Camiler şehrin ruhu ve kalbidir

Camiler şehrin ruhu ve kalbidir

Müslümanları bir araya getiren, birliğin ve beraberliğin sağlandığı yerlerin camiler olduğuna dikkat çeken Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, camilerin toplumun, şehrin ruhu ve kalbi olduğunu ifade etti.

Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi ve hayırseverler tarafından kentteki trikocuların ve penyecilerin taşınacağı Tekstilkent Mahallesi’ne yaptırılan cami dualarla ibadete açıldı. İlk cuma namazının kılındığı camide bu gece ilk teravih namazı da kılındı.

2005 yılında temeli atılan, geçtiğimiz ay yapımı tamamlanan ve bugün de düzenlenen törenle ibadete açılan Tekstilkent Ensar Camii vatandaşın hizmetine sunuldu.

Tekstilkent Ensar Camii avlusunda düzenlenen tören, Hafız Mustafa Yıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Caminin açılışında konuşan İl Müftüsü Ahmet Çelik, “Camiler, kuruluşumuzun da kurtuluşumuzun da başladığı yerlerdir.” diyerek, camilerin Allah’a ibadet edilen, Müslümanların bir araya geldiği, bir arada toplandığı güzel mekânlar olduğunu vurguladı.

Konuşmasına ramazan ayının önemine değinerek başlayan Çelik, “Mübarek ramazan ayı birliğimizin, dirliğimizin en çok hissedildiği aydır. Ramazan ayı bütün ibadetlerin havuzu olan bir aydır. Kur’an-ı Kerim'i en çok bu ayda okuruz. Namazı en çok bu ayda kılarız. Bütün ibadetlerimizi en çok bu ayda çoğaltırız.” dedi.

Ramazan ayında muhtaç olan herkese yardım edilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, “Mübarek bir aydayız. Sevgili Peygamberimiz ramazandan bir önceki cuma da ashabına, ‘Ey ashabım! Üzerinize mübarek bir ayın gölgesi düştü. Bu ayda Allah size orucu farz kıldı. Cennet kapılarını açarak cehennem kapılarını kapattı. Bu ayda iyilik yapıp, hayır ve hasenatınızı artırın.’ demiştir. Bizler de onun ümmeti olarak ramazan ayında özel hazırlıklara, özel bir telaş içerisine gireriz.” ifadelerini kullandı.

"Camilere verdiğimiz önem ibadete verdiğimiz önemdendir"

 Camilerin önemli mekânlar olduğunu ve camilere değer verilmesinin önemine değinen Çelik, “Bir yerin içerisinde ne yapıyorsak o yer o kadar kıymetlidir. Bizim camilere verdiğimiz önem de ibadete verdiğimiz önemdendir. İbadetler Allah için yapılır. İmanımız, kulluğumuz Rabbimize olan sevgimizdir. Çünkü biz, camide Rabbimiz ile günlük bağımız olan namaz kılıyoruz. Peygamberimizin, ‘Gözümün nuru, dinin direği' dediği namaz camilerde kılınıyor. Yani her yerde namaz kılınır, ama camide kılınan namaz 27 kat daha sevaplıdır. 27 kat daha sevabın arkasında da bir millet oluşumuz, bir toplum oluşumuz, yan yana gelişimiz, birbirimizi fark etmemiz vardır. Birbirimizden maneviyat almamız vardır. Onun için biz camilerimize elimizden gelen bütün özenimizi ve gayretimizi gösteririz." şeklinde konuştu.

"Hem madde hem de maneviyata ruh ve mana veren değerlerimizi anlayıp idrak etmeliyiz"

