ABD: Fırat'ın doğusuna operasyon kabul edilemez

ABD: Fırat'ın doğusuna operasyon kabul edilemez

​ABD Savunma Bakanı, Fırat'ın doğusuna Türkiye'den herhangi bir operasyonu 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bugün yaptığı açıklamada, kuzeydoğu Suriye'ye yönelik Türkiye'den herhangi bir operasyonunun "kabul edilemez" olacağını ve ABD'nin tek taraflı "saldırıları" önleyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü yaptığı açıklamada Fırat'ın doğusunda kalan Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri operasyon sinyali vermişti.

Japonya'ya seyahatinde gazetecilere verdiği açıklamalarda ABD savunma Bakanı Esper, "Türkiye tarafından tek taraflı herhangi bir operasyonun kabul edilemez olacağına inanıyoruz." dedi.

Suriye'nin kuzeyine yapılacak tek taraflı saldırıları önleyeceklerini söyleyen Esper, bunun da karşılıklı çıkarları olan tarafları üzeceğini belirtti.

Esper, ABD'nin SDG'yi terk etmek gibi bir niyetinin olmadığını, ancak Türkiye'den yapılacak olan bir operasyon durumunda Washington'un onları koruyacağını garanti edemeyeceğini söyledi.

Suriye'de halen DAEŞ'ın elinde olan bölgeler olduğunu savunan Esper, Türkiye'den olası bir operasyonun DAEŞ'le mücadeleyi zayıflatacağını savundu.

Güvenli bölge

İki NATO müttefiki arasındaki bağlar, Washington'un tehdit olarak gördüğü Ankara'nın Rus S-400 füze savunmasını satın almasından sonra ve ABD'nin de Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkarması dâhil bir dizi konu üzerinden zayıfladı.

Türkiye geçmişte Fırat'ın doğusuna askeri operasyonların yapılması konusunda uyarılarını yapmış, ancak ABD ile Suriye'nin kuzeyinde oluşturacakları YPG'den arındırılmış "güvenli bölge" söyleminden sonra askeri operasyonu beklemeye almıştı.

Güvenli bölge ile ilgili Türkiye'deki yetkililerle konuşmak için Pentagon'dan bir ekip Pazartesi günü Türkiye'ye geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanı Esper, Ankara ile güvenli bölge konusunda bir anlaşmaya varılabileceğini umduğunu söyledi.

Öte yandan kaynaklar, ABD'nin bölgedeki kontrol derinliği ve seviyeleri gibi bazı kırmızı çizgilere uymaması durumunda, ABD heyeti tarafından yapılan en son önerinin de Ankara tarafından ret edileceğini söylüyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.