"Bosna Kasabı" ömür boyu hapse mahkûm edildi

"Bosna Kasabı" ömür boyu hapse mahkûm edildi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladiç'i ömür boyu hapse mahkûm ederken Srebrenitsa'da soykırım yapıldığı hükmünü verdi.

Hollanda’nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanan Ratko Mladiç için karar duruşmasında Srebrenitsa'da soykırım yapıldığı hükmünü verdi ve "Bosna Kasabı" Mladiç'i ömür boyu hapse mahkûm etti.

Mahkeme, Ratko Mladiç (75), 1995 yılındaki Srebrenitsa soykırımından suçlu bulurken, kararda "Radko Mladiç savaş suçuna katkıda bulundu." denildi. Mladiç 11 suçlamanın 10'unda suçlu bulundu.

Yargıç Alphons Orie, "Srebrenitsa ve çevresinde 1995 yılında soykırım, zulüm, imha, cinayet ve insanlık dışı göçe zorlama gerçekleştirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Hollanda'nın Lahey kentinde 2011 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç davasının sonlanmasıyla birlikte bu yılın sonunda görevini tamamlayarak kapanacak. Mladiç hakkında verilecek hüküm, gelecek hafta açıklanacak temyiz kararları haricinde mahkemenin alacağı son karar olma niteliğini taşıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 40 yıl hapse mahkûm edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç ile birlikte Ratko Mladiç'e, aralarında Srebrenitsa'da Karaciç'in verdiği emirleri uygulayarak 8 bin kadar erkek ve çocuğu katletmek gibi birçok savaş suçu yöneltilmişti.

Bosna Savaşı'nda toplam 100 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan Sırplar arasında ön planda bulunan Mladiç hakkındaki kararın, Bosna Savaşı'nın geçtiği yıllara dair "hakikat tespiti" açısından belirleyici bir hüküm olması bekleniyor.

Mladiç hakkında verilecek hüküm, gelecek hafta açıklanacak temyiz kararları haricinde mahkemenin alacağı son karar olma niteliğini taşıyor.

Mladiç hakkındaki karar aynı zamanda katliamların ana sorumlularının yargı önüne çıkarıldığı onlarca davanın sonuncusu olma niteliği taşırken, bugüne kadar 161 kişiyi yargılayan mahkeme, Bosna Savaşı'nda yer alan Balkan uluslarından 83 savaş suçlusunu mahkûm etti. Bu kişilerden 56 kişi cezasını çekerken, 19 kişi beraat etti ve aralarında eski Sırp lider Slobodan Miloşeviç'in de bulunduğu 7 kişi de yargılama sonuçlanmadan hayatını kaybetti.

Mahkeme, üst düzey yetkililerden alt rütbeli askerlere kadar, sivillere karşı işlenen cinayet, köleleştirme, yerinden etme, işkence ve tecavüz gibi geniş çaplı katliamlar hakkında birçok kanıt topladı.

Sırplar karara tepkili!

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç karar için "Mahkemenin uzlaşıya katkıda bulunduğunu düşünmüyorum, bilakis durumun kötüleşmesinden sorumlu olduğunu düşünüyorum." dedi.

Aynı şekilde Bosna Hersek Federasyonu'nun özerk bir birimi olan Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik de mahkemenin kararı ne olursa olsun Mladiç "Sırp halkı için bir efsane olarak kalacak." ifadelerini kullandı.

Bölgesel televizyon N1 kanalına konuşan Dodik, Mladiç için "İnsani ve profesyonel kapasitesini Sırp halkının özgürlüğünü savunmak için ortaya koyan bir insan" nitelemesinde bulundu. (İLKHA)






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.