Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Milyonlarca çalışanın maaşını direkt ve dolaylı olarak etkileyen asgari ücret zammı görüşmeleri 4 aralık tarihinden itibaren start alacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantının 4 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari ücret miktarını, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 4 aralık cuma günü yapacak. Asgari ücretle çalışan milyonlarca çalışanın gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açıklayacağı rakamda.

Önümüzdeki günlerde işçi ve işveren sendikalarının da katılımıyla gerçekleştirilmesi beklenen asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının ardından yeni tutar açıklanacak. Peki, 2021 asgari ücret zammı ne kadar olacak, ne zaman açıklanacak ve vatandaşlar asgari ücretin ne kadar olmasını istiyor?

Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden Gaziantep’te, asgari ücretli çalışanların fiyat beklentisi farklılık gösterse de ortak talep asgari ücret ile geçinebilmek.

Hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığına ve asgari ücretle geçinemediklerine dikkat çeken vatandaşlar, asgari ücretin vatandaşın geçimini sağlayabilecek oranda olmasını talep ediyor.

Pandemi sürecinde gıda başta olmak üzere birçok ürünün fiyatının aşırı derece yükseldiğini belirten vatandaşlar, mevcut asgari ücretle geçinmenin imkânsız hale geldiğine dikkat çekti.

Hükümet yetkililerine seslenen vatandaşlar, Türkiye şartlarına göre mevcut asgari ücretin asla yeterli olmadığına dikkat çekerek asgari ücretin 3 bin 500 liradan aşağı olmamasını ve asgari ücretten alınan verginin de kaldırılmasını talep etti.

Asgari ücretin vatandaşın geçimini sağlayabilecek oranda olması gerektiğini belirten vatandaşlardan Halil Arslan, asgari ücretin en az 4 bin lira olmasını istedi.

“Asgari ücretin en az 4 bin lira olması gerekiyor”

Asgari ücretle çalışan birçok çalışanın zor geçindiğine dikkat çeken Arslan, “Ekonomik olarak zaten iyi bir durumda değiliz, bunun farkındayız ama halkımız da çok zor durumdadır. En başta gıda ihtiyacımızı gidermekte çok zorlanıyoruz. Asgari ücretin en az 3 bin 500 ile 4 bin lira olması gerekiyor.” dedi.

“Şu anki asgari ücret bir vatandaş için yeterli değildir”

Mevcut asgari ücretin yeterli olmadığını belirten Adnan Kesen de, “Şu anki asgari ücret bir vatandaş için yeterli değildir. Asgari ücretin en az 2 bin 800 veya 3 bin lira civarında olması lazım. 2 bin 800 lira ile bile geçinmek çok zor ama biz 2 bin 800 liraya da razıyız. Çünkü şu an geçinmek çok zor. Onun için 2 bin 800 ile 3 bin lira asgari ücret için ideal bir rakamdır.” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretliden en çok vergi alan ülkeyiz”

Asgari ücretin 3 bin liradan aşağı olmamasını ve asgari ücretten alınan verginin de kaldırılmasını talep eden Süleyman Eneş ise şunları söyledi:

"Çocuklarım okuyor. Kirası olan vatandaşların asgari ücretle geçinmesi çok zor. Ev kirası, mutfak gideri, çocukların okul masrafı ile beraber asgari ücretle geçinmek çok zordur. Asgari ücret en az 3 bin lira olmalı ki insanlar refaha kavuşsun. Asgari ücretliden en çok vergi alan ülkeyiz.”

“Mevcut asgari ücretle Afrika'da bile geçinilmez”

Asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu belirten İhsan Kökçe de, “Mevcut asgari ücretle Türkiye'de değil askeri Afrika'da bile geçinilmez. Yeni yılda asgari ücretin en az 5 bin lira olması lazım. Çünkü yaşanılabilir bir evin kirası bin 500 liradır. Diğer 3 bin 500 lira ile ancak bir kişi evini geçindirebilir.” diye konuştu.

“Asgari ücret en az 3 bin veya 3 bin 500 lira olmalıdır”

Mevcut asgari ücretin geçinmek için yeterli olmadığını söyleyen Bahattin Köprü ise, “Ben bir işveren olarak şunu söylemek istiyorum; genelde işverenler hep kazanıyoruz. Paranın cebimizden çıkmasını istemiyoruz. Eğer Allah'ın şükür olmazsa hiçbir işçi için kesinlikle bu maaş yetmez. Yani bu işin içinde Allah'ın bereketi vardır. Asgari ücret en az 3 bin veya 3 bin 500 lira olmalıdır. Şu an ki hayat şartları inanın çok zordur. İşveren olarak biz zor geçinmemize rağmen işçiler nasıl geçiniyor?” dedi.

“İnsanlar mevcut asgari ücret ile geçinememektedir”

İşsiz olduğunu belirten Aziz Özdemir de mevcut asgari ücretin yetersiz olmasından yakınarak şöyle konuştu:

“Milletvekillerinin maaşına bakılarak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da milletvekili ile asgari ücretle çalışanların maaşlarının arasındaki fark ile Türkiye’de milletvekilleri ile asgari ücretle çalışanların maaşlarının arasındaki fark bir değil. Asgari ücret çok düşüktür. İnsanlar mevcut asgari ücret ile geçinememektedir.”

Ahmet Polat da daha insani şartlarda bir hayat sürdürülebilmesi için asgari ücretin en az 2 bin 800 lira olması gerektiğini belirtti. 


Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.