Diyarbakır yeni eğitim öğretim dönemine hazır mı?

Diyarbakır'da bazı yapıların riskli olması dolayısıyla tahliye edilen okullar ile geçtiğimiz dönem aksayan eğitim ve öğretim faaliyetinin telafisine ilişkin konuşan Diyarbakır Eğitim Bir-Sen Başkanı Tekdemir, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yaklaşık 3 sene önce Elâzığ depremiyle başlayıp Covid-19 salgınından dolayı uzaktan eğitimle devam eden öğretim dönemi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremiyle yeniden farklı bir sürece girdi. Elâzığ depreminden sonra yapılan çalışmalarda bazı okul binaları riskli yapı kategorisine alındı. Riskli yapı olduğu gerekçesiyle yıkılan okulların öğrencileri çevredeki diğer okullara yerleştirildi.


Oluşan aksaklıkların 6 Şubat depremiyle birleşmesinden sonraki süreci değerlendiren Diyarbakır Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, aksayan eğitim öğretim faaliyetlerinin telafisine yönelik Millî Eğitim Bakanlığının hazırladığı telafi programının önemli olduğuna vurgu yaparken Diyarbakır yerelinde okulların inşaat süreçlerinin hızlandırılarak olabilecek yoğunluklar karşısında gerekli tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

"2022-2023 Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bir takım öğrenme kayıplarıyla sona erdi"

2023-2024 Eğitim öğretim yılının 11 Eylül Pazartesi günü başlayacağını hatırlatan Tekdemir, "6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sebebiyle afet ilan edilen illerimiz oldu. Diyarbakır ilimizde afet bölgesi ilan edilen iller arasında yer alıyor. Dolayısıyla 2022-2023 Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bir takım öğrenme kayıplarıyla sona erdi." dedi.

Bahsi geçen öğrenme kayıplarının giderilmesi amacıyla bakanlık tarafından bir program hazırlandığını sözlerine ekleyen Tekdemir, "Bu programda 11 Eylül ve 6 Ekim tarihleri arasında eğitim ve öğretim faaliyetleriyle birlikte uygulanacak. Buradaki amaç, bir önceki senenin deprem etkisi nedeniyle eğitim ve öğretimin sekteye uğradığı yerlerde oluşan öğrenme kayıplarını giderilme amaçlı bir tedbirdir. Bu çalışma önemlidir. Çünkü geçen senenin ikinci döneminde çocuklar maalesef doğru düzgün bir şekilde okullarına devam edemediler." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da depremden kaynaklı ağır hasarlı bina ve okulların olduğunu ifade eden Tekdemir, "Diğer illere nispeten çok fazla olmasa da deprem nedeniyle hasar alan bazı okullarımızda eğitim ve öğretim yapılamadı ve bu okullarımız boşaltılarak hemen yakınındaki okullarla birleştirildi. Depremin etkilediği okullarda öğrenim gören çocuklarımızın yeni öğretim döneminde kendi okul binalarında eğitimlerine devam edebilmeleri için inşaat ve okul yapım süreçlerinin tamamlanması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Ağır hasarlı binalarımızın yerine yapım sürecine başlanan okullarımızın inşaatı tamamlanmalı"

Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrıda bulunan Tekdemir, şunları söyledi:

"Bu anlamda milli eğitime çağrımız, bir an önce bu sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesi için gerekli tedbirlerinin alınması, takibinin yapılması ve depremin etkilediği ağır hasarlı binalarımızın yerine yapım sürecine başlanan okullarımızın inşaat sürecinin tamamlanmasıdır. Böylelikle çocuklarımız kendi okullarında eğitim ve öğretim yapma imkanını elde edeceklerdir."

Tekdemir, "Özelliklede çadır kentlerde çocuklarının taşınmasında zaman zaman problemlerin ve aksamalarının olduğunu gördük. Deprem süreci ağır bir yıkımdı. Ülke ve bölge olarak hazırlıksız yakalandık ve dolayısıyla birtakım aksamalarının olması normal ama önümüzde 3 ay gibi ciddi bir hazırlık dönemi vardı. Bu 3 ay sürecinde bütün eksikliklerimizi tamamlayıp eğitim ve öğretim sürecine sorunsuz bir şekilde başlanma fırsatını kullanmamız gerekiyordu." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.