ABD'den BAE ve Bahreyn'e 6 milyar dolarlık silah satışına onay

ABD'den BAE ve Bahreyn'e 6 milyar dolarlık silah satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, Körfez ülkeleri Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne 6 milyar dolar değerinde olası silah satışına onay verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Körfez ülkeleri Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne 6 milyar dolar değerinde olası silah satışına onay verdi. Pentagon'un Kongre'ye bilgi verdiği olası silah satışı üç ayrı paketten oluşuyor.

ABD, bölgede Suudi dahil olmak üzere Körfez bölgesindeki müttefiklerine desteğini sürdürüyor. ABD, nisan ayında Suudi Arabistan'a THAAD (Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi) füze savunma sisteminin satışının bir kısmını gerçekleştirmişti.

Cuma günü Kongre'ye yapılan bir bildirimde, Bahreyn'in 2, 48 milyar dolar değerinde çeşitli Patriot sistemlerini ve ilgili destek teçhizatını satın alabileceği belirtildi. Reuters haber ajansının aktardığına göre Bahreyn ile olası silah satış anlaşması GEM-T olarak bilinen, uçakları ve seyir füzelerini vurabilen 36 adet Patriot MIM-104E model güdümlü füze satışını kapsıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Kongre'ye gönderilen bir başka bildirime göre, Bahreyn'e F-16 filosunu desteklemek üzere yaklaşık 750 milyon dolarlık silah satışı için de yeşil ışık yakıldı. Bu paketin içinde 32 adet AIM-9X füzesi, 20 AGM-84 Block II Harpoon füzesi ve 100 adet GBU-39'un yer aldığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından gönderilen üçüncü bir bildirime göre de, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 2,73 milyar dolar değerinde Patriot füzeleri ve 452 PAC-3 dahil olmak üzere diğer bağlantılı teçhizat satışı için yeşil ışık yakıldı.

Pentagon'un Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi Kongre'ye, iki ülkeye olası silah satışıyla ilgili bilgi verdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan Kongre'ye giden bildirimler diğer ülkelere silah satışının onaylandığı konusunda bilgi veriyor ancak yapılan bu bildirimler satışla ilgili bir anlaşmanın imzalandığı ya da müzakerelerin sonuçlandığı anlamına gelmiyor.

Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri için satışı onaylanan silahları Raytheon ve Lockheed Martin üretiyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler