Dünya gıda fiyatları 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

Dünya gıda fiyatları 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

​Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda fiyat barometresi Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

FAO, gıda fiyat endeksi, eylül ayına göre yüzde 3 artışla ekim ayında ortalama 133,2 puana ulaştığını ve art arda üçüncü ayda yükseldiğini belirtti.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, Tahıl Fiyat Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 arttı ve dünya buğday fiyatları, Kanada, Rusya Federasyonu ve ABD de dahil olmak üzere büyük ihracatçılarda azalan hasat nedeniyle küresel arzın daralmasından dolayı yüzde 5 arttı. Diğer tüm büyük tahılların uluslararası fiyatları da aylık bazda arttı.

Bitkisel yağ fiyatı yüzde 9,6 arttı

Bitkisel yağ fiyat endeksi ekim ayında yüzde 9,6 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Artış, hurma, soya, ayçiçeği ve kolza yağı için daha sıkı fiyat tekliflerinden kaynaklandı. Palm yağı fiyatları, büyük ölçüde, süregelen göçmen işgücü kıtlığı nedeniyle Malezya'da üretimin azalmasına ilişkin süregelen endişelerle desteklenerek, ekim ayında art arda 4'üncü ay yükseldi.

Süt ürünleri eylül ayına göre 2,6 puan yükseldi

Süt ürünleri fiyat endeksi, alıcıların stok oluşturmak için tedarik sağlama çabaları arasında genel olarak daha güçlü olan tereyağı, yağsız süt tozu ve tam yağlı süt tozu ithalat talebinden etkilenerek eylül ayına göre 2,6 puan yükseldi. Buna karşılık, büyük üretici ülkelerden sağlanan tedarikler küresel ithalat talebini karşılamaya yeterli olduğundan, peynir fiyatları büyük ölçüde sabit kaldı.

Et fiyatı düşük üretim nedeniyle yükseldi

Et fiyat endeksi, eylül ayında revize edilen değerinden yüzde 0,7 gerileyerek üçüncü aylık düşüşü işaret etti. Kümes hayvanları ve küçükbaş et fiyatları, yüksek küresel talep ve düşük üretim artışı beklentileriyle desteklenerek yükseldi.

Şeker fiyat endeksi, eylül ayına göre yüzde 1,8 azalarak, art arda altı aylık artışın ardından ilk düşüşü kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler