DBP'li Çınar belediyesinin Kur'an kursu hazımsızlığı

DBP'li Çınar belediyesinin Kur'an kursu hazımsızlığı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde DBP'li belediyenin, cami, taziye yeri ve Kur'an kursu olarak inşa edilen yapının bir bölümünün duvarlarını yıkması tepki çekti.

Çınar ilçe merkezi Cumhuriyet mahallesinde yer alan ve yaklaşık 8 ay önce ibadete açılan Hastaneler Camiinde Kur-an kursu açılmasına DBP’li belediye çeşitli mazeretlerle engel olarak, Kur-an kursu açılmasına izin vermeyerek, yapılan duvarı yıktı.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre, “2013 yılında Cumhuriyet mahallesi hastaneler bölgesinde cami yapımı için vatandaşlar tarafından dilekçe ile müftülüğe müracaat ettiler. Bu talep Çınar Cami ve Kuran Kursları Derneğine hastaneler bölgesinde arsası olan bir vatandaş cami yapımı için arsa bağışında bulunması ile başladı. Fakat o arsanın büyüklüğü cami yapımına yeterli değildi. Bu arsanın yan tarafında başka bir arsa vardı. Bu arsanın belediyeye ait belirtildi. Yapılan görüşmeler neticesinde cami yapımına yetecek kadar alan derneğe yani müftülüğe bağış yapıldı, ondan sonra inşaat yapımına geçildi. Belediye sadece cami için değil yas evi için de onay vereceklerini belirtiler, yapılan görüşmeler sonucu camide Kuran kursunun da olması gerektiği, arada yas evi yer alması da kararlaştırıldı. Tabi daha proje bitmeden taslak aşamasında birkaç defa belediye ile görüşmeler oldu, en son yapılan mutabakatta ve projenin son hali; alt katı Kur-an kursu, yaklaşık 70-80 metrekarelik, orta katı taziye evi, onun üzeri cami olacak şekilde proje üzerinde mutabakata bağlanarak inşaata başlandı.“ ifadelerini kullandı.

Diyanetten cami inşaatı için yardım talebinde bulunulduğunu belirten yetkili, yardım talebinde de inşaatın adının ‘Çınar Hastaneler Camii ve Kur-an Kursu’ olarak geçtiğini, gelen yardımlarında bu şekilde kayda geçildiğini belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığının her hangi bir camiye, bir derneğe yardım gönderdiği zaman Kur-an kursuna veya şahıs da olabilir bir sözleşme imzalıyor. İnşaat bitiminde orası Diyanet İşleri Başkanlığı vekâletinde ilçe müftülüğüne teslim edilir. Yani caminin müştemilatı, Kur-an kursu tamamen diyanetin yönetimine bırakılır. Böyle bir sözleşme var, bunlar da imzalanmış. Ve 10 bin liraya yakın parada 2014 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı vakfından oraya geldi.“ dedi.

Cami açılışından önce Kur-an kursu olacak yerin belediye ekipleri tarafından bayan yas yerine çevrildiğini belirten yetkili, “Tabela asmışlar, masa sandalye koymuşlar, ben aradım kendilerini açılışa bir gün kala, dedim bu yaptığınız doğru değil, bu yaptığınız insanlığa da uygun değil, nezaketen de uygun değil. Orada Çınar halkı, belediye başkanı, sen dâhil bütün görevliler biliyor Kur-an kursu var. Biz buna istinaden yardım topladık, Çınar’da topladık,  gerek diyanetten yardım istedik, oldubittiye getirmenize ben müsaade etmem, oraya Çınar ilçe müftülüğü Kur-an kursu tabelasını asacağım, o eşyaları boşaltacağım, orası Kur-an kursu.“ şeklinde konuştu.

Cami inşaatını yapan müteahhittin Kur-an kursunun bütün masrafını karşılayacağını sözünü verdiğini belirten yetkili, “Bu konuşmadan sonra gelerek yarın açılışını yapalım, 3-5 ay sonra onlar unuturlar, belediye oraya bir şeyler yapmış taziye düzenlemesi falan. Bende dedim tamam bu söz ise senetse sesimi çıkarmıyorum, ama burası Kur-an kursu olacak. Aziziye camiinde aynı olayı aynı tezgâhlamışsınız, ama bu işe göz yumulmaz haberiniz olsun. Aradan epey zaman geçti, bir-iki defa başkana da uğradım, o işle uğraşan zata da söyledim. Dedim bak ben orasını Kur-an kursu yapacağım, her defasında bahane üretildi. Diyanet işleri başkanı buraya gelmeden önce aradım, başkanı Kur-an kursu açılışı diye oraya çağıracağımı açıkladım, bir düzenleme yapacağız falan, böyle kaldı. İki gün önce yaz kursları başladı. Yukarısı 500 metrekarelik bir alan, düşüne biliyor musunuz, 3 katlı binada 2 tane taziye evi olacak Kur-an kursu olmayacak. Üstelik bizim kursumuz işgal edilmiş. Yani oraya bayanların yas evi tabelası asılmış. Bizde dedik ki tamam neyse bayanların taziye evi de bir ihtiyaçsa, yukarısı 500 metrekare duvarla bölelim, kadınların yas evini yukarıya taşıyalım, aşağıda Kur-an kursu alanımızı biz kullanalım diye duvar ördürdük. Daha sonra zabıta ekibi gelerek kaçak yapı yapı gerekçesi ile yapılan duvar yıkıldı.“ ifadelerini kullandı.

Projenin üzerinde ‘Çınar İlçe Müftülüğü Hastaneler Kur-an Kursu’ yazılı olduğunu belirten yetkili, belediye başkanı da, bu işi yaptıran bütün Çınar halkı biliyor ki orda Kur-an kursu var. Biz taziye evine karşı değiliz, taziye evi olsun. Üst kısmın bir bölümüne bayanlara tahsis ederek, girişi çıkış kapıları ayrı verilecek, aşağısı Kur-an kursu olarak kullanacağız. Orası Kur-an kursu olacak, oraya tabelamızı asacağız. Hiç kimse taziye evine karşı değil, öyle bir şey varsa projenin aslını yayınlasınlar. Projede aslında Çınar Hastaneler Cami ve Kur-an Kursu mu, yoksa kadınlara yas evi mi?“ şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere 4 Mart 2011 yılında ilçe merkezi Cumhuriyet mahallesinde yapılmak istenen Kur-an kursuna DBP’li belediye tarafından izin verilmemiş, inşaat yıkımına gelen ekibi halk linç etmek istemiş, güvenlik güçleri olayları zorlukla bastırmıştı. 

ÇINARINSESİ

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/haber/kuran-kursunu-yikmak-isteyen-ekipleri-halk-linc-emek-istedi.html

https://www.cinarinsesi.com/cinarin-en-buyuk-camisinin-temeli-atildi-54955h.htm

https://www.cinarinsesi.com/cinarin-en-buyuk-camisi-ibadete-acildi-109483h.htm

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.