ABD, Irak'a Patriot hava savunma sistemi konuşlandırdı

ABD, Irak'a Patriot hava savunma sistemi konuşlandırdı

Son zamanlarda Irak'taki üslerine saldırılar artan ABD, Ayn al-Assad ile Erbil'deki üslerine Patriot hava savunma sistemi konuşlandırmaya başladı.

ABD ve Iraklı yetkililerin verdiği bilgilere göre, ABD, ocak ayında İran tarafından vurulan üslere patriot füzeleri yerleştirdi. Bir batarya Irak'ın batısında bulunan’a, bir batarya da kuzeydeki Erbil'e yerleştirildi.

ABD ve Irak hükümeti arasında patriotların yerleştirilmesi konusundaki görüşmeler ocak ayında başladı. Irak hükümetinin, Tahran’ın bu hamleyi bir provokasyon olarak görebileceğine dair endişeleri vardı.

CENTCOM Başkanı'nın şubat ayındaki ziyareti sırasında, Iraklı üst düzey yetkililer ABD’ye, ülkedeki güçlerini azaltarak Irak’a bir tür politik gerekçe sağlamasını teklif ettiler.

Son haftalarda yaşananlar aynen öyle oldu. ABD öncülüğündeki koalisyon şimdiye kadar Irak’taki 4 üssü terk etti. Beşinci üssünde gelecek hafta boşaltılması planlandı. Aynı zamanda, koalisyonun Irak’ta bulunan 2 bin 500 eğitim subayından yüzlercesi, Coronavirus salgını ve eğitimlerinin durması nedeniyle ülkeyi terk ediyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon, askeri birliklerini sadece Bağdat, Ayn al-Asad, Erbil ve Taji gibi yerlerde bulunan büyük üslerde tutmayı planlıyor.

Bağdat’taki batılı bir diplomatın AFP’ye anlattığına göre, ABD patriotları yerleştirmekle şu anda daha az sayıdaki üslerde bulunan askerlerini korumayı amaçlıyor.

Bağdat’ın, patriotların yerleştirilmesine onay verip vermediği konusunda Iraklı yetkililerden henüz nihai bir yorum gelmedi. Birkaç gün öncesine kadar da Bağdat’tan yeşil ışık gelmemişti. Fakat Irak Başbakanlık Ofisi, Irak hükümetinin onayı olmadan herhangi bir askeri hamleye kalkışılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Eğer patriotlar, Irak’ın izni olmadan ülkeye girmişse, bu ABD öncülüğündeki koalisyonun iznini almaksızın yaptıkları ilk iş olmayacak. Ocak ayında, bir üst düzey koalisyon yetkilisi gazetecilere, Irak hükümetinin verdiği izin süresi dolmasına rağmen koalisyona ait insansız keşif uçaklarının Irak semalarında uçmaya devam ettiklerini söylemişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.