ABD Senato Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye’ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD Senato Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye’ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye'ye hem Suriye operasyonu hem de Rusya'dan S-400 satın alması sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Komisyonda onaylanan Türkiye'ye yaptırım tasarısı, Senato genel kurulunda görüşülecek. Hazırlanan öneride 8 maddede yaptırımlar öngörülüyor. Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell'ın tasarının genel kurulda şu an için görüşülmesine karşı çıktığı "Yaptırımın Türkiye'yi Rusya'nın yörüngesine çekebileceği" görüşünü benimsediği biliniyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından paylaşılan yaptırım paketi taslağına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve çok sayıda bakanın adı taslakta yer alıyor. Pakette ayrıca TSK'ya herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurlara da yaptırım konulması öngörülüyor.

Bununla beraber, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye'ye ve Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif edilen pakette, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da yaptırım isteniyor.

Tasarıda Türkiyeli yetkililere ABD vizesi kısıtlamasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal varlığının tespiti de yer alıyor.

İki meclis tarafından da onaylanan kanun tasarıları Trump tarafından veto edilebiliyor. Ancak meclis üyeleri 3'te 2 çoğunluk ile tasarıyı kabul ederse Trump'ın veto etme hakkı kalmıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.