Ahmet YÜCEBAĞ

Ahmet YÜCEBAĞ

Afrika boynuzu kışlası

Emperyalist ülkelerin öteden beri ilgi duydukları yer olan Afrika'da neler oluyor? Yüzyıllardır süren acı, zulüm ve sonu gelmez emperyalist politikalar Afrika'yı tekrar kaosun merkezi haline getirmiş durumdadır.

Kızıldeniz, Doğu Afrika ve Ortadoğu'yu birbirinden ayırmaktadır. Süveyş kanalının da bölgede olması bölgeyi oldukça stratejik bir duruma getirmektedir.  Kızıldeniz boyunca son zamanlarda oldukça hareketlilikler var. Küresel güçlerin alan açma çabaları ve önemli noktaları ele geçirme ya da kontrol altında tutma girişimleri mevcuttur.

Afrika kıta olarak açlık, salgın hastalık ve savaşı yaşamakla birlikte özellikle yeni süreçte Doğu Afrika ülkeleri bu durumdan en çok etkilenen ülkeler olabilir. Güney Sudan'ın, Sudan'dan ayrılması, Somali'nin iç savaşta olması, Mısır'ın yaşadığı buhran, Afrika boynuzunda olan Eritre ve Etiyopya arasında sınır anlaşmazlıkları yine Eritre ve Cibuti arasında işgal edilmiş topraklar, bölge ülkelerinin hepsinin sorunlu olduğunu göstermektedir.

Küresel güçler tarafından bölge ülkelerinde üs ve alan kapma yarışı ise devam etmektedir. Strafor'un raporuna göre Eritre'de hem israil hem de İran üsleri var. Eritre, İran'dan maddi yardım israil'den ise askeri yardım almaktadır. israil üslerini, İran'ı ve bölgedeki hareketliliği gözetlemek için İran ise israil'i gözetim altında tutmak ve Yemen'e silah ticaretini yapmak için kullanmaktadır. Son günlerde Yemen'de, İran'a yakın Hussilerin Eritre'deki israil üslerini vurabilecek füzelere sahip olduğunu dile getirmesini hatırlamakta fayda var. Eritre'de ABD üssü bulunmamaktadır ve ABD elçilik personelinin tutuklanmalarının en çok yaşandığı bir ülke…

Eritre'nin komşusu Cibuti; Babu'l Mendeb boğazına en yakın ülke ve üs cenneti, toplam bir milyon nüfusu olan küçük bir ülke, ABD, Fransa, Japonya, İtalya ve son olarak 10000 askerle Çin'in üsleri var. Katar krizinin patlak vermesiyle Katar üssünü kapatma kararı almış bunu fırsat bilen Eritre üssün stratejik konumundan dolayı işgal etmişti. Arabistan ve BAE'da üs kurmayı düşünen ülkeler. Çin, Yemen'deki iç çatışmalara karşı önlem almak, ABD- israil'in bölgeyi kuşatmasına karşı Babu'l Menbed Boğazını ve enerji güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır ve yine Afrika boynuzunda ticaret merkezi yapmak amacıyla Cibuti'de serbest ticaret bölgesinin yapımına başlamış durumdadır. Cibuti küçük bir ülke ama büyük bir kışla… Türkiye ise Cibuti'ye yakın noktada Somali'de üs kurdu ve Somali askerlerini eğitmeyi amaçlamaktadır.

ABD'nin İran'a karşı yeni yaptırımları bölgede ve Kuzey Irak'ta karşılık bulabilir.

israil ise Eritre ile sınırlı kalmamaktadır. Eritre ile savaş durumunda olan Etiyopya ile de sıkı ilişkileri bulunmakta yine son zamanlarda Mısır'dan Suudi Arabistan'a devredilen Sanafir ve Tiran Adalarını unutmamak gerekiyor adaların devriyle israil Eliat Körfezini uluslararası sulara kavuşturmuş oldu. Yine son zamanlarda israil, Afrika Birliğine gözlemci olarak katılmak için çalışmalar yapmakta, uluslararası kamuoyunda Filistin'deki zulmünden ve konut inşaatlarından dolayı sık sık eleştirilmesi, israil'i zor durumda bırakmış ve çözüm aramaya itmiştir. Bu tür girişimlerle hem dostane(!) ilişkiler kurarak kamuoyunun tansiyonunu düşürmek hem de kendine alan açmak amacındadır. Kızıldeniz'de sağlayacağı güvenliği enerji koridoru için kullanmak istemektedir.

Yemen'de iç savaşın Suudi Arabistan'a sıçraması diken üstünde olan Doğu Afrika ülkelerini de etkileyecek durumdadır. Ortadoğu Kuzey Irak'la, Orta Asya Afganistan ile Arap yarımadası ve Doğu Afrika ise Yemen'le çatışmaların tüm bölgelere yayılmasına sebep olabilir. Üçüncü dünya savaşı küresel değil, zaman ve bölgeyle sınırlı tutularak daha sessiz ve daha kapsamlı katliamlar yapmaya çalışacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.