Bolu Cezaevi önünde 28 Şubat protestosu

Bolu Cezaevi önünde 28 Şubat protestosu

​MAZLUMDER tarafından Bolu F Tipi Cezaevi önünde düzenlene basın açıklamasında 28 Şubat ve FETÖ yargısının mağdur ettiği mahkumlara bir an önce yeniden yargılama yolunun açılması talebinde bulunuldu.

Bolu'da, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği tarafından (MAZLUMDER), 28 Şubat ve FETÖ yargısı mahkumlarının serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yapıldı.

Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu önünde yapılan basın açıklamasına katılan vatandaşlar, 'Siyasi yargı kararları iptal edilsin', 'Yeter artık', 'İçeriden dışarı özgürlük iftarı' yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Okunan basın açıklamasında brifingli ve paralel yargı kararlarının iptal edilip, mahkûmlar için af ve tahliye değil, yeniden yargılama yolunun açılması gerektiği ifade edildi.

Konuyla ilgili bugüne kadar yapılan onlarca eylem ve söyleşi, yüzlerce ziyaret ve dile getirilen taleplerin somut bir karşılık bulmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"20-25 Ramazan ayını ve 40-50 bayramı içeride geçiren 28 Şubat mahpusları için yıllar değişmiş, hükümetler değişmiş, güç odakları, yargı mensupları değişmiş ama mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında hiçbir şey değişmemiştir. Ne kadar ironiktir ki, 28 Şubat'ta darbe yaptığı mahkemece tescil edilip müebbet hapis cezası alan darbeciler ayda bir imza karşılığı salıverilirken darbenin hakiki mağdurları hâlen cezaevlerinde tutulmaktadırlar. Cumhurbaşkanı'nın defalarca, Başbakan'ın birkaç kez dillendirdiği, Meclis'te defalarca gündeme gelen bu hukuksuzluk karşısında somut bir adli, idari ya da yasal adım atılmamış olması ciddi çelişkileri içerisinde barındırmaktadır."

Aradan geçen 21 yıla rağmen 28 Şubat'ın çaldığı hayatların hesabının sorulmadığı ifade edilen açıklamada, 20 yılı aşan sürelerle cezaevlerinde tutulan 600'e yakın mahkûm ve bu mahkûmların aileleri için darbenin devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, "Beraat etmesi gerekirken bir torba dosyaya dahil edilen; en ağır yorumda bile adli nitelikli süreli hapis cezası alması gerekirken siyasi nitelikli müebbet hapis cezası verilen; delil niteliği tartışmalı olup ABD'de deşifre edilmiş dijital kayıtlarla cezalandırılan; avukatsız ve işkenceli sorgulamalarda imzalatılan sahte ifade tutanaklarına dayanılarak gençlikleri ellerinden alınan; toplumsal zemin oluşturmak adına ev ya da işyerlerine yerleştirilen sahte delillere dayanarak aşağılık iftiralarla suçluymuş gibi medyanın önüne atılan 28 Şubat mahpuslarına özgürlük talebiyle buradayız." ifadelerine dikkat çekildi.

Açıklamada, "28 Şubat hemen her çevre tarafından darbe olarak adlandırılıyorken; 28 Şubatçılardan bir kısmının darbeciliği mahkeme tarafından da tescil edilmiş ve onlara müebbet hapis cezası verilmişken; 28 Şubatçı hakim ve savcıların brifingli ya da paralel yargının elemanları olduğu tespit edilmiş ve kritik mahkemelerde görev yapanlar ya ihraç edilmiş ya da tutuklanmışken; örgütçülerin başka kişileri örgütçü diyerek soruşturduğu ve cezalandırdığı ortaya çıkmışken, 28 Şubat süreci yargılamalarına meşru yargılama muamelesi yapılamaz. Bırakın hukuku, mantık ilkelerine bile aykırı olan bu zulmün hâlen devam ettirilmesinin bir izahı yoktur." diye belirtildi.

"Unutulmasın ki mazlumların ahı bütün siyasi hesapları ve matematik hesaplarını alt üst edecek bir güce sahiptir." denilen açıklamada, "Kendilerini tutuklayanlar tutuklu hale geldiği halde af talebinde bulunmayan, vakur ve onurlu bir duruşla haklarını arayan bu insanların ve bu insanların ailelerinin hak taleplerine kulak vermek ve gereğini yerine getirmek, açıktır ki başta Yargı, Hükümet ve TBMM olmak üzere herkesin üzerine düşen önemli bir görevdir." İfadeleri kullanıldı.

"28 Şubat'ın brifingli-siyasi yargılamaları yok sayılmalı"

Açıklamanın sonunda, "Brifingli yargılamaların kötü mirasını devralan mevcut mahkemeleri, iş yoğunluğu bahanesini bir tarafa atarak, gerekirse gecelerini gündüzlerine katarak bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. TBMM'yi, mecliste birinci parti olan AK Parti'yi ve ana muhalefet olan CHP'yi, 28 Şubat mahpuslarının sorununu öncelikli mesele haline getirmeye, sorunun çözümünü sağlayacak yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya çağırıyoruz. Binlerce insanın hayatını karartmış olan 28 Şubat sürecinin her yönüyle aydınlatılmasını ve bu sürecin bütün aktörlerinin açığa çıkartılarak bunlardan hesap sorulmasını bekliyoruz. 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek 28 Şubat'ın brifingli-siyasi yargılamalarının yok sayılmasını talep ediyoruz. 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz." çağrısında bulunuldu.

Yapılan basın açıklamasının ardından cezaevi önünde iftarlar açıldı. (İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.