AB'den Türkiye'ye yaklaşık 15 milyon ton atık gönderildi

AB'den Türkiye'ye yaklaşık 15 milyon ton atık gönderildi

AB geçen yıl ihraç ettiği 33 milyon ton atığın yaklaşık 15 milyon tonu Türkiye'ye getirildi. Türkiye, AB'nin ithal ettiği atığın en büyük alıcısı oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat, Avrupa Birliği'nin (AB) atık ihracatı hakkında verileri paylaştı.

Eurostat'ın verilerine göre AB ülkeleri geçen yıl toplam 33 milyon ton atık ihraç etti.

AB'den ihraç edilen 33 milyon ton atığın 14,7 milyon tonu Türkiye'ye ihraç edildi.

Türkiye'ye ihraç edilen atığın yaklaşık yüzde 90'ını demir ve çelik hurdaları oluşturdu.

AB'nin Türkiye'nin ardından en fazla atık ihraç ettiği ikinci ülke ise Hindistan oldu. Eurostat'in verilerine göre Hindistan'a 2,4 milyon ton, Mısır'a 1,9 milyon ton ve İsviçre'ye 1,7 milyon ton atık satışı gerçekleştirildi. Sıralamadaki diğer ülkeler ise sırasıyla İsviçre, İngiltere, Norveç, Pakistan, Endoznezya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fas oldu.

Çin'e yapılan atık ihracatında ise büyük bir düşüş gözlendi. Buna göre 2009'da AB'den Çin'e 10,1 milyon ton hurda satılırken, bu rakam geçen yıl 0,4 milyon tona geriledi.

İhraç edilen atıklar arasında en büyük ikinci malzeme grubunu 4,4 milyon ton ile kağıt ve karton oluşturdu. Bunların dörtte biri Hindistan'a yollandı.

Avrupa Birliği ülkelerinden AB'ye üye olmayan ülkelere ihraç edilen katı atık miktarı 2004'ten bu yana yüzde 77 artarak yaklaşık 33 milyon tona yükseldi.

En fazla katı atık ihraç eden AB ülkeleri arasında 6,3 milyon tonla Hollanda, 4,3 milyon tonla Belçika ve 3,3 milyon tonla Almanya ilk üç sırada yer aldı.

Eurostat'ın açıkladığı istatistiklerine göre Almanya'nın 106 bin tonla Türkiye'ye en çok plastik atık ihraç eden AB ülkesi oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler