Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Rejim ateşkese uymazsa daha ağır karşılık veririz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Rejim ateşkese uymazsa daha ağır karşılık veririz"

​Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye rejimine ateşkesle ilgili uyarıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan, Türkiye'de görünen Corona virüs, Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı İdlib görüşmesi ve Avrupa sınırındaki göçmen krizine ilişkin önemli açıklama yaptı.

"Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden daha güçlü değildir"

Corona virüsten korunmanın en etkin yolunun temizlik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa'dan gelen bir vatandaşımızda Corona virüs tespit edildi. Genel sağlık durumu iyi tedavisi sürüyor. Ailesi ve yakın çevresi izlemeye alındı. Bu hastalığın ülkemize sirayet etmemesi için gereken önlemleri aldık. Ancak biz hangi tedbiri alırsak alalım, yakın çevremizde bu kadar yaygınlaşmış bir virüsten korunmak mümkün olmadı. Yarın dar çerçeve bir toplantı yapacağız. Vatandaşlarımızdan ricam, sağlık personelinin ikazlarına harfiyen uymaktır. Bu virüsten korunmanın ilk şartı temizliktir. Biz de geçtiğimiz cuma gününden beri tokalaşmayı, kucaklaşmayı kesip uzaktan selamlaşmaya geçtik. Türkiye inşallah bu sıkıntıyı herhangi bir kayıp vermeden atlatacaktır. Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden daha güçlü değildir." dedi.

"Sözlerini tutmazlarsa daha ağır şekilde üzerlerine gitmekten kaçınmayız"

Suriye rejiminin İdlib'deki ateşkese uymaması durumunda daha ağır beden ödetileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

Suriye'de bulunma amacımız ne bu ülkenin topraklarını işgal ve ilhak etmektir ne de bölgedeki güçlerle bilek güreşine soyunmaktır. İdlib'deki mücadelemiz ülkemizin sınırlarının güvenliğini sağlamak ve milyonlarca insanın hayatını kurmak hedefini alıyor. Türkiye'nin yeniden benzer bir kısır döngüye düşürülmesine izin vermeyeceğiz. Cerablus'ta ne yaptıysak, Afrin'de ne yaptıysak, Tel Abyad ve Rasulayn'da ne yaptıysak İdlib'de de aynısını yaptık. Sınır hattımızın diğer kısımlarını da bu güvenlik çemberine dahil etmeyi sürdüreceğiz.

Ateşkes kararının ardından İdlib halkı uzun bir aranın ardından rahat nefes almıştır. Rejimin ve onunla birlikte çalışan mezhepçi milislerin ne kadar sadık kalacakları belirsizdir. Şimdiden ufak tefek de olsa ateşkes ihlalleri yaşanıyor. Rusya'yla bunları paylaşarak tedbir alınmasını istiyoruz. Biz verdiğimiz söze, karşı taraf da aynı hassasiyeti gösterdikçe bağlı kalırız. Sözlerini tutmazlarsa daha ağır şekilde üzerlerine gitmekten kaçınmayız.

Göçmen krizi

İnsanlık suçu işleyen Yunanistan'a kimsenin sesini çıkarmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacılara engel olmama kararı aldık. Biz 9 yıldır yedirdik, içidirdik, giydirdik. Şimdi Avrupa'ya gitmek istiyorlar, biz de önlerini kapatmıyoruz. Bunlar zannettiler ki ben şaka yapıyorum ve kapıyı açtık. Şimdi misafirlerimiz gidiyor mu gidiyor. 150 bin civarında sığınmacı Yunanistan sınırına yığıldı. Bu kişilerin Yunanistan'a ve diledikleri ülkelere geçişlerine müsaade edilmesi gerekiyor. Sığınmacıları şiddet uygulayarak durdurmaya ve geri göndermeye çalıştı. Hayatlarını kurtarma ve daha iyi bir gelecek isteyen göçmenlerin üzerine ateş açılması, kaynar su dökülmesi tam bir barbarlıktır. Bunlar sende durmayacak ki, sen de aç kapıyı. Batı'nın o zengin memleketlerine gitsinler. Niye bu kadar engelliyor da Nazi işkenceleri yapıyorsun? İnsanlık suçu işleyen Yunanistan'a kimse sesini çıkarmıyor. Hangi uluslararası toplantı olursa olsun, bu tablolar bizim dilimizde olacak.

Bizim İdlib'den ülkemize yönelen 1,5 milyonluk göç dalgasının önüne geçmeye çalıştığımız dönemde Avrupa birkaç yüz bin sığınmacıya tahammül edememiştir. Katıksız bir faşist olduklarını tüm dünyaya göstermişlerdir. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonumuz raporunu tamamladı." ifadelerini kullandı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler