ABD: S-400'leri ülke dışına çıkarırsa Türkiye F-35 programına dâhil edilebilir

ABD: S-400'leri ülke dışına çıkarırsa Türkiye F-35 programına dâhil edilebilir

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin F-35 programına tekrar dâhil edilebilmesi için S-400'lerin ülke dışına çıkarılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Savunma Bakanlığı (Pentagon)'nda düzenlenen ortak basın toplantısında Savunma Bakanı Mark Esper ile ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, S-400 konusu ile Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması konularında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin tekrar F-35 programına dâhil edilmesi konusunda konuşan Bakan Esper, "Şayet S-400 programından tamamen çıkar ve S-400'leri de ülkenin dışına çıkarırlarsa o zaman bunu değerlendirebiliriz." dedi.

Genelkurmay Başkanı Dunford ise ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde farklılıklardan daha çok birbiriyle örtüşen çıkarlarının olduğuna vurgu yaptı. İki ülkenin geleceğe odaklanması gerektiğine vurgu yapan Dunford, "Türkiye ile müttefikiz ve Türkiye NATO ittifakında önemli bir ortaktır. İkili ilişkilerimiz oldukça önemlidir. Dolayısıyla görüşmelerimizde yapacağımız şey; geleceğe bakarak ikili ilişkilerimizi ileri götürmeye çalışmak olacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ulusal çıkarları ile ABD'nin ulusal çıkarlarının örtüştüğünü dile getiren Dunford, Türkiye ile ABD arasında, Suriye'nin kuzeydoğusunda üzerinde anlaşılan Güvenli Bölge kurma çabalarına atıfta bulunarak, Türkiye hükümetinin Suriye sınırındaki haklı kaygılarını karşılamak için bir denge kurmak istediklerini belirtti.

Yaklaşık 2 buçuk yıl boyunca tüm taraflarla görüştüklerine dikkati çeken Dunford, kısa bir süre önce Türkiye'de bir koordinasyon merkezi kurduklarını hatırlattı.

Dunford, Türkiye ile Suriye arasındaki sınır boyunca Türkiye'ye yönelik tehdit unsurlara yöneldiklerini ve sınırdan ağır silahları çektiklerini ifade etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.