20 yıl aradan sonra AB ve ABD havacılık anlaşmazlığında uzlaştı

20 yıl aradan sonra AB ve ABD havacılık anlaşmazlığında uzlaştı

Brüksel'de düzenlenen AB-ABD Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel bir araya geldi.

Görüşmenin ardından AB kurumalarının başkanları açıklamalarda bulundu. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, AB ve ABD arasında Airbus-Boeing sübvansiyonları konusundaki ticari anlaşmazlığa ilişkin, "Bu toplantı, havacılık konusunda önemli bir ilerlemeyle başladı. Anlaşma ile ilişkilerimizde gerçekten yeni bir sayfa açılıyor. Yaklaşık 20 yıllık anlaşmazlığın ardından mahkemelik olmaktan iş birliğine doğru ilerliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü tarihindeki en uzun ticari ihtilafı bitiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya göre, taraflar yolcu uçaklarının üretimine sübvansiyon sağlamayacak. AB ve ABD, uygulamakta olduğu toplam 11,5 milyar dolarlık gümrük vergilerini 5 yıl için askıya alacak.

Dünyanın en büyük uçak üreticisi olan, merkezi ABD'de bulunan Boeing ile Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda ortaklığındaki Avrupa şirketi Airbus, karşılıklı olarak birbirlerini yasa dışı kamu desteklemeleri almakla itham ediyordu.


20 yıl aradan sonra AB ve ABD havacılık anlaşmazlığında uzlaştı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.