ABD yaptırımları İran'ın Corona virüs ile mücadelesini etkiliyor

ABD yaptırımları İran'ın Corona virüs ile mücadelesini etkiliyor

İran, ülkede Corona virüs kaynaklı ölümlerin artmasından dolayı sağlık malzemelerine büyük ihtiyaç duyuyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres' e yazdığı mektubunda, Corona virüsü ile mücadele için Amerika'nın İran karşıtı tek taraflı ve yasa dışı yaptırımlarının kalkması gerektiğine vurgu yaptı.

Zarif, mektupta şu ifadelere yer verdi: "İran sağlık sisteminin Corona virüs ile mücadele etme konusundaki bilimsel yeteneğine rağmen, ABD'nin ilaç ve tıbbi cihazların satışını önlemek için uyguladığı yaptırımlar ve ön koşullar, İran'daki Corona virüsün yayılmasıyla mücadele çabaları ciddi engellerle karşılaşmıştır."

Zarif, Amerika'nın İran aleyhindeki iktisadi terörizm ve yaptırımlarını arttırmasını kınarken bu yaptırımların İran'da salgından ölenlerin artmasında etkili olduğunu bildirdi.

İran İslam Cumhuriyetinin Uluslararası kuruluşlardaki daimi temsilcisi Mecid Taht Revançi de Twitter'dan yaptığı açıklamada, Amerika'nın İran aleyhindeki tek yanlı ve yasadışı yaptırımlarının Corona virüsle mücadelede engel olduğuna işaret etti.

İranlı yetkili, Amerika'dan insani çabaları siyasileştirmeden elçekmesini ve yaptırımları kaldırmasını istedi.

İran medyasına göre, Amerika'nın tek taraflı girişimleri başta İran olmak üzere tüm ülkeler için Corona virüs ile mücadelede ciddi bir engel oluşturuyor.

İlaç ve tıbbi malzemeler gibi en temel insani malzeme ve gıda ile ilgili yaptırımlar temel insan hakları yasalarının ihlali anlamında olduğunu belirten İran basını, bu durumun insanlığın yaşam ve yaşam hakkını doğrudan tehlikeye soktuğunu vurguluyor.

İran medyası, ilaç ve tıbbi malzemelerin yaptırımı sağlık hizmetlerin masraflarının artmasına neden olup aynı zamanda İran gibi ambargo uygulanan ülkelerde halka sağlık ve tıbbi  hizmetlerin sunulmasında sorun ve engel oluşturduğunu, bunun da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 25. maddesinde belirtilen sağlık hakkına aykırı olduğunu kaydediyor.

İran'a ilaç ve tıbbi malzeme erişim yollarının kapanması ve engellenmesi, hem Sağlık Bakanlığının Corona virüs ile mücadele çabalarını etkilediğinin yanı sıra  bu virüse bulaşanların hızlı bir şekilde ölmesine yol açıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.