Diyarbakır'da engelliler haftası farkındalık yürüyüşü yapıldı

Diyarbakır'da engelliler haftası farkındalık yürüyüşü yapıldı

Diyarbakır’da Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından farkındalık yürüyüşü yapıldı.

Diyarbakır’da 10-16 Mayıs Engelliler haftası etkinlikleri kapsamında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Anıtpark'ta başlayıp Sanat Sokağında biten farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

Yürüyüşün ardından konuşma yapan Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar,  engelliliğin hayatın bir gerçeği olduğunu ve her sağlıklı insanın engelli olabileceğini belirterek, engellilerin ihtiyaçlarını doğru tespit etmek, sorunlarına kalıcı çözümler üretmenin toplumsal bağlarımızı kuvvetlendirmek adına son derece önem arz ettiğini söyledi.

Siyasi, sosyal, kültürel ve medeni haklar başta olmak üzere, tüm insani hak ve özgürlüklerinin tam ve eşit koşullarda kullanılması gerektiğini belirten Açar, her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamanın önüne geçilmesine yönelik makul düzenleme, uyumlaştırmada ciddi gelişmelerin kaydedildiğini aktardı.

16 bin 252 engelliye evde bakım hizmeti

Açar, engelliler için, çalışma saatleri ve izinler, eğitim, emeklilik, engelli aylığı, engelli bakım hizmetleri, engelli kimlik kartı, erişilebilirlik, indirimler, iş istihdam, sosyal yardımlar ve vergi indirimleri gibi önemli düzenlemelerle imkânların sağlandığına da vurgu yaptı. Engellilerin ve yaşlıların her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde katılmalarını sağlamaya yönelik, engellilere ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürüttüklerini kaydeden Açar,  Diyarbakır’daki 16 bin 252 engelliye evde bakım hizmeti sunduklarını ifade etti.  

Engellilere barınma ve ulaşım hizmeti

Açar, İl Müdürlüğüne bağlı Umut Evleri bünyesinde 36, izne tabi olarak açılan ve denetimlerde bulunulan altı özel bakım merkezinde 336 olmak üzere 372 engelliye barınma hizmeti sunduklarını dile getirdi. Engellilerin ulaşımlarına yönelik çalışmalarını aktaran Açar, engellilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanabilmesi için belediyelere her ay ödeme yaptıklarını ve 2000 tarihinden bugüne 12 bin 361 engelliye engelli kimlik kartı düzenlediklerini söyledi.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Demir ise ilde engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.