Ders çalışmaya hazırlık 2

Ders çalışmaya karar verdikten sonra, hazırlık yapmadan başlarsan düzensiz ve istikrarsız bir çalışmanın başlangıcını oluşturursun. Üniversiteye hazırlık dönemi; teknik bilgi ve bu bilginin uygulamasını sahaya yansıtma dönemidir. Bu dönemde iyi bir çalışma sürdürmenin yolu, iyi bir hazırlık yapmaktır.

Geçen haftaki köşe yazımızda; ders çalışamamanın önündeki engeller, ders çalışmaya başlamadan yapılması gerekenlerle ilgili yazmıştık. Bu haftaki köşe yazımızda; ders çalışma esnasında odanızda ve masanızda olması ve olmaması gereken araçlar, ders çalışma şeklinizle alakalı yazacağız:

*Ders çalışmanın kolay olmadığını, zor olduğunu bilmelisin: Beynini zora alıştırmalısın. Üniversiteye hazırlık sürecinin ve ders çalışma eyleminin kolay olmadığını sürekli hissedeceksin. Böylelikle beynin sürekli zor olanı kodlasın, sadece bu işle uğraşılması gerektiğini anlasın.

*Seni etkileyecek tüm araçlardan uzaklaşmalısın: Üniversite sınavından önce bu araçlara yaklaşmamalısın. Örneğin: Televizyon programları veya diziler seni etkileyip, ders çalışma esnasında odaklanamamana sebep olacaksa, bu süreçte televizyonu hayatından çıkaracaksın.

*Ders çalışmak için malzemelerini önceden hazırlamalısın: Kalemlerini, silgini, kaynak kitaplarını ve gözlük takıyorsan gözlük silme mendilini ders çalışma saati başlamadan önce masanın üstüne bırakmalısın. Aynı zamanda içeceğini (çayını veya kahveni) önceden masaya bırakmalısın. Ders çalışma saatinde bu uğraşlar içerisine girdiğinde odaklanma sıkıntısı yaşayabilir, erkenden ders çalışmayı bırakabilirsin.

*Masada not tutulması için mutlaka A4 kâğıtların olmalıdır: Sözel veya sayısal derslerde ders çalışma esnasında not tutulması gerekiyor. Ders çalışma saati başladığında, böyle basit işler için masadan kalkmamak için A4 kâğıtların sürekli masada olmalıdır.

*Ders çalışırken not tutmalısın: Ders çalışma esnasında çalıştıklarının aklında uzun süreli kalması ve konuyu anlaman için not tutmalısın. Her denemeye girip çıktığında konu analizinden sonra eksikliklerini gidermen için tuttuğun notlarla tekrar yapmalısın.

*Renkli kalemler kullanmalısın: Bu uygulama düzgün bir şekilde ders çalışmanızın motivasyonunu sağlayıp, dersleri tekrar ettiğinizde okumadaki şevkinizi artıracaktır. Renkli kalemleri kullanmanın konuyu daha iyi anlamada olumlu bir yönü vardır.

*Uzanarak ders çalışmamalısın: Ders çalışma esnasında uzanma pozisyonuna geçtiğinizde beyin uyumaya hazırlık yapmaya başlar ve uyuma moduna geçilir. Bu süreçte mücadele etmemiz gereken durumlardan biri tembelliktir, uyku da tembelliğin en önemli şubesidir.

*Ders saatini ve ders arasını belirlemelisin: Üniversiteye hazırlık sürecine başlamadan önce plan ve programını oluşturmuşsundur, ancak günlük olarak çıkacak aksaklıklar ışığında ders çalışma saatlerini ve araları tekrar oluşturmalısın.

Üniversiteye hazırlık sürecinde genç kardeşlerimizde ders çalışma bilinci oluştuktan sonra,  ders çalışma eylemini nasıl gerçekleştireceklerini bilmiyorlar. Bu bilincin diri ve taze kalması için ders çalışmaya hazırlık tekniklerini yazdık. Bu maddelerin uygulanması halinde ders çalışmanızı sürekli hale getirerek, moral ve motivasyonunuzu yükseltip amacınıza ulaşmanıza vesile olacaktır.

Ders çalışma azminizin artması dileğiyle… Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.