Coronavirus semptomlarıyla grip semptomları büyük oranda birbirine benziyor

Coronavirus semptomlarıyla grip semptomları büyük oranda birbirine benziyor

Kış aylarının yaklaşması nedeniyle grip ve Covid-19 belirtilerinin büyük oranda birbirine benzediğini belirten uzmanlar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Kayseri Devlet hastanesi, Baş Hekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop son baharın gelmesi ve kışın yaklaşması nedeniyle grip ve Covid-19'un belirtileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Covid-19 ile grip ve soğuk algınlığınının ayırt edilmesi gerektiğini ifade eden Altıntop, “Buna bir benzeyen de mevsimsel alerji. Mevsimsel alerji hem ilk bahar hem de son baharda olabilir. Mevsimsel alerjilerde hastalarda bir hapşırmayla beraber, gözlerinde kızarıklık ve burun akıntısı var. Ciddi şekilde mevsimsel alerji bu yönüyle ayırt ediliyor. Coronavirus semptomlarıyla grip semptomlarının yüzde doksanı birbirine benziyor. Gripten bir kademe daha hafif olan soğuk algınlığıdır. O da yine virüslerden oluşuyor ama 200’e yakın virüsle oluşuyor. Onların da yine semptomları çakışıyor. Burada Coronavirus ’ün en önemli ayırt edenlerden bir tanesi tat duyusu kaybı, bu geçici bir tat duyusu kaybı. Daha sonra bu aylar içerisinde düzeliyor, düzelmeyen vakalarda ise mutlaka takibe alınıp, ek tedaviler veriyoruz.” dedi.

“Coronavirus aşılarının mutlaka yapılmasını istiyoruz”

Coronavirus’ü diğer enfeksiyonlardan ve gripten ayırt eden ikinci durumun ise nefes darlığının olduğunu belirten Altıntop, “Hasta ciddi bir göğüs ağrısı, nefes darlığının olması belirtileridir. Diğerlerinde de olabilir mi, olur ama akciğer kaynaklı olduğunu hastalar anlarlar ve sonbahar olması soğukların başlamasıyla da bir de sinüzit dediğimiz yani özellikle başınızdaki sinüs bölgelerindeki akıntılarla karakterize olan bir durum var, bu durumla karıştırılmaması gerekiyor. Bu genelde baş, göz etrafında ağrı hareketle bu halin artması ve aşırı halsizlik hissi bunlar da olabilir. Tabii bunların hepsinden korunmanın amacı yine gripten korunmak için bizim aşılarımız mevcut ama Coronavirus aşılarını olmadılarsa mutlaka aşılarını olmalarını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Aşı olmuş hastalarımız yoğun bakıma daha az gidiyor”

Altıntop, "Aşıya güvenilmesini istiyoruz, ben aşımı oldum. Bizim personellerimizden aşılarını olanlarda hasta oldular mı? Oldular, ama daha hafif atlatıyorlar. Aşı olmuş hastalarımız yoğun bakıma daha az gidiyor. Aslında bizi yoğun bakımlarda aşı olmuş vakaların azalması bizi rahatlatıyor. Onun için onlara bunu tartışmadan doktorlarıyla iyi bir ortamda konuşarak bunu değerlendirmelerini öneriyorum. Tabii Coronavirus aşısı ile beraber, normal aşılarını da olabilirler. Aslında dünyada aynı gün olabilir diyen yayınlar olmakla beraber, burada yine arasına bir gün vererek, ya da bir 48 saat verdikten sonra grip aşılarını olmalarını, özellikle riskli grupların, kim bunlar; 65 yaş üstü olanlar, diyabeti olanlar, kalp yetmezliği olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, kronik hastalığı olanlar mutlaka grip aşılarını da doktorlarına, aile hekimlerine danışarak yaptırmalarını öneriyorum." vurgusunu yaptı.

“Bu illetin üstesinden ancak hep beraber mücadele edersek gelebiliriz”

Doç. Dr. İsmail Altıntop son olarak şunları kaydetti: "Kayseri ve bölgemizin aşılanmanın yüz de seksenlerin üzerine çıkması, yine bölgemizin mavi olması için çalışıyoruz. Yani yakın zamanda mavi olacağını düşünüyoruz. Bu konuda özellikle ikinci aşısını olmamış vatandaşlarımızın bir an önce ikinci aşılarını olmalarını istiyoruz. Bu illetin başını ezip bitirelim. Bu illeti ancak hep beraber mücadele edersek üstesinden gelebiliriz. Her bir fert üzerinde görev olduğunu bilinciyle aşı olsunlar. Tüm halkımıza tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum birçok hastamızı kaybettik onlara rahmet diliyorum, hayırlı günler diliyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.