Çocuklar tatilde ne yapmalı?

Öğrenciler 3 aylık bir tatil sürecine girdiler. Aileleri ise tatlı bir telaş sardı. 3 aylık süre nasıl değerlendirilecek? Çocuğumuz tatilde ders çalışsın mı? Ne tür etkinliklere katılmalı? soruları aileler tarafından soruluyor. Biz de doğal olarak diyoruz ki zaman kavramı rabbimizin biz kullara lütfüdür, boşa geçirilemez ondan dolayı tatil değil tebdil diyoruz. İlahi ferman gereği bir işte yorulduğunda başka işe koyul düsturunca boşa geçecek zaman yoktur değerlendirilecek zaman dilimleri vardır. Öğretim bitti ama eğitim hayatın her aşamasında devam ediyor. Eğitimi okul binalarından ibaret sanmak eksik bir bakış açısıdır. Özellikle bu zaman dilimlerini verimli geçirmek gerekir.

Neler yapılabilir;

*Çocuğun yaşına ve becerisine uygun olarak bildiğiniz bir iş yerinde çalıştırın çalışmak çocuğu birçok yönden geliştirir. Özellikle emeğin kıymetini anlamaları ve paranın kolay kazanılmadığını öğrenebilmeleri için çalışmalarını öneriyoruz.

*Camilerde, vakıflarda, derneklerde yürütülen din eğitimine yönelik etkinlikleri ihmal etmeyin.

*Çocuk tatilde ders çalışsın mı sorusuna gelince bizce çalışması gerekir ama bıktırmadan, kurstan kursa koşturmadan çocuğun tamamen kitaplardan uzak olduğu bir durumda ise çocukta öğrenme kaybı oluşur. Öğrenme kaybı çocuğun, yaz tatillerinde bildiklerini unutmaları, öğrendikleri bilgileri tatil sürecinde kullanmadıkları için kaybetmeleri demektir. Öğrenme sadece kitaplara da hapsedilmemeli geziler düzenlenebilir, tabiat kitabı tanıtılabilir, sosyal yaşamın her aşaması bir öğrenme aracı olabilir.

*Yaz aylarında çocuğu eve mahkûm etmeyin. Özellikle ekran bağımlılığından korumak için çocuğu imkânlar nispetinde sokak oyunlarına yönlendirin sokak oyunları üreticiliği, problem çözme becerisini ve sosyal ilişkileri geliştirir.

*Okul dönemlerinde yeteri kadar kitap okumayan çocuğunuzla yaz dönemlerinde kitap okuma alışkanlığını artırın. Beraber kitapçıya gidin ve kendi isteğine uygun kitap seçmesine izin verin, aynı zamanda siz de kendinize kitap alın ve onun önünde siz de kendi kitabınızı okuyun ve bunun size verdiği keyfi çocuğunuzla paylaşın. Zevk aldığı kitabı okuyan çocuğun kitap okuma alışkanlığı gelişecek, böylece çocuğunuz okumaya daha istekli olacaktır.

* Yaz boyunca imkânlarınız dâhilinde çocuğunuzun yüzme, binicilik, atıcılık, tenis ve basketbol gibi açık havada da yapabileceği bir spor yapmasını sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Çocuklarımızın emeğin kıymetini anlamaları, paranın kolay kazanılmadığını öğrenebilmeleri için mutlaka yaşlarına uygun olarak belirli zaman periyotları içinde çalışmalarını öneriyoruz. Bütün öğrencilerimizin kişisel gelişimine uygun kitaplar okumasını, spor etkinliklerine katılmalarını, aileleri ile bol vakit geçirecekleri bir 3 ay geçirmelerini temenni ediyoruz. Böyle yaparak hem çocuklarımızın sosyal becerileri gelişiyor hem de çocuklarımız boş durmadıkları için olumsuz davranışlara vakit ayır(a)mıyorlar. Tatilde yapılacaklar ile ilgili söylenecek çok şey var fakat köşemiz sınırlı olduğu için bu kadarı ile iktifa edelim. Gerek öğrencilerimize gerekse de ailelerine bu konuda ciddi iş düşmektedir. Öğrencilerimize ve ailelerine dopdolu geçirecekleri sağlıklı, mutlu tatiller dilerim.

 Vesselam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.