Deprem felaketinde can kaybı 24 bin 617’ye yükseldi

Deprem felaketinde can kaybı 24 bin 617’ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Başkanlığı'ndaki koordinasyon merkezinde yaptığı açıklamada, depremlerde can kaybının 24 bin 617’ye yükseldiğini belirtti.

İşte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

32 bin 71 isimsiz kahraman, arama kurtarma ekiplerimiz tüm güçleriyle devam ediyorlar.

Can kaybımız 24 bin 617’ye yükseldi.

Definle ilgili Diyanet İşleri başkanlıklarımız ve kurumlarımız sürecin içinde. Acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Bir ve beraber olmaya çalışıyoruz. Onun için sahada Aile Bakanlığımız başta olmak üzere sosyal çalışanlarımız, psikologlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın rehber arkadaşlarımız acılı günlerimizde ailelerle olmaya tüm güçleriyle devam ediyorlar.

Hava ve diğer deniz araçlarını kullanmaya devam ediyoruz. 26 gemi, 70 uçak ve 114 helikopterimiz şu anda kullandığımız filoda. Ve tabii ki 45 İHA ve 9 drone ile tüm çalışmalar devam ediyor. Arzumuz arama kurtarma çalışmalarını titizlikle devam ettirip, ümidimizi son ana kadar sürdürmek. O aşamadan sonra enkaz kaldırma çalışmaları ve defin işlemleri usulüne uygun hem adli süreç hem de manevi boyutuna uygun olarak.

Enkaz çalışmalarının bir adli boyutu var. Savcılarımızın enkaz bölgesinde gerekli çalışmalar yapacaktır. Çok hızlı bir şekilde enkazı kaldırıp, kalıcı konutların yapımına başlayacağız. Bu süreçte savcıların özellikle yaptıkları çalışmalarda Adalet Bakanlığı tarafından 10 ilde yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalara ilişkin deprem suçları soruşturma büroları kurulmuştur.

Şu ana kadar afet bölgesinde 131 şüphelinin depremle yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş. 1'i tutuklanmış ve 113'ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Ölüm ve yaralanmalara sebep olan binalarla ilgili gerekli adli sürecin takibini yapacağız. Bu aşamada sağlık sorunları ön plana çıkarmakta. Salgın hastalıkların önüne geçmek için tedbirleri uyguluyoruz. Sağlık Bakanımız da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Salgın hastalıkları önleyici her türlü tedbir hızlı olarak alınmaktadır.

Geçici barınma boyutunda çalışmalarımız devam etmektedir. Mevcut stoklar hem de yeni tedarik sürecimiz yurt içi ve yurt dışından tüm hızıyla devam etmektedir. Yurtdışı da dâhil yine Uzakdoğu'ya kadar Pakistan'dan Bangladeş'ten Çin'e kadar olan bölgeden hem yardım hem de satın alma boyutunda yoğun çaba sarf ediyoruz. Farklı ülkelerin uçakları, kendi uçaklarımız çadır ve diğer malzemelerin taşınması anlamında yoğun bir destek almaktayız.

Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Hava yollarının ücretsiz taşımaları ile bölgeden ayrılmalar var. Akrabalarının yanına giden var. Rezerv etmiş olduğumuz alanlara gidenler var. 111 bin 500 tahliye merkezlerinden gidenler ayrı. THY ve diğer hava yolu şirketleri 100 binin üzerinde tahliye var. Buralarda barınma konusunda yurtlarımızı da barınma imkânlarımıza eklemiş durumdayız. Kalıcı konutlarda hasar tespit son derece önemlidir.

Bu dönemden sonra hızlı şekilde normalleşmeye dönmek ve yaralı sarmak. Hasar tespit çalışmalarının sonucunu bekliyoruz. 6 bin personelle sahada çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Hasarsız, az hasarlı diğer tarafta da yıkılan, yıkılması gereken, ağır hasarlı olanlar, orta hasarlılar son derece önemli bizim için. Görevli arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Ulaşım, enerji boyutunda bir sıkıntımız yok. Isınmayla ilgili olarak yoğun bir odun ve kömür yardımı yapmaya başladık. Tarım Bakanlığımız aracılığı ile odun yardımı, aynı zamanda Enerji Bakanlığımız aracılığı ile kömür yardımına başlamış durumdayız. Akaryakıtta sahada şunu görüyoruz. Elimizdeki veriler günlük tüm afet bölgesinde 6.6 milyon litre olduğunu görüyoruz. Her ihtimale karşı stoklarımızı yüksek tuttuk. 46 milyon litrelik stoğumuz mevcut. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler