Bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilere af kararı protesto edildi

Bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilere af kararı protesto edildi

İspanya Başbakanı’nın bağımsızlık yanlısı tutuklu 12 Katalan siyasetçiyi af kararı binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Başkent Madrid'de, 2017'de Katalonya'nın bağımsızlığına ilişkin referandumu organize etmedeki rollerinden hüküm giyen Katalan politikacıların olası affına karşı binlerce kişinin katıldığı bir protesto mitingi düzenlendi.

24 Oras TV kanalının haberine göre mitinge yaklaşık 25 bin kişi katıldı.

Protesto eylemi Madrid'in merkezinde Columbus Meydanı'nda öğle saatlerinde başladı. Protestocuların çoğu yanlarında İspanyol bayrakları getirdi.

Protestocular, Başbakan Pedro Sanchez'in istifasını isteyen sloganlar attı vee hükümlülerin affına da karşı çıktı.

Protestocuların çoğunun pandemi ile mücadelede alınan önlemleri görmezden geldiği görüldü.

Geniş çaplı gösteriye muhalefet lideri, muhafazakar Halk Partisi başkanı Pablo Casado'nun yanı sıra aşırı sağ Vox partisi Santiago Abascal'ın liderleri ve merkezci Citizens Ines Arrimadas katıldı.

Bu yılın Mayıs ayının sonunda, İspanya Yüksek Mahkemesi (SC) Katalan politikacıların affına karşı çıktı. Başbakan Sanchez, Bakanlar Kurulu'nun hükümlülerin olası affına ülkenin tüm sakinlerinin çıkarları doğrultusunda karar vereceğine dair güvence verdi.

Ekim 2019'da, bağımsızlık referandumu düzenlemeye karışan ayrılıkçı politikacılar 13 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Davada bulunanlardan bazıları isyana teşvik ve zimmete para geçirmekten suçlu bulundu.

1 Ekim 2017'de Katalonya'da krallıktan ayrılmak için bir oylama yapıldı, Madrid başlangıçta bu referandumu gayri meşru olarak nitelendirdi ve sonuçlarını tanımayı reddetti. Aynı yılın 27 Ekim'inde Katalonya Parlamentosu bağımsız bir cumhuriyet ilan eden bir kararı onayladı. Buna karşılık, ülke yetkilileri, daha önce hiç uygulanmamış olan ve bölgenin özerkliğini sınırlamaya izin veren anayasanın 155'inci maddesini kullandılar.


Bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilere af kararı protesto edildi

Bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilere af kararı protesto edildi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.