Bakan Kurum kentsel dönüşüm eylem planını açıkladı

Bakan Kurum kentsel dönüşüm eylem planını açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 3 temel ilke, 4 ana başlık ve 8 maddeden oluşan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda Bakan Kurum, kentsel dönüşümün yeni yol haritası olan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı İstanbul'da düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaştı.

"8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazırladık" diyen Kurum, bunları kısaca şöyle sıraladı:

"Kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız. Her bir şehrimizin kendine özgü kentsel dönüşüm planı olacak. 

Dönüştürülmesi acil olan 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içerisinde gerçekleştireceğiz. 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz.

Üçüncü olarak taşkın, heyelan, sel riski olan bölgelerdeki yapılar taşınacak. 12 Temmuz'da Karadeniz bölgesi için iklim değişikliği eylem planını hazırladık.

Tarihi kent merkezi ve meydanlar yenilenecek, tarihi hüviyetine kavuşturulacak. Doğal ve kültürel alanlarımızda, kıyılarda yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Bodrum'daki kaçak yapılara ilişkin tespitlerimizi yaptık, ilgililere bildirdik. Ayder'deki doğal güzellikleri bozan salıncakların yıkımını gerçekleştirdik.

Şehir merkezindeki köhneleşmiş çöküntü alanı haline gelmiş sanayi alanlarını dönüştüreceğiz.

Çevreyi koruyan projelere ayrıca destek sağlayacağız.

Dönüşüme tabi tutulacak alanlarda yapılacak imar planlarıyla dönüşüm sürecini hızlandıracağız. Yatay mimariye uygun planları yapacağız. Önceliği hak sahiplerine vereceğiz.

İmar barışından faydalanan vatandaşlarımızın yapılarını güçlendirmeleri için mevzuat çalışması yapacağız. Mevcut yapı alanlarında artış olmadan güçlendirme ruhsatı alabilecekler. Yapılacak projeler kente uygun olacak. Mevcut yapıların büyüklüğü artırılacak."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.