ABD Savunma Bakanı PKK/YPG'ye devlet sözü vermediklerini söyledi

ABD Savunma Bakanı PKK/YPG'ye devlet sözü vermediklerini söyledi

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, PKK/YPG'yle, DAİŞ'i yenmek için el sıkıştıklarını, kendilerine devlet sözü vermediklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde düzenlenen "ABD’nin Suriye politikası" başlıklı oturumda ifade verdi.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişki konusunda Esper, "En büyük endişem, Türkiye'nin NATO ekseninden kayması. Birçok kere de söyledim, Türkiye'yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız." dedi.

Esper, "Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda etnik temizlik yaptığı ve savaş suçu işlediği" iddialarına ilişkin ise "Bu konuda herhangi bir bilgim yok." yanıtını verdi.

Esper, Suriye'den çekilerek "PKK/YPG'nin yalnız bırakıldığını ve gelecekte yerel ortaklarla çalışmayı zorlaştıracağını" savunan bir vekile, "PKK/YPG'ye devlet sözü vermediklerini" söyledi.

"Biz onlara otonom bir Kürt devleti kurmaları için yardım etme sözü vermedik." diyen Esper, "Onlarla Türkiye'ye karşı savaşmalarına destek vermek için de el sıkışmadık. Temel fark bu. Sadece ayrıntılı değil aynı zamanda vurgulu bir şekilde de ifade edilmişti. Bunu masada hiçbir şekilde konuşmadık. Komutanlarımıza bu şekilde bir şey söylenmedi. Bunlara oldukça açık bir şekilde sizi Türkiye’ye karşı savunmak için burada değiliz denildi." şeklinde konuştu.

Türkiye ile YPG/PKK arasındaki çatışmalar konusundaki bir soruyu yanıtlayan Esper, "SDG Obama döneminde kurgulandı ve Türklerin bu konuda açık ve güçlü bir rahatsızlığı vardı. Türkiye'nin faaliyetlerini desteklemek için söylemiyorum ama Türkler bize, 'Bizimle bunlar arasında on yıllardır devam eden bir çatışma bu, siz araya girmeyin.' uyarısını yapmıştı." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler