Bakan Eroğlu Abant Gölü'ne 50 bin alabalık bıraktı

Bakan Eroğlu Abant Gölü'ne 50 bin alabalık bıraktı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Abant Tabiat Parkı'nda düzenlenen merasimle Abant Gölü'ne yaklaşık 50 bin alabalık yavrusu bıraktı.

BOLU - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Abant Tabiat Parkı'nda düzenlenen merasimle Abant Gölü'ne yaklaşık 50 bin alabalık yavrusu bıraktı.

 

Abant Tabiat Müzesi ve Tanıtım Merkezini gezerek, yetkililerden bilgi alan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada tabiatı en iyi şekilde koruduklarını söyledi.

 

Prof. Dr. Eroğlu, Bolu'da çevrenin ve gölün tertemiz olduğunu belirterek, "Buraya rastgele balık atmıyoruz. Az önce saldığımız balıklar tamamen Abant'a has endemik olan, Abant Alası dediğimiz balıklar. Devlet Su İşleri bir taraftan balıklandırma yapıyor. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz ayrı bir şekilde, yani endemik türleri üretiyor. Bu yıl 3 milyon alabalığı ülkenin çeşitli yerlerindeki su kaynaklarına, derelere ve göllere yayacağız" şeklinde konuştu.

 

Milli parkları ve tabiat parklarını dünyanın en muhteşem yeri haline getirmek istediklerini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Turist açısından biraz zayıf. Bu konuda bir master planı hazırladık. Sloganımız da şu 'Dünyanın cennetini görmek istiyorsan Gel Abant'a', Tabiatın kalbi Bolu'ya da 'Cenneti tasavvuf etmek isteyen gelsin Bolu'ya" ifadesini kullandı.

 

Koruma altında olan alanları en iyi şekilde koruduklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Korunan alanlar yüzde 4,5'ten yüzde 7.24'e çıktı. Korunan alanlar neredeyse yüzde yüz arttı. Koruma anlayışında değişiklik var. Uzun devreli gelişme planlarıyla bu alanları en iyi şekilde koruyoruz ve korumaya da devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

 

"10.5 yılda 2 milyar 800 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk"

Yapılan çalışmaların bazen istismar edildiğini savunan Prof. Dr. Eroğlu, burada bir yol çalışmasının olduğunu o sırada ağaçlar kesiliyor şeklinde söylentiler çıktığını söyledi. O bölgede özellikle trafiği engelleyen ağaçların kesildiğini ve yol genişletme çalışması yapıldığına dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

 

"Biz 10.5 yılda 2 milyar 800 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Bizden daha çevreci bir hükümet yok. İddia ettik, söyledik, ispat ettik. Hatta bu kadar ağaç dikilemez diye yanlış hesap edenler de oldu. Ama bunların matematik bilmediği anlaşıldı. Biz ne yaparsak ilmi olarak yapıyoruz. Yaptığımız şeyler ilmi esaslarla yapılıyor. Rastgele yapmıyoruz. Yapılan çalışmalar sonrasında bölge çok daha güzel hale geldi. Bunu söyleyen muhalefet, utanmayacak mı bu düzenlenmiş ve güzelleşmiş halini görünce. Utanma duygusu herhalde kalmadığı için bunu söylemek cesaretini gösterebiliyorlar. Böyle tenkit etmiştik ama çok güzel olmuş, tebrik ederiz demek aslında bir erdemdir bana göre. Dünyada böyle bir muhalefet yok. Onlar bizim yaptıklarımızı takip ederlerse bizi izlemeye devam ederlerse daha isabetli olur diye düşünüyorum."

 

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, milli parkların yanı sıra su ve ormancılık alanlarında 3 tane yeni proje hazırladıklarını vurgulayarak, "2013-2017eylem planları var. 2008-2012 yılları arasında ağaçlandırma ve erozyonu kontrol eylem planıyla seferberlik ilan etmiştik. Bu son 5 yıldaki seferberlik çok başarılı geçti. Hedefimiz 2 milyon 300 bin hektarlık alanda çalışma yapmaktı. Son 5 yılda çalıştığımız alan 2 milyon 429 bin hektar yani bir Belçika'nın 3 milyon hektar olduğunu düşünürsek, Belçika'ya yakın bir alanda ağaçları toprakla buluşturduk" diye konuştu.
Çevreci bir hükümet olduklarını, sulak alanları koruduklarını, tabiat parklarının sayısının arttığını, ramsalar denilen sulak alanlarının ve milli parkların sayısının artığına işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, çevre, ağaçlandırma ve tabiatı koruma konusunda dünyada hiçbir ülkenin Türkiye'yle yarışamayacağını söyledi.

 

"Dünyada böyle güzellik yok"

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bolu'nun çok güzel bir tabata sahip olduğunu belirterek, "Özellikle tabiat parkları konusunda Bolu'da 17 tane tabiat parkımız var. Hakikatten burası Cennet'ten bir köşe. Yedigöller yolu da yapılıyor. Allah nasip ederse tamamlandığında Yedigöller'i de bütün dünyaya tanıtmak istiyoruz" dedi.

 

Bolu'nun, dünyanın birçok ülkesinden daha güzel bir tabiata sahip olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Bu kadar güzellikler var. Dünyada böyle güzellik yok. Yani İsviçre'deki güzelliklerden çok daha fazla ama maalesef yurt dışından gelen turist sayısı son derece az. Dolayısıyla bizim burada bakanlığımızın, genel müdürlüğümüzün, valiliğimizin, sivil toplum kuruluşları ve belediyemizin katkıları ile kongre merkezi yapmamız gerekiyor. Dünyada kongre merkezleri çok gelişiyor. Özelikle bu konuda bütün kurumların birlikte koordineli bir şekilde çalışması lazım" şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Eroğlu, Son 10 yılda Bolu'ya 4 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bolu'yu çok seviyoruz. Bolu'ya çok şey yaptık. Hükümetimizin son 10 yılda yaptığı 4 milyar liralık yatırım var. Bütçesine göre, bizim bakanlığımız, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı gibi 4-5 tane yatırımcı bakanlığın yatırım bedeli 4 milyar lira. Bu gerçekten Bolu için çok önemli bir rakam, biz Bolu'yu daha da büyütmek istiyoruz. Buraya has ve endemik bir tür olan 'Abant alası ile ilgili bir üretim merkezi kuracağız burada. İnşallah bunu da bu sene gerçekleştireceğiz. Bu tür başka yerde yok. Bugün bir miktar alabalık yavrusu attık. Ama bunu 325 bine tamamlayacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren burada gerçekten muhteşem bir alabalık üretim merkezi kurulacak. Bunu çok önemsiyoruz. Yurtdışından zenginler sırf buraya alabalık yemek için gelecek."

 

Gerede 69. Esentepe Karakucak Güreş Festivali

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu daha sonra, Gerede 69. Esentepe Karakucak Güreş Festivali'ne katıldı.
Güreşçileri ve güreşleri izlemek için gelen vatandaşları selamlayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Gerede'de düzenlenen güreşler için her türlü yardımın yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini söyledi. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.