Emlakçılar: "Deprem sonrası müstakil evlere talep arttı"

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrası müstakil konut fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren emlak temsilcileri, müstakil evlere talebin her geçen gün arttığını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde Adana’da 25 bina hasar alıp 11 apartman yıkılırken, enkaz temizleme çalışmaları sonrası 150 apartmanın da ağır hasarlı olduğu tespit edilince yıkım kararı verildi. Yaşanan depremin ardından ev fiyatlarında da artış meydana geldi.


Özellikle müstakil konut fiyatlarında meydana gelen artışın, deprem sonrası yüksek katlara girememe korkusu olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, uzmanların deprem konusunda sağlıklı bilgi vererek, vatandaşın tedirginliğini azaltması gerektiğini kaydetti.

Sektörü temsil eden odalar ile birlikte hareket edilerek, dalgalı fiyatların da önüne geçilebileceğini belirten emlak temsilcileri, yaşanan zor durumun daha da zorlaştırılmaması çağrısında bulundu.

Deprem sonrasında ev satış ve kira fiyatlarında değişiklik yapan veya yapmayan mülk sahiplerinin bulunduğunu vurgulayan Emlakçı Metin Şimşek, genel olarak emlak fiyatlarında artışı yaşandığını söyledi.

"Müstakil evlere inanılmaz derecede rağbet var"

Şimşek, "Müstakil evlere inanılmaz derecede rağbet var. Her gelen kişi; 'en yüksek dört katlı bir bina olsun, binanın da en fazla ikinci katı olsun' diye söylüyorlar. Fakat biz hangi katın olduğundan ziyade kiraya verecek veya satacak müstakil ev bulamıyoruz çünkü müstakil evini kimse kiraya vermiyor. Kiraya verilmediği için de müstakil evlerin fiyatını bilmiyoruz. Bin lira edecek bir müstakil evi 3-4 bin liraya verebiliyorlar. Alternatif olmadığı için de insanlar bu binaları tutuyorlar. Bunun adı fırsatçılıktır." şeklinde konuştu.

"Parayı vicdanının önüne katarsan, bugün kazanırsın yarın kaybedersin"

download.png

Metin Şimşek

Adana'da müstakil ev bulma sıkıntısı yaşandığını kaydeden Şimşek, "Müstakil dairesi olan boş dahi olsa kiraya vermiyor. Biraz daha bekleyip fiyatların netleşmesini bekliyorlar, diye düşünüyorum. Şu an insanlar dışarıda ve çadırda kalıyorlar. Bu süreçte fırsatçılık inanılmaz para kazandırabilir fakat bu vicdanla alakalı bir durumdur. Vicdanını paranın önüne koyarsan kazanırsın ama parayı vicdanının önüne katarsan, bugün kazanırsan bile yarın kaybedersin." diye konuştu.

"Krizi fırsata çeviren insanlar da var"

Satılık ve kiralık dairelerde yüzde 70 ila yüzde 100 arasında fiyat artışı olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Depremden önce kirası aylık 3 bin lira olan daire, depremden sonra 5-6 bin lira oldu çünkü alternatifi yok. Adana'da boş daire yok. Bulduğumuz müstakil daireler, emlakçı olarak bizlerde bir saat bile askıda kalmıyor. Emlakçılar evlerin fiyatlarını belirlemiyorlar çünkü emlakçılar mal sahibi değil, mal sahibi evin fiyatını belirler emlakçı da ona göre çalışma sağlar. Krizi fırsata çeviren insanlar da var, samimi ve dürüst olup fiyatlarını değiştirmeyen insanlar da var." ifadelerini kullandı.

Ekranlarda uzmanlar tarafından yapılan deprem yorumlarının insanların psikolojilerini olumsuz etkilediğini ve bunun da evlere girip girmeme konusunda insanları kararsız bıraktığını kaydeden Şimşek, şunları kaydetti:

"Hiç kimse beş katın üzerindeki dairelerde oturmak istemiyor"

'Adana'yı çok büyük bir deprem bekliyor' diyorlar uzmanlar. Bir gün sonra izliyoruz, 'Adanalılar evlerine geçebilirler, büyük bir problem yok' diyorlar. İnsanlar artık ne yapacaklarını şaşırdılar, uyurken avizelere bakıp uyumaya başladılar. Şu an Adana'nın en büyük problemlerinden bir tanesi ise kimse beş katın üzerindeki dairelerde oturmak istemiyor. Deprem nedeniyle maddi ve manevi kayıplar yaşayan insanlarımız var. Bu insanlarımıza köstek değil hem maddi hem de manevi destek olunması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Deprem sonrası müstakil evlere yönelimin çok fazla olduğunu söyleyen emlak sektör temsilcisi Ufuk Yücel ise, emlak kira ve satış fiyatlarında gün aşırı değişikliklerin yaşandığını ve emlakçı olarak fiyattaki değişikliklere kendilerinin de yetişemediğini ifade etti.

"1 milyona satılan müstakil evler, şu an 3-4 milyona satışa sunuluyor"

Deprem sonrası ev alacakların evin görselinden çok, artık yapının sağlamlığına ve müteahhidine baktığına dikkat çeken Yücel, "Böyle bir felaket yaşanmasını istemezdim ama bu felaketten sonra insanlarımız biraz daha bilinçlendi. Apartmanlardaki kiralık fiyatlarda, bulunduğumuz bölgeye göre söylüyorum, fiyatlar düştü. Tam tersi az katlı binalar ve müstakil, dubleks tarzı yapılarda fiyatlar fahiş bir oranda yükseldi. Dengeler çok değişti. İstenilen kira veya satış fiyatının üzerine en az 3 katı eklendi. Yani 1 milyona satılan müstakil evler şu an 3 milyon veya 4 milyona satışa sunuluyor." dedi.

Deprem sonrası apartman daire fiyatlarında ciddi değişiklikler olduğunu ve müşteri olarak gelen vatandaşların çok katlı apartman tercih etmediklerini kaydeden Yücel, "Apartman daire fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü söylememize rağmen hasarlı, az hasarlı veya hasarsız fark etmiyor, artık insanlar apartmanlardan daire istemiyorlar." diye konuştu.

"Fiyat yükselten insanların önüne engel koyabiliriz"

Ufuk Yücel

Deprem yaşanan illerde emlak fiyatlarında meydana gelen fahiş fiyat artışının, odalarca bir araya gelinip alınacak bir kararla önüne geçilebileceğini vurgulayan Yücel, şu ifadeleri kullandı: "Esnaf sanatkârlar odamız var. Organizeli bir şekilde, fiyatlarla alakalı, kendi aramızda bir istişare yaparak fiyat yükselten insanların önüne engel koyabiliriz. Çünkü herkes kendi kafasına göre farklı fiyatlar söylüyor."

Yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa dileyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımıza önerim: Eviniz hasarsız ve deprem yönetmeliğine uygunsa evinizden çıkmayın. Ev sahiplerinin de evlerinde herhangi bir hasar söz konusu değilse fiyatı yükseltmelerinin bir anlamı yok. Ev alacakların da bilirkişiyle binaya gidip kontrollerden sonra ev almasını tavsiye ediyorum. Herkesin bu konuda hassas olması gerektiğini düşünüyorum." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.