ABD Temsilciler Meclisi 'Savaş Yetkisi Yasası'nı oylayacak

ABD Temsilciler Meclisi 'Savaş Yetkisi Yasası'nı oylayacak

ABD Temsilciler Meclisi, Kongre onay verinceye kadar Amerikan güçlerinin İran'la savaşa girmesini engellemek amacıyla hazırlanan tasarıyı bugün oylayacak.

Tasarı metninde, "Amerikan güçlerinin İran'a karşı silahlı çatışmaya girip girmemesi gerektiği sorusu, sadece Kongre'nin ve Amerikan kamuoyunun tam olarak bilgilendirilmesi, Kongre'de kamuoyuna açık tartışmanın yapılması ve Anayasa'da belirtildiği gibi Kongre'de yapılacak oylama sonrası ele alınmalıdır." ifadesi yer alıyor.

Oylama, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin katledildiği hava saldırısı sonrası, Demokrat Partili Kongre üyelerinin olası bir savaşın patlak vermesi kaygıları üzerine yapılıyor.

ABD Anayasası'nın Birinci Maddesi'ne göre savaş ilan etme yetkisi, Kongre'ye ait. Anayasa'nın İkinci Maddesi ise başkana silahlı kuvvetlerin başkumandanı olma sorumluluğu yüklüyor. Anayasa'yı yazanların bu iki yetki alanını Amerikan hükümetinin erkleri arasında kasıtlı biçimde ayırması, savaşa yönelik düşüncesizce ve tek taraflı olarak atılacak adımları önlemeyi amaçlıyor.

Hükümetin yasama ve yürütme erkleri, Amerikan tarihi boyunca bu yetkilerin Anayasa'da ifade ediliş şeklinin yorumu üzerinde çatışmalar yaşıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.