Eskişehir'de "Barlar Sokağı" açılması kararı tepkiyle karşılandı

Eskişehir'de "Barlar Sokağı" açılması kararı tepkiyle karşılandı

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde bulunan 'Kayıhan Sokak'ta birçok içkili mekânın açılması kararının Odunpazarı Belediye Meclisi tarafından kabul edilmesi ilçede faaliyet gösteren birçok STK tarafından tepkiyle karşılandı.

Eskişehir'de faaliyet gösteren birçok STK'nın birleşmesiyle oluşturulan "Eskişehir Bizim Platformu" söz konusu barların açılacağı belirtilen 'Kayıhan Sokak'ta kararı protesto ederek basın açıklaması yaptı.

Çok sayıda STK üyesi ve yüzlerce vatandaşın katıldığı protesto gösterisinde platform adına basın açıklamasını MEMUR-SEN İl Temsilcisi Muammer Karaman okudu.

"Yanlışı önlemek doğru işleri dile getirip alkışlamak vazifemizdir"

Odunpazarı Belediyesi tarafından içkili mekânlar bölgesi olarak tespit edilen yerlerin Odunpazarı Belediye Meclisi tarafından da kabul edildiği bilgisinin derin kaygılara sebebiyet verdiğini söyleyen Karaman, "Endişe ve korkular sivil toplum kuruluşları olarak bizleri harekete geçirmiştir. Bu şehirde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak bu şehre bu şehrin insanıyla hizmet ediyoruz. Dolayısıyla öğrenciler de öğretmenler de anneler de babalar da dedeler de nineler de gençler de kendi evinde huzurlu ve sakin bir yaşam sürmek isteyen mahalleliler de oluşan bu korkulara, kaygılara, bizlere ulaşıp sesimizi duyurun diyen bu insanlara kayıtsız kalamayız. Yanlışı önlemek doğru işleri dile getirip alkışlamak bizim vazifemizdir." dedi.

"Okullar bölgesine 23 içkili mekânın açılması kabul edilemez"

Eskişehir'in geleceği ve huzuru için, çocuklar ve gençlerin geleceği için faaliyet yürüttüklerini belirten Karaman, "Belediyeler devlet yönetiminin bir parçasıdır ve görevleri vatandaşın huzurunu, güvenliğini, rahatını sağlamaktır. Çocukları, gençleri korumak ve ortak müreffeh bir geleceği inşa etmektir. Buradan tüm Eskişehir’e soruyorum! 92 tane iş yerini içkili iş yeri olarak tespit etmenin çocuklarımızı ve gençlerimizi korumakla, şehrin güvenliğini ve huzurunu temin etmek amaçlarıyla uyumlu olduğunu kim söyleyebilir? Şu anda toplandığımız bu alanın hemen yanındaki Kayıhan Sokak'ta 23 adres içkili iş yeri olarak tespit edilmiştir. 9 adet okulun örgün eğitime devam eden 10 bin öğrencinin, 21 bin yaygın eğitim öğrencisinin yani toplamda 32 bin öğrencinin hareketlilik sağladığı eğitim camiası ve Eskişehir halkı tarafından okullar bölgesi olarak adlandırılan bu alan içinde barlar sokağı olarak adlandırılacak bir içkili yer bölgesi kurmak hangi akılla ve neye hizmetle mümkün olabilir? Kayıhan Sokağa 80 ile 300 metre mesafede ilkokulumuz, kız ve erkek liselerimiz, bu ülke için can veren kahramanlarımızı defnettiğimiz şehitliğimiz, 3 bin kişilik bir camimiz ve özel hastane varken Kayıhan Sokakta 2 ile 24 numaralı adresler arasında bulunan 23 meskeni içkili iş yerine dönüştürmeyi ve barlar sokağı oluşturmayı hangi siyasi görüşten olursa olsun bu şehri seven çocuklarımızı ve gençlerimizi düşünen hiçbir kimse kabul edemez." diye konuştu.

"Odunpazarı'nda Barlar Sokağı oluşturmaktan vazgeçildiğinin açıklanmasını istiyoruz"

Barlar Sokağı uygulamasının mahallenin huzuruna, eğitim çalışanlarının ve öğrencilerin güvenliği tehlikeye sokacağını belirten Karaman, "Endişelerimiz, kaygılarımız sadece Kayıhan Sokakta olacaklarla ilgili değil. Odunpazarı Belediyesi 8 ayrı cadde ve sokakta barlar sokağı uygulaması gerçekleştirmek istiyor. Tüm Eskişehir de 166 olan içkili işletme sayısına 92 içkili işletme eklemek istiyor. Eskişehir’in huzurunu bozacak çocuk ve gençlerin ahlaki gelişimini olumsuz etkileyecek kamu görevlilerinin yükünü arttıracak bu uygulamanın tümüne itiraz ediyor protesto ediyor ve bugünden itibaren Odunpazarı'nda Barlar Sokağı oluşturmaktan vazgeçildiğinin açıklanmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Kültür ve Sanat Sokağı olacak diye 50 içkili mekânın açıldığı bölgede son 3 yılda 6 kasten adam öldürme, 959 kasten adam yaralama, 61 cinsel saldırı gerçekleşti"

Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin karşısında yer alan 3 ayrı cadde ve sokağı da Barlar Sokağına dönüştürmek istediğini hatırlatan Karaman, içkili mekânların bulunduğu bölgede yaşanan olumsuzlukları şu şekilkde özetledi:

20 bine yakın üniversite öğrencisinin kitap, kırtasiye, yeme içme ihtiyaçlarını giderdiği özel ve devlete ait birçok öğrenci yurdunun bulunduğu bu alan Barlar Sokağına nasıl dönüştürülür? Bir bölge hastanesi olarak sağlık hizmeti sunan tıp fakültemize çevre illerden gelen vatandaşlarımızın yakınlarını beklemek için vakit geçirdiği, yeme içme ihtiyaçlarını giderdiği bu alanı Barlar Sokağına dönüştürmek hangi mantık ile uygun görülür. Adalar diye adlandırdığımız mevkiide bulunan Başarılı Sokakta 24 ve Adalar Sokakta 31 adres içkili işletmelere açılıyor. Yani Barlar Sokağı oluşturuluyor. Bu bölge Tepebaşı ilçe sınırları içerisinde bulunan ve açılırken Tepebaşı Belediye Başkanı’nın 'Burası Şair Neyzen Tevfik Kültür ve Sanat Sokağı olacak' dediği ancak şu anki görünümü itibariyle halkın Barlar Sokağı diye adlandırdığı, medyanın Barlar Sokağı diye haber geçtiği bir alana 200 metre uzaklıktadır. Kültür ve Sanat Sokağı olacak diye 50 içkili işyeri açılan bu alanda son 3 yılda gerçekleşen olaylara bir göz atalım. Son 3 yılda 6 kasten adam öldürme, 959 kasten adam yaralama, kadınlara dönük 61 cinsel saldırı gerçekleşmiş. 50 içkili işletmenin bulunduğu bu sokaktan emniyet birimlerine yapılan kavga, yaralama, yüksek ses nedeniyle rahatsız olma şikâyetlerinin adedi 16 bin 971’dir. Bu kadar olayın cinayetin şikâyetin oluştuğu Barlar Sokağı uygulamasının Odunpazarı'na da belediye marifetiyle getiriliyor olmasından duyulan korku, endişe ve yapılan itirazlar yersiz değildir. Kültür ve Sanat Sokağı buysa, işlenen cinayetler, yapılan cinsel saldırılar, çıkan olaylar ne? Olaylar bunlarsa, Kültür ve Sanat nerede? Sizin anladığınız Kültür ve sanat ile Eskişehirlilerin anladığı Kültür ve Sanat farklı şeyler.

"Gençlerimize, geleceğimize, tarihimize sahip çıkacağız"

Barlar Sokağı uygulaması sadece bu bölge ile sınırlı kalmadığını, huzur ve sakinliğiyle bilinen Ihlamurkent'te bulunan Nilüfer Sokakta da içkili işyerlerinin çıldığını vurgulayan Karaman, son olarak şu ifadleri kullandı:

"Eskişehir’i kurtuluşun olduğu gibi kuruluşun da şehri haline getiren, Osmanlı Devleti’nin bağımsızlık ilanını dünyaya duyuran hutbenin okunduğu Karacaşehir Köyünün sınırları içerisine bir içkili işyeri açılıyor. Bu, tarihe, ecdada saygısızlıktır. Bu, ülkemizin saygınlığına leke düşürecek bir uygulamadır. Karacaşehir’i tarihteki bu rolüyle dünyaya tanıtmak, turizim değeri kazandırmak mümkünken mangal dumanı ve alkol kokusuna boğmak sağlıklı bir düşüncenin doğru bir istikametin icraatı değildir. Her Mahalleye parklar, kreşler açmasını beklediğimiz Odunpazarı Belediyesi’nin şehrin kalbi mesabesindeki cadde ve sokakları Barlar Sokağına dönüştürmesini şiddetle protesto ediyoruz. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u şehrin güvenliğini bozacak sokaklarımızı cinayetlerin, kavgaların olay mahalline döndürecek Barlar Sokağı yanlışından vazgeçmeye çağırıyoruz. Bu şehir bizimdir. Şehrimize sahip çıkacağız. Çocuklarımız, gençlerimiz geleceğimizdir. Geleceğimize sahip çıkacağız. Odunpazarı, Karacaşehir köyü tarihimizdir. Tarihimize sahip çıkacağız."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.