Ankara’da Medya ve Mülteciler Basın Buluşması gerçekleştirildi

Ankara’da Medya ve Mülteciler Basın Buluşması gerçekleştirildi

Ankara’da düzenlenen Medya ve Mülteciler Basın Buluşması’na Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazetecilerin katılımıyla başladı.

Ankara’da “Medya ve Mülteciler Basın Buluşması” gerçekleştirildi. Özel bir otelde gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan 4’üncü Medya ve Mülteciler Basın Buluşması’na Türkiye’nin dört bir yanından yaygın ve yerel yazılı ve görsel yayın yapan kurumlardan gazeteciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, her iki saniye de bir insanlar bulundukları ülkenin dışına çıktığını, son 6 yıldır Türkiye’nin dünya da en çok mülteci ağırlayan ülke konumunda olduğunu belirtti.

“Her insan potansiyel bir göçmendir”

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmasında konuşan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı  Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, her insanın potansiyel bir göçmen olduğunu söyledi.

Ok, “Hepimizin göç hikâyesi var. Anadolu göçlerle kurulmuş bir ülkedir. İnsani bir kriz neticesinde düzensiz göçmen saymadığımız insanlar var. Ciddi rakamlara ulaştı. Bütün bu düzenli ve düzensiz göç kısmına baktığımızda olgular, hikâyeler halkların altında eziliyor. Göç terminolojisinde olmamasına rağmen bunlar bize emanet diyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkını modern zamanlar hakkını asla ödeyemez. Göç yönetimi akılla, bilimle ve mantıkla yönetilmektedir. Dünya ülkelerinden hiçbir eksiğimiz yok. Bizim Fazlalarımız var. Kanunun bize verdiği yetkinin yanında bir şeyi daha unutmuyoruz, insanlık ve vicdan. Çünkü Suriyeli Yok, Afgan yok, Afrikalı yok. Ya ne var? Baba var, hala var, yeğen var, evlat var çocuk var. Biz insanı unutmamız gerekiyor. İnsan dediğimiz zaman tek nokta vicdandır.” dedi.

“Suriyeliler; misafirlerimiz, kardeşlerimizdir”

Medyanın bu konudaki önemine de değinen Ok, şunları söyledi:

Gazeteci salt gerçekleri görmez. Her bir basın mensubunun edebi ve şairane yanı olduğunu biliyoruz. En çok okunan haberler mi köşe yazıları mıdır? Ama toplumun düşüncesini maniple edebilen köşe yazısıdır. İnsan sohbete muhtaçtır. Suriyelilerin ülkemize uyum sağlaması ve birey olarak bakabilmesi için toplumun irili ufaklı her katmanının görevi var. Yazılı ve görsel basının da görevleri bulunmaktadır. İhtiyaç olduğumuz tek şey tatlı nağmelerdir. Yazılan haberlerin beklenmedik şekilde yazılması bizleri çok yaralamaktadır. Mevcut algıyı yansıtırken, insanların bakış açısını da yönlendirmektedir. Suriyeliler sığınmacı değil, kanunla statüleri belirlenmiş, onlarla ilgili yapılan işlerin altında bir aklın, stratejinin, politikanın sonucunda ülkemizin kültür zemininde misafirlerimiz diyoruz, kardeşlerimiz diyoruz.”

“Türkiye mazlumların ve mağdurların sığınacağı bir ülkedir”

Sığınmacılar karşısında Türkiye’nin iyi bir sınav verdiğini hatırlatan Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Türkiye mazlumların ve mağdurların sığınacağı bir ülke olduğunu ifade etti.

Açıklamasında Malkoç, “Anadolu Kavimler ve Medeniyetler mezarlığıdır. Türkiye mazlumların ve mağdurların sığınacağı bir ülkedir. Dün böyleydi bugünde böyle, yarında böyle sürmesi beklenmektedir. Bizim medeniyet ve anlayışımızda insan, insanın kurdu değil; dostu, arkadaşıdır. Bizi ayakta tutan da budur. İnşallah kıyamete kadar da devam edecektir. Ödüller alınacak eserlere dökmemiz gerekiyor bu hayatları. 7 milyar insanın yüreğini titretecek çalışmaların olması mümkündür. Bunu da yapacak başaracak olan yazılı ve görsel basının duyarlı ve vicdanlı insanları yapacaktır. ABD, Meksika sınırına duvar örüyor. Duvarları arşı alaya kadar yükseltseniz de göçü durduramazsınız. Göç, ancak Türkiye’nin yaptığı gibi insanlığın onuru ve haysiyetine göre yaptığınız da durdurulabilirsiniz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini imzalayan ülkelerde tuhaflıklar yaşanmakta. Irkçılık yapanlar, İslam düşmanlığı revaçta oldu. Bu bizleri üzüyor. Tarih bize gösterdi ki insanlık tarihi var olduğu günden bu yana göç var olmuş, kıyamette kadar da olacaktır.” Diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca ise misafirperverliğimizin, genetiğimizde var olan bir duygu olduğu hatırlatmasında bulunarak, bizimle kucaklaşmak isteyenlere kapılarımızı hep açtıklarını belirtti.

Gün içinde sürdürülen panellerle devam eden programa Sığınmacılar Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Türkiye’nin farklı illerinden gelen basın temsilcileri katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.