“Camiler geleceğimize yapılan yatırımlardır” diyen Çelik, “Camiler kuruluşumuzun da kurtuluşumuzun da mekânlarıdır, kaynaklarıdır. Şeyh Edep Ali’nin Tekkesini anlamadan, Osmanlı'nın 600 yıl dünyanın en uzun ömürlü, merhametli, adaletli devleti oluşunu anlayamayız. Gaziantep’teki Çınarlı Camii’yi ve Maraş’taki Ulu Camii’yi anlamadan bizler Gaziantep'in de Kahramanmaraş'ın da o kurtuluşu ruhunu kavrayamayız, eksik olur. Eğer ki Hacı Bayram Veli’deki o okunan hatmi şerifleri ve buhari şerifleri anlamazsak, oradan yürüyerek meclisin açılmasını anlamamız eksik kalır. Bu eksiklikte bize sıkıntılar oluşturuyor. Maddeyle manayı bir araya getirmemişiz demektir. Madde ve mananın, ruh ile bedenin bir arada değerlendirilmemesi hem insanın kendisine hem de topluma sıkıntı verir. Onun için biz hem madde hem de maneviyata ruh ve mana veren değerlerimizi anlayıp idrak etmeliyiz. Bu mekânlar da camilerdir. Camiler toplumun, şehrin ruhudur, kalbidir. Camileri sadece yapmak etmez. Camileri beş vakit namazıyla, cumasıyla, programlarıyla, Kur’an-ı Kerim dersleriyle, hadis dersleriyle topluma ve mahalleye manevi ışık olmasıyla, birbirimizi sormakla imar etmemiz ve ziyaret etmemiz gerekiyor. Camiler bilginin ışık olduğu, rehber olduğu yerdir.” diye konuştu.

"Caminin altı 3 katlı kapalı otopark"

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da konuşmasında camilerin birliğin ve beraberliğin sembolü olduğunu belirtti.

Tekstilkent Mahallesi’nin böyle bir camiye ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Tahmazoğlu, “Bu mübarek ramazan ayında bu mübarek cuma gününde böyle güzel bir eserin yapımından sonra açılışında da hepimizi bir araya getiren Rabbime hamd ediyorum, Allah razı olsun. Camimizin evvelinden bugüne kadar burası eskiden boş bir alandı. Burada küçük halıcılar, atölyeler vardı. Sonra bunlar taşınınca buralar boş kaldı. Dedik ki bizim öncelikle Karatarla Camii civarında bulunan tekstilcilerin gitmesi gereken bir alan vardı, burayı onlar için düşündük. Mahallenin ismini de değiştirdik, Tekstilkent Mahallesi yaptık. Biliyorduk ki burada çok büyük bir yoğunluk olacak, her iş yerinde çalışan yüzlerce belki binlerce insan var. Buraya büyük güzel bir camiye ihtiyaç vardı. Buranın plan tadilatını yaparak, burayı cami alanı altını da otopark olarak planlandı. Bu caminin altı 3 katlı kapalı otopark. Camimiz gerçekten çok güzel oldu. Camimiz yaklaşık 3 bin 500, 4 bin kişi almasına rağmen şu anda sığmıyor, bu meydanda cuma namazı kılınıyor.” dedi.

"30 cami inşaatı devam ediyor"

Şahinbey ilçesinde şu ana kadar 70’in üzerinde camiyi ibadete açtıklarını anımsatan Tahmazoğlu, “Şu anda yaklaşık 30 tane cami inşaatımız devam ediyor. İnşallah haftaya da Abdulkadir Yüksel Camimizi rahmetli vekilimizin adına yapılan camimizde açacağız. Ondan sonra Yeşilkent’te yeni ismi Malazgirt Mahallesi oldu, orada da Haşim Bakbak camimizin açılışını yapacağız. Çünkü camilerimizin inşaatları hızla devam ettiği için her hafta bir camimizi açarak, İnşallah vatandaşımızın ibadetine ve kullanımına açmış olacağız. Rabbim birliğimizi, dirliğimizi bozmasın. İnşallah ramazan ayında da yardımlaşmayı ve Kur’an okumayı, daha çok ibadet ederek daha çok iftar yaptırarak birbirimize zekâtlarımızla ve sadakalarımızla destek olacağız.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından dualar okunarak açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesimi ile ibadete açılan camide ilk cuma namazı da kılındı.

Açılışa Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Müftüsü Ahmet Çelik, Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Arcaklıoğlu, AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Hasan Teke, Şahinbey Belediyesi Meclis Üyeleri, başkan yardımcıları, kurum müdürleri ve Tekstilkent esnafı ile vatandaşlar katıldı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.