Caddeye verilen sahabe isminin değiştirilmesi Diyarbakır'a ihanettir

Caddeye verilen sahabe isminin değiştirilmesi Diyarbakır'a ihanettir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin sahabe düşmanlığına tepki gösteren STK temsilcileri, İyaz Bin Ganem'in adının verildiği caddenin isminin değiştirilmesinin Diyarbakır'ın kültür medeniyetine ihanet olduğunu belirttiler.

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin sahabe düşmanlığına STK temsilcilerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Caddeye verilen sahabe isminin HDP'li belediye tarafından kaldırılması, Diyarbakır'ın kültür medeniyetine yapılan bir ihanet olduğuna vurgu yapıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, cami yıkım kararının ardından sahabe İyaz Bin Ganem'in adının verildiği caddenin ismini de değiştirme kararı aldı. Belediye Meclisi, söz konusu caddeye, daha önce PKK'den hüküm giymiş olan "Dr İlhan Diken"in adını verdi. Karar mevzuat hükümlerine aykırı olduğundan ve kamu vicdanını yaralayacak nitelikte bulunduğundan Diyarbakır Valiliği tarafından reddedilmişti.

Valiliğin red kararına rağmen gece vakti belediye ekipleri tarafından caddenin tabelası değiştirildi. Bugün sabah saatlerinde Karayolları ekipleri tarafından belediyenin asmış olduğu "korsan tabela" sökülerek, yerine İyaz Bin Ganem'in yazılı olduğu tabela asıldı.

Karayolları ekiplerinin tabelayı değiştirmesine eşlik eden kimi STK temsilcileri de olay yerinde hazır bulunarak basına demeç verdi.

İyaz Bin Ganem'in isminin kaldırılmasını Diyarbakır halkına ihanet olduğunu vurgulayan Erdemliler Derneği Başkanı Kasım Akgönül, İslam komutanı İyaz Bin Ganem hakkında bilgi verdi.  

Akgönül, "İyaz Bin Ganem, Peygamber'in (Salallahu Aleyhi Vesellem) dizinin dibinde büyümüş ve 4 bin kişilik orduyla Diyarbakır'ı fethe gelmiş İslam ordularının komutanlarından biridir. Peygamberin dizi dibinde büyümüş ve İslam kültür medeniyetiyle beslenmiş tarite şan ve şeref sayfasıyla dolu bir şahsiyetin adının buradan değiştirilmesi en basit ifadeyle söyleyeyim: Diyarbakır halkına yapılmış bir ihanettir. Neden çünkü; Diyarbakır tarihte daha önceki medeniyette bu değeri taşımıyordu ama Diyarbakır İslam'a şereflendikten sonra İslam, Anadolu'ya Kafkaslara buradan İslam'ı yayılma merkezi oldu ve bunu da İyaz Bin Ganem'e borçludur." dedi.

Diyarbakır halkı sahabe nesliyle anılmak istiyor

Diyarbakır sahabelerle anılması gereken bir şehir olduğunu belirten Akgönül, "İyaz Bin Ganem, İslam kültür medeniyetinde Diyarbekir'i Diyarberkir yapan ve adının altın harflerle göklere yazılması gereken bir şahsiyettir. Bunun adını kaldırıp ne idiğü belirsiz birinin ismini buraya vermek Diyarbakır Kültür medeniyetine yapılan bir ihanettir. Çünkü bu halk kendini sahabe nesliyle anılmasını istiyor ama bunlar sahabe neslinden, kendi değerlerinden ve köklerinden kopmuş kime hizmet ettiği belli olmayan şahıslarla anılmasını istiyor. Yerel belediyecilik yaptığını sanan bir insan bu şehrin tarihine ne kadar büyük bir darbe vurduğunu öğrenmesi gerekiyor. Maalesef halkta gerekli tepkiyi göstermiyor. Buradan biz Diyarbakır halkını sahabelere sahip çıkmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.   

"HDP'li belediye hizmet belediyeciliği yapsın, ideolojik belediyecilik yapmasın"

HDP'li büyükşehir belediyesinin sahabe düşmanlığına tepki gösteren Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir, HDP'nin ideolojik belediyecilik değil hizmet belediyeciliği yapması gerektiğini söyledi.

Gökdemir, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır'ın ilk Müslüman Valisi İyaz Bin Ganem ismini Meclis kararı ile değiştirmiş ve yerine kendi yandaşı olan PKK'li biri doktorun ismini asmıştı. Sivil toplum kuruluşlarının tepkileri ve Valinin çalışmalarıyla o karar durdurulmuştu. Fakat dün kendini bilmez, gece karanlığında yarasalar gibi hem kanundan hem mevzuattan hem de Diyarbakır'daki Müslüman Kürt'ten korkan kimi belirsiz HDP'li kişiler tarafından İyaz Bin Ganem'in İsmini taşıyan levha kaldırılmıştı. Bugün itibariyle Karayolları ekipler tarafından İyaz Bin Ganem yazılı levha tekrar yerine asılmıştır. HDP'li belediye bundan sonra hizmet belediyeciliği yapsın, ideolojik belediyecilik yapmasın. Değerlerimize, inançlarımıza Kur'an'a ve sahabeye düşmanlık yapmasın. Müslüman Kürt halkının camisi, sahabesi kırmızı çizgisidir."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler