediyoruz. Belki de bayram sonrası bir hareketlilik olabilir. Çünkü bayramdan sonra düğünler hızlanabilir. Tam tersi de olabilir. Piyasanın ne olacağını biz de tam olarak bilmiyoruz. Ama beklentimiz iyi yöndedir ve inşallah iyi olur." dedi.

"Bayrama birkaç gün kala normal günlere göre hareketlilik olabilir"

Esnaf olarak bütün umutlarını Kurban Bayramı'na bağladıklarını ifade eden Hüseyin Demirören ise, "Açıkçası bir hareketlilik beklemiyoruz. Zaten Ramazan Bayramı'nda Kurban Bayramı'na göre daha iyi bir verim alıyorduk. Pandemiden dolayı Kurban Bayramı'nı esnaf pek önemsemiyor. Çünkü bu Kurban Bayramı'nda istediğimiz hareketliliğin olacağını pek sanmıyorum. Çünkü Ramazan Bayramı'nda üç gün boyunca kapalı kaldık. Kurban Bayramı'nda esnafın daha fazla verim alacağını ya da büyük bir beklenti içinde olacağını sanmıyorum. Bir bayram havasının da olduğunu görmüyorum. Zira bayram havası olduğunda çarşıda bir hareketlilik olur. Ama pandemi sürecinden dolayı çarşıda bir hareketlilik yok. Bayrama birkaç gün kala normal günlere göre belki hareketlilik olabilir. Ama esnaf olarak çok fazla bir beklenti içerisinde değiliz." ifadelerini kullandı.

"Bayramda sokağa çıkma yasağı olursa yine satışımız olmaz"

Pandemi süresi boyunca iş yapamadıklarını belirten Murat Demirel de "Ramazan Bayramı'ndan önce 45 gün boyunca iş yerlerimizi açmadık. Giyim sektöründe Ramazan Bayramı Kurban Bayramı'na göre normalde daha hareketli olur, satışlarımız da daha çok olur. Kurban Bayramı'nda ise satışlarımız Ramazan Bayramı'na göre yüzde 50 oranında düşer. Bu Kurban Bayramı'nda eğer sokağa çıkma yasağı olmazsa biraz daha farklı olacağını düşünüyorum. Çünkü vatandaşlar Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkamadı, alışveriş yapamadı. Sokağa çıkma yasağı olmazsa muhtemelen işlerimiz daha iyi olacaktır. Ama bayramda sokağa çıkma yasağı olursa yine satışımız olmaz." şeklinde konuştu.

"Bayrama doğru bir hareketliğin olmasını temenni ediyoruz"

Salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Ramazan Bayramı boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanmasıyla vatandaşların bayramda alışveriş yapmadıkları için mağdur olduklarını belirten Zeki Avcı da şunları söyledi:

"Tabi ki Kurban Bayramı'nda beklentimiz var, umutluyuz. Eski normale tabi ki dönmemiz biraz zor. Ama Ramazan Bayramı'na göre bu bayramdan biraz daha umutluyuz. Çünkü Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasakları vardı. Bu da bize olumsuz yansıdı. İnşallah bu bayramda bunları yaşamayız. Eğer sağlık sorunlarını biraz geride bırakabilirsek Kurban Bayramı'ndan daha umutluyuz. Bayram hareketliliği şu an yoktur. Geçen yıllara göre normal gündelik satışlarımızı yapıyoruz. Maalesef ekstra bir bayram hareketliliği yok. Bayrama doğru bir hareketliğin olmasını temenni ediyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.