ABD Türkiye'ye F-35 savaş uçağı parçalarının teslimatını durdurdu

ABD Türkiye'ye F-35 savaş uçağı parçalarının teslimatını durdurdu

Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemini alması kararının ardından ABD, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı parçalarının teslimatını durdurduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ankara'nın ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının transferi için gerekli materyallerin Türkiye'ye gönderilmesinin askıya alındığını duyurdu.

Pentagon sözcüsü Yarbay Mike Andrews, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi teslim almaktan vazgeçtiğine ilişkin net bir karar beklenirken, F-35'lerin operasyonel kapasitesiyle bağlantılı teslimat ve faaliyetler askıya alınmıştır. Türkiye ile bu önemli konuda diyaloğumuz devam ediyor." dedi.

Pentagon, Türkiye'nin F-35 programından çıkması halinde söz konusu savaş uçaklarının üretiminde bir aksama olmaması için gerekli tedbirlerin alındığını da duyurdu. Parçaların üretimi için farklı ülkeleri değerlendirdiklerini belirtti.

Savaş uçağının gövde üretimi, iniş takımı ve kokpit görüntüsü Türkiye’de üretiliyor.

ABD, Türkiye’nin Rus yapımı S-400’ler yerine Amerikan yapımı Patriot füzesavar sistemlerini almasını istiyor.

Geçtiğimiz hafta ABD'li senatörler, Ankara'nın Rus S-400'lerden vazgeçene kadar söz konusu savaş uçaklarının teslimatını durdurmayı öngören bir tasarı sunmuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.