ABD Senatosu: Türkiye hem F-35 hem de S-400’e sahip olmayacak

ABD Senatosu: Türkiye hem F-35 hem de S-400’e sahip olmayacak

ABD'li dört senatörün imzası bulunan ortak bir makalede, Türkiye'nin Rusya veya ABD arasında tercih yapmak zorunda olduğu yazıldı.

ABD Senato Silahlı Hizmetleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Oklahoma Senatörü Jim Inhofe, komisyonun kıdemli üyesi Demokrat Partili Rhode Island Senatörü Jack Reed, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Idaho Senatörü Jim Risch ve komisyonun kıdemli üyesi Demokrat Partili New Jersey Senatörü Bob Menendez, New York Times gazetesinde ortak kaleme aldıkları makalede, Türkiye'nin ABD ve Rusya arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtti.

Senatörler, Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemini kabul etmesi durumunda Amerikan yasaları uyarınca yaptırıma maruz kalacağını ifade etti.

Dört senatörün kaleme aldığı yazıda, "Türkiye, bu yılın sonunda topraklarında ya gelişmiş savaş uçağı F-35'e ya da Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olacak. İkisine birden sahip olmayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı seçimin, ülkesinin dünyadaki yeri, Amerika'yla ilişkileri ve NATO'daki konumu üzerinde çok derin etkileri olacak. Türkiye F-35 programının önemli bir ortağıdır, ancak yeri doldurulmaz değildir. F-35 programından çıkmanın Ankara için sonuçları ağır olacaktır. Türkiye'nin programa şimdiye kadar yaptığı 1,25 milyar dolarlık yatırım, boşa gidecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk savunma sanayiini ekonomik büyümenin kilit unsurlarından biri haline getirme umudu suya düşecektir." görüşlerine yer verildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